A bollito misto (bollíto miszto) magyarul majdnem annyit tesz, vegyesfőzelék. Zöldség nincs benne, hús viszont legalább háromféle.

Azoknak az étele, akik már a levesnél hülyére zabálják magukat főtt hússal, szétkennek fél liter majonézes tormát a levesestányér szélén. Míg mások a leves alján besűrűsödő száraz erőspaprikától izzadnak, ők a tormától prüszkölnek, és a pörköltből már nem tudnak szedni a vasárnapi asztalnál. Főtt hús, főétel státuszban a bollito misto.

A szent recept szerint ez a tál tartalmaz hétféle marhahúst (rostélyos, csontos oldalas, comb, fartő, lábszár, szegy, nyak) és hétféle egyebet (vadkacsa, tyúk, marhanyelv, köröm, ököruszály, borjúfej, bőrös hasalja) amit ötféle körettel ( a megtiszított leves, főtt krumpli, vajon párolt spenót, vajon párolt erdei gomba friss petrezselyemmel, édes-savanyú hagyma) és hétféle szósszal ( verde ricca, verde rustica, rossa, cren, mustár, cugna, mézes) kínálnak.

Ez mára leegyszerűsödött kevesebb alkotórészre. Íme két változat alapanyagai, a piemonti és a milánói, az utóbbit főztem meg.

Bollito alla Piemontese

  • 1 kg hátszín
  • 1 kg szegy
  • 1 kg borjúfej
  • 1 db borjúnyelv
  • 1/2 tyúk
  • 1 kis vadkacsa
  • 1 zellerszár, 1 fej vöröshagyma, 1 répa, só

Bollito alla Milanese

  • 1 kg fartő
  • 1/2 kg szegy
  • 1/2 kg borjúfej
  • 1 pár cotechino
  • 1 zellerszár, 1 répa, 1 fej vöröshagyma, só

Egy tisztességes méretű lábosban felteszem a zöldségeket öt liter sós vízben. Amikor forr, belerakom a marhahúsokat, és leveszem a hőfokot, elég, ha gyöngyözik. Egy óra múlva hozzáadom a többi húst, kolbászt, kivéve a vadkacsát, az végig külön fő. Amikor megpuhultak a húsok, a lében hagyom meglangyosodni és együtt tálalom az öntetekkel, főtt krumplival. Kedvenceim a mustár, a petrezselymes és a mézes:

salsa verde rustica

  • egy csokor petrezselyem
  • két szardella
  • két gerezd fokhagyma
  • 10 dkg, 1 dl fehérborecetben áztatott kenyér
  • 2 dl erős olívaolaj
  • só, bors

Az alapanyagokat egy mixerben pépesítem, kenhető, sűrű állagú szósz

mézes

  • 1 dl méz
  • 1/2 dl balzsamecet
  • 1 dl olívaolaj
  • egy csokor apróra vágott, tetszőleges zöldfűszer, petrezselyem, zsálya, menta
  • só, bors

Az alapanyagokat összekeverem

Szeretik a főtt húst?