A Bock Bisztró idén is megtartotta a Michelin kalauz Bib Gourmand minősítését, ami kiváló ár-érték arányú helyet jelent. Interjú a séffel, Bíró Lajossal a csillagról, csajokról, motorokról és arról, hova kell vinni egy nőt vacsorázni.  

Szeretted volna valaha a csillagot?

Öt évvel ezelőtt nagyon szerettem volna, meg voltam őrülve érte. Próbából készítettünk is egy Michelin-csillagos kategóriájú vacsorát, és akkor döbbentünk rá, ezt mi minden nap nem tudjuk hozni. Ez a konyha nem tud egy 6-8 fogásos degusztációs menüt készíteni. Mi egy vacsorára 2-300 tányért tudunk (leves, előétel, főétel az asztalainkra vetítve), ugyanez degusztációs menüben 800 adag lenne. Kicsi a konyha, nincs hely. Sok Michelin-csillagos séffel beszélgettem, és a csillag egy stressz. Megkapni nagy dolog, de utána minden nap meg kell felelni az elvárásoknak, nem lehet tudni, mikor jön az ellenőr, és ha pont aznap nem 100%-osan teljesítesz, elvehetik a csillagot, az pedig egyenlő a bukással, be is lehet zárni. A vendég is sokkal nagyobb elvárásokkal érkezik elismerések után. A Bib Gourmand sokkal lazább, ez nekünk tökéletesen megfelel. Én hál' istennek négy-öt napra előre le vagyok foglalva, most akkor nézzük a gazdasági részét, mit tud nekem adni a csillag a presztízsen kívül? Akkor két-három hétre előre leszek lefoglalva, de ott a bukási lehetőség.

De neked pont számítanak a nagy presztízsű dolgok, hogyan tudtál túllépni ezen?

Ahogy öregszem, egyre könnyebben tudom lerendezni ezeket a dolgokat. Régebben presztízst csináltam abból, hány numera megy, ma már nem. Ahogy korosodsz, úgy okosodsz. Fel se merült elköltözni egy nagyobb konyhába, és hajtani a csillagot? Nem. Az egy álmom, hogy Pest környékén nyitni egy pici kis, 20-30 fős éttermet, tudod milyet, saját konyhakerttel, nagy hellyel, azt csinálok, amit akarok, süthetek az udvaron, bármit lehetne, az iránt még érzek vágyat, abból még ki tudnék hozni valamit. Persze, nem mondhatom, hogy nem örülnék a csillagnak, ki nem örül az elismerésnek, de szerintem megköszönném, és ott vissza is adnám, udvariasan. Hatvanvalahány évesen már nem akarom ezt tolni. Egy étteremnek, vendéglőnek mindig el kell döntenie, akarja ezt, vagy nem, és ha megvan, tartani kell. Ez olyan, tudod, mint az autó. Volt egy Zsigulim, akkor arról álmodtam, egyszer Mercedesem lesz. Pont az nem lett, de a BMW-ből simán visszaülök a Micrába, mert a BMW már megvolt. Vagy mint egy jó nő. Megkaptad, és rögtön más az értéke, mert megszokod.

A munkatársakban látsz lehetőséget a csillagra?

Igen, a Viliben (Varjú Viktor, a Bock séfje - a szerk) de az az igazság, hogy jelen pillanatban - és ez egy nagyon rossz dolog - bennem még mindig több temperamentum, tenni akarás van, mint a fiatalokban. A Wolf Andris is ilyen, ő még magamutogató is, mint én.

Kell a magamutogatás ebben a szakmában?

Kell. Én akárhol vagyok, ha nem tudok negyed óra alatt a társaság középpontjába kerülni, szarul érzem magam. A nejem és a gyerekeim röhögnek ezen, de én akkor lubickolok, ha minden rólam szól. Ha nem fogékony a társaság, elveszek.

Hogy tudsz feltöltődni ebben a pörgésben?

Amikor hazamegyek, ott nyugalom van és vidámság, az nekem tökéletesen elég a feltöltődéshez. Bármilyen feszülten megyek haza, fél óra alatt lenyugszom.

Könnyű a vendéglátásban csajozni?

Nagyon. Két dolgot tudok mondani, amikor nem számít, hogy nézel ki: a kaja és a motor. Az a csaj, amelyik imád zabálni, annak elég, ha jól főzöl, de ehhez kell kontakt, a motorral viszont simán oda lehet menni. Az a csaj, amelyik pörög a motorra, nincsenek gátlásai, nincsenek határok, mindent megtesznek, hogy felüljenek a motorra.

Itt az étteremben a fiúknak nagyon sok lapot leosztanak egy este, csak fel kell szedni. Volt egy pincérünk, nagydarab, jó alakú srác volt, arra a gyerekre mindenki gerjedt, volt, hogy bejöttek a csajok, megvárták a zárórát, és vitték. A főzés annyira kreatív tud lenni, hogy aki abban fantáziadús, az olyan már, mint a szexben a perverzitásokat keresők. Annak a szakácsnak, akinek van fantáziája eszméletlen baromságokat kitalálni, az biztosan jó az ágyban, és az a nő, aki jól pucolja a spárgát, az is biztosan jó az ágyban. A nőknél mindig sikeres vagy, ha nyitott vagy, akkor meg tudsz nyitni egy nőt is, Zsófi (Mautner - a szerk.) is azt kérdezte egy interjúban, tudom-e, melyik csajt hova kell vinni vacsorázni?

Zsófit hova vinnéd?

A Bábelbe. Helyeselte.

Milyen étterembe kell vinni a csajokat?

Ha erre elsőre jól ráérzel, egy lépcsőfokkal biztosan beljebb vagy. Olyan helyre kell vinni, ahol kényelmesen érzi magát, és ami még fontosabb, ne csak kényszerből feleljen meg a hely elvárásainak. Otthonos neki az az étterem, vagy vendéglő? Tudja értékelni azt, ha elmegyünk egy Michelin-csillagos helyre tízfogásos menüt enni, vagy inkább az oldalast szereti? Mert ha majd tényleg jól érzi magát, leveti a gátlásait, és akkor minden elszabadul.

Milyen étterembe viszik a csajokat?