A kaffir lime rajongóit a mániákus citromhéjreszelők között kell keresni. A mama közéjük tartozott, én örököltem.
Amibe lehetett citromhéjat tenni, tettünk. Mindig sokkal többet a kelleténél. Fogalmunk nem volt a kaffir lime leveléről, a sima lime-ról se sok, a kaffirról meg úgy tudtuk, egy bivaly. Majdnem. Biocitrom se volt még sehol, körömkefével lenagyoltam a citromot, és ebből a reszelékből ment be az adag.
A reszelt citromhéj majd' mindenbe jó, legalábbis szerintünk. Amiben túró, vagy dió kell, abba tettünk citromhéjat is. Sokat. Elsőre ez érdektelenül hangzik, két alapanyag, na és, de a magyar konyha édes túróval és még édesebb dióval van kistafírozva, ha ezekhez bolygó atomként kötjük a citromhéjat, minden napra jut belőle. Így kapott friss és fanyar ízt a bejgli, a zserbó, a túrós palacsinta, a túrófánk, a túrós rétes, a püspökkenyér, a pozsonyi kifli, a női szeszély, a rákóczi túrós, a túróval töltött zsemle, és újra felfedeztem a citromos kolbászt, de már a mama nélkül. Minden egyes citromhéjas alkalommal végighallgattuk anyám, akkor felfoghatatlan, és érthetetlen módon magázódó rosszallását. Túl sok citromhéjat tesz bele.
A kaffir lime nagyon bejött volna a mamának. Levele delikátüzletekben kapható, friss, harsány, fűszeres íz, szuperbruttósított, rágható formátumú reszelt citromhéj, bátran vegyék magukhoz.
Az egyszerű alap töltött zsemle így készül:
- két zsemle
- 20 dkg túró
- két evőkanál tejföl
- egy marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg cukor
- egy rúd vanília kikapart magjai
- tej
Levágom a zsemlék tetejét, a belsejükből a lehető legtöbb puha belet kiszedem. A tej kivételével minden hozzávalót elkeverek, megtöltöm a zsemléket. A mélytányérba öntött tejbe forgatom, éppencsak nedvesedjenek be, és egy darabka vajjal a tetején 150 fokos sütőben ropogósra sütöm.
A szexi változat, nagyon ajánlom, szívből. Bárki meg tudja csinálni, semmilyen konyhai gyakorlat nem kell hozzá és a magyar ízvilághoz ragaszkodókat is meghatja:
- két zsemle
- 20 dkg túró
- 4 db kaffir lime levél, durvára vágva
- 1 dl bodzaszirup (szörp beforralva mézsűrűségűre)
- egy rúd vanília kikapart magjai
- fél marék durvára tört, szárazon megpirított mandula
- tej
Próbálták már a kaffir lime levelét?
Utolsó kommentek