A bollito misto (bollíto miszto) magyarul majdnem annyit tesz, vegyesfőzelék. Zöldség nincs benne, hús viszont legalább háromféle.
Azoknak az étele, akik már a levesnél hülyére zabálják magukat főtt hússal, szétkennek fél liter majonézes tormát a levesestányér szélén. Míg mások a leves alján besűrűsödő száraz erőspaprikától izzadnak, ők a tormától prüszkölnek, és a pörköltből már nem tudnak szedni a vasárnapi asztalnál. Főtt hús, főétel státuszban a bollito misto.
A szent recept szerint ez a tál tartalmaz hétféle marhahúst (rostélyos, csontos oldalas, comb, fartő, lábszár, szegy, nyak) és hétféle egyebet (vadkacsa, tyúk, marhanyelv, köröm, ököruszály, borjúfej, bőrös hasalja) amit ötféle körettel ( a megtiszított leves, főtt krumpli, vajon párolt spenót, vajon párolt erdei gomba friss petrezselyemmel, édes-savanyú hagyma) és hétféle szósszal ( verde ricca, verde rustica, rossa, cren, mustár, cugna, mézes) kínálnak.
Ez mára leegyszerűsödött kevesebb alkotórészre. Íme két változat alapanyagai, a piemonti és a milánói, az utóbbit főztem meg.
Bollito alla Piemontese
- 1 kg hátszín
- 1 kg szegy
- 1 kg borjúfej
- 1 db borjúnyelv
- 1/2 tyúk
- 1 kis vadkacsa
- 1 zellerszár, 1 fej vöröshagyma, 1 répa, só
Bollito alla Milanese
- 1 kg fartő
- 1/2 kg szegy
- 1/2 kg borjúfej
- 1 pár cotechino
- 1 zellerszár, 1 répa, 1 fej vöröshagyma, só
Egy tisztességes méretű lábosban felteszem a zöldségeket öt liter sós vízben. Amikor forr, belerakom a marhahúsokat, és leveszem a hőfokot, elég, ha gyöngyözik. Egy óra múlva hozzáadom a többi húst, kolbászt, kivéve a vadkacsát, az végig külön fő. Amikor megpuhultak a húsok, a lében hagyom meglangyosodni és együtt tálalom az öntetekkel, főtt krumplival. Kedvenceim a mustár, a petrezselymes és a mézes:
salsa verde rustica
- egy csokor petrezselyem
- két szardella
- két gerezd fokhagyma
- 10 dkg, 1 dl fehérborecetben áztatott kenyér
- 2 dl erős olívaolaj
- só, bors
Az alapanyagokat egy mixerben pépesítem, kenhető, sűrű állagú szósz
mézes
- 1 dl méz
- 1/2 dl balzsamecet
- 1 dl olívaolaj
- egy csokor apróra vágott, tetszőleges zöldfűszer, petrezselyem, zsálya, menta
- só, bors
Az alapanyagokat összekeverem
Szeretik a főtt húst?
Utolsó kommentek