Dnsnek és Kevének
Argánolajat kérek szépen, könyörgöm! - ha Marokkóba mennek a haverok, ezt a mondatot jól tegyék el, és feltétlenül használják. Majd amikor megérkezik az olaj, köszönjék meg, és tegyenek vele az alábbiak szerint.
Azért kell vegzálni a pajtásokat, mert a Délnyugat-Marokkóban növő argánfa termésének bogyójából készülő argánolaj itthon szinte megfizethetetlen, 30-40 000 Forint literje. Előállítása nehézkes, és egyes márkák esetében még a komikus hülyebioadót is meg kell fizetnünk. Argánolajból csak bio létezik, olyan ez, mint a gesztenye, nő vadon, kénye-kedvére, bio az mind, erről ennyit. Annyira bio, hogy elkészítéséhez a termést lelegelő kecskék ürülékéből hasznosítják a magokat. Tisztára, mint a kopi luwak.
Az olajról a legjobb összefoglalás Váncsa István Lakoma c. könyvének 150-153. oldalán található. Ennek nyomába nem érünk, nem eredünk.
Az argánolaj finom, diós ízű olaj, butaság volna elpacsálni, elnyomni az ízét, ezért olyan ételekre érdemes elkísérletezni, amik szépen elviszik ezt a kellemes ízt. A hőkezelést nem bírja, melegítés közben sokat veszít ízéből.
- polentára, akár egy kis sajttal
- pirítósra locsolva, paradicsommal, vagy egy kevés petrezselyemmel
- amlu: őrölt mandula, méz, argánolaj keveréke pépesítve. Pirítósra lehet kenni, ütős, tömény energiaszelet.
- csicseriborsókrémlevest meglocsolni
- csicseriborsó, vagy babsalátát (főtt borsó behűtve, kevés petrezselyemmel, citromlével elkeverve, sózva, borsozva) meglocsolni
- zsenge bárányhúshoz jól illik, kuszkuszt meglocsolni
- grillezett paprikát meglocsolni
- grillezett camembertre locsolni
Ismerték az argánolajat?
Utolsó kommentek