Eddig se volt bajom az egyben sült húsokkal, de mától egészen biztosan nem fogom elrontani egyiket sem. A maghőmérőt még az Égővel vettem, amikor ő a kerámiakést. Impulzusvásárlás volt, nini maghőmérő, de jó, nézd csak, ezeröt, biztos jó lesz valamire.

Bekerült a fiókba, és ott maradt. Néha bohóckodtam vele sztéksütésnél, de akkor csak fölösleges folyamatnak bizonyult, le is állítottam. Bevetettem madártejhez, de az is megy már nélküle, minek bohóckodnék?

Ritkán sütök egészben koncokat, de vettem egy egész karajt, kicsontoztam, az jó lesz orjalevesbe, a húst pedig egyben készültem megsütni. Itt jutott eszembe a hőmérő, végre bizonyíthat, az útmutatásai szerint fogom elkészíteni. Ha kiszárad, eszköz repül.

A húst durvára vágott feketebors, kömény, szárított fűszerpaprika, só, cukor és kevés szegfűszeg keverékébe hempergettem jó vastagon. Alufóliából megágyaztam neki (nem jó csak betekerni a húst, mert úgy meglóghat a leve) több réteggel szorosan lezártam, és betoltam a 150 fokos sütőbe.

Egy óra után szoktam megszúrni, és a kiszivárgó lé alapján döntök a további sorsáról. Ha színtelen, készen van. Most a sütőből kivett húst (a sütőben szurkálva megzavarodhat a hőmérő, a sütés elejétől bent tartva pedig ez a modell nem ad megbízható értékeket) a maghőmérővel ellenőriztem. 45 fok, még mehet. Mivel az összes nedvességet szeretném megőrizni a karajban, a 62 fok volt a cél, ott még nem tartunk.

Végül négyszer ellenőriztem (mindig ugyanoda szúrtam vissza), így tudtam elcsípni a szűk 70 fokos állapotot, ehhez pont másfél óra kellett a másfél kilós húsnak. Az alufóliában hagytam kihűlni, addig én izgultam egy kicsit, majd kibontottam, és belevágtam. Öröm volt hallgatni, ahogy a kés mentém felszabaduló húslétől csicsog a késem. A szeletek hangosan cuppanva fordultak a deszkára, még sohasem sikerült ilyen tökéletesre sütnöm a karajt, egy csepp nedvesség se veszett kárba, pedig pár fokot rádobtam a célra. Hidegen igazán jó, ideális szilveszteri étel, túrja csak ki a malac a szerencsénket.

Ehhez a 62 fokon sütéshez csak megbízható helyről származó húst használjanak, hiperben, tálcán kallódót inkább ne.

Játszottak már maghőmérővel?