A zöld köretet nem minden férfi rágja el, a pirosat jobban, ez a recept pedig olyan egyszerű, hogy inkább technológia. Paprikahámozás módszertan, első lecke.

Most a legolcsóbb az édes és húsos kápiapaprika, a sült paprika egyik legjobb alapanyaga. Hámozni muszáj, mert a krémes húst borító, emészthetetlen paprikafólia tönkreteszi az élményt, gyomrot, epét. Kaliforniapaprikából, bogyiszlóiból, vegyesen is elkészíthető, de a tévépaprika nem elég karakteres, és túl sovány ehhez. Sztájliszt hajlamúaknak ajánlatos vegyes színű paprikákat válogatni, a német, vagy a jamaikai trikolór ezzel az étellel könnyedén kirakható.

A megmosott paprikákat egy vasserpenyőbe rakom, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt, a sötétbarnára, feketére égésig sütöm. Nem kell egyenletesen szétégetni, elég foltosra, mint a képen is látszik. Lassú szénen, grillen a legjobb elkészíteni, de az nincs mindig kéznél.

Ha van időm, lekapcsolom a sütőt és ott hagyom kihülni. Ha nincs, kiveszem a tepsit és negyed órára letakarom alufóliával, fedővel, ami akad. A gőzben a héj le fog válni a húsról. Kicsomagolom. Először a héját távolítom el, a csúcsánál kezdve könnyebb a nyúzás, mert a fejétől foszlik a paprika.

Kiszedem a csumákat. Ha sajttal tölteni és rántani akarom, kész. Salátához, főleg esztétikai okokból jobb eltávolítani a magokat, ehhez fel kell nyitni a paprikát és kisimítani magjait. Lusták, épeszűek csinálják vízsugár alatt.  

Salátához a csíkokat egy tányérba rendezem, jó sóval, frissen durvára őrölt borssal megszórom, balzsamecetet, olívaolajat locsolok rá, esetleg száraz, friss sajtot (gomolya, feta) morzsolok a tetejére és tálalom. Megáll magában, de sajt nélkül sztékek mellé jó köret.

Télire elrakható, a megpucolt paprikákat egy befőttesüvegbe kell lesorolni, felönteni olajjal, és egy nagy lábosba pakolni. Az aljára elég öt centi víz, a tetejére fedő és alacsony lángon, folyamatos gőzben ki lehet sterilizálni 3 óra alatt. Az olaj feltétlenül lepje el a paprikákat.

Örülnek a folyamatábráknak?