Baleset volt az emhetesen. Nem érdekel, ma este, ha futva megyünk le Szemesre, akkor is a Kistücsökben fogunk préselt malacfejet enni. Elcsaljuk földutakon, nem maradok a városban, csikorogtam, pedig akkor még nem tudtam a bodzafagylaltról.
Talán egyedül bodzával nem lehet megosztani a magyart, nyár elején kórusban érkezik a válasz a bodzaszörpöt kérdésre, igen, kérek, még. Anyukák, nagymamák, rokonok és nagylányok, éttermek áztatják a virágokat, mossák az üvegeket, hogy az izzasztó hatású bodzától még jobban dőljön rólunk a víz.
Szörpöt igen, és bodzafagylaltot? Erre mindhárman felkaptuk a fejünket, hiába ettük betegre magunkat citromos pacallal, vadassal, borjúpástétommal. Riadtan nézünk egymásra, volt burgonyafánk is, de bodza, hallottátok, bodzafagylalt, mondott már valaki nemet bodzára? Igen, megkóstoljuk, de csak egy kicsit.
A túrókrém, és a rántott bodzavirág mellett életünk fagylaltja érkezett, a szomszéd asztalnál tutujgatott kisgyerekkel, a gyomrunkban lassan növekvő fánkokkal mit se törődve tört ki belőlünk a vadmalac, röfögve, káromkodva kanalaztuk be a fanyar, illatos édességet. Fagylalt, hogy ez eddig nem jutott eszembe, de miért is ne lehetne besűríteni a szörpöt és könnyű fagylaltot készíteni belőle? Hasonló megdöbbentő élmény Bíró Lajos dohányfagylaltja, de a bodza már első hallásra szerelem, a bodzát mindenki imádja. Pár ötlet a szörpön túl:
- bodzaszörp: megmosott virágonként 10 dkg cukor, 1 dl víz, tíz virágonként egy felszeletelt citrom, a hozzávalókat egy nagy üvegben három napig meleg helyen kell tárolni, majd leszűrni. Hideg helyen sokáig eláll. A virág állítólag szárítható, és úgy tárolható felhasználásig, sose próbáltam. Sokan citromsavazzák, nálunk csak a citromozás ment.
- bodzafánk: a féltenyérnyire szétszedett virágot sűrű palacsintatésztába tunkolom és bő olajban, hirtelen kisütöm
- lekvár: ehhez meg kell várni a bogyókat, de érdemes, a bodzabogyólekvár magasan veri a többi erdei gyümölcsöt, és minden, ezekre írt receptbe, pitébe, csatniba felhasználható.
- ecet: egy nagy befőttesüveget megtöltök a virágokkal, felöntöm 10%-os almaecettel és legalább egy hónapig sötét, hűvös helyen érlelem
- eper: a szörpöt nem csak direkt lehet felhasználni, hanem fűszernek, tökéletes szezonális párja az eper. Bodzaszörppel bátran lehet eperfagylaltot, pitét, bármilyen epres süteményt ízesíteni, vagy egyszerűen rácsurgatni a friss, félbevágott eprekre
- menta: a bodzaszörp mentával még frissebb
- koktél: 1 egység bodzaszörp, 1 egység gin, 1 egység száraz vermut, 1/2 egység frissen facsart citromlé
Bodzavirág nincs a városban, a boltban. Gyűjteni ésszel, lehetőleg forgalmas útvonalaktól távol érdemes, a magántulajdon tiszteletben tartásával. Most van szezonja.
Ittak már idén bodzaszörpöt?
Utolsó kommentek