Megint húst sütöttünk, most éppen, megint Takács Lajossal. Tarját, mangalicát, egyben. Iszonyú nagydarab hússütési szájbarágó, gazdagon illusztrálva, mert eddig csak a kilósról beszéltünk, de ez itt nagyobb. Ez itt nagyon nagy.

Egy asztaltársaság előtt beletolni a kést egy háromkilós húsba, bő kétujjnyi szeleteket vágni a tányérakra, és azok a szeletek, nedvesek, rózsaszínek, igen szexi, felnőtt téma. A januári városban bringázás, kuvasszelidítés, vagy hóban futáshoz hasonló, terminátor vagyok gecók, hö, én, érzés. Aki bukik az ilyesmire, süssön húst egyben! Erről nem tudunk eleget beszélni, most éppen a serpenyő kérdése jött elő, mert nagyon nem mindegy.

A rácsos grillserpenyő megakadályozza, hogy a nagy felületen letapadó húsból a gravitáció, vagy a hajszálcsövesség vagy ki tudja milyen erő kiszívjon olyan nedveket, emiknek belül van a helye. Nem nagy befektetés, sokfelé lehet kapni, egybensülthús-fetisisztáknak kötelező szexuális segédeszköz.

A körbepirítás elengedhetetlen, tűzforró vasserpenyőben az ízfokozás érdekében szépen körbe kell pörkölni a húst.

Az élét sem szabad kihagyni.

Különös tekintettel a bőrére, az is legyen szépen odapörkölve.

Jöhet a sütő, 150 fok.

Másfél-két óra múlva jön a másik elengedhetetlen eszköz, a maghőmérő. 52-56 fokot érje el a hús, ami a sütőből kivétel után melegedni fog, eléri a 62-t is, nem kell megijedni. Egy ekkor darab külső hőmérséklete sokkal magasabb, mint a belső, és az még a sütés befejezés után is tovább melegíti a belsejét. A képen látható, kint is, bent is típusú eszköz nem olcsó, de a pár ezer forintos játékok is sokat segítenek a folyamatban.

Felvágás előtt addig kell pihentetni, amig a belső hőmérséklet elkezd csökkeni, ez lehet fél óra is. A húsban lévő nedvesség ilyenkor oszlik el egyenletesen.

Aki nem bírja a rozét, nyugodtan kapassa oda a szeletet tűzforró serpenyőben, de soha ne süsse át, mert elvésznek a nedvek, és velük együtt az aromák.

És így.

Ma ilyen, úgynevezett férfias napot tartunk, a .hu-n az osztrigakésről van szó.

Kell is egy olyan minden baknak, pont, mint egy falat kenyér. De minek?

Ismernek hússütés-fétisisztát?