A kocsonyába tesszük, pedig van jobb helye is. Cubákos és ropogós malacfarok.

Fotó: Lukács Dávid/The PIG

A malac farka, a bőr, zsír és húsra együttesen építkező, kombinált mutatványok csúcsa, kiegyenlített és kívánatos arányban tartalmazza ezeket az összetevőket. A köröm túl bőrös, a csülök és a hasalja túl zsíros, a bőrös karaj túl húsos, és utóbbiak nem is elég csontosak a szopogatáshoz. De a farka, a farka tökéletes, csak nem elég megfőzni, bekocsonyázni a teljes boldogsághoz.

  • fejenként egy malacfarok
  • egy répa
  • egy fehérrépa
  • egy szem bors, szegfűszeg
  • ízesítőcsokor
  • két gerezd fokhagyma
  • fél fej hagyma
  • víz, só, zsír

A farkat a zöldségekkel felteszem annyi vízben, ami ellepi, és alacsony lángon addig főzöm, amíg a villa könnyedén beleszalad (2,5 óra). A leve tökéletes felöntőlé, nem szabad eldobni.

A farkat hagyom kicsit kihülni, óvatosan megpróbálom megroppantani a csigolyákat, hogy a farok minél egyenesebb legyen, ez sokat segít majd az egyenletes körbepirításnál. A bőr, és alatta a zsír már krémesen puha, sérülékeny, óvatosan kell ropogtatni, legközelebb főzés előtt töröm össze.

Kinyitom az ablakokat, beszedem a kiteregetett ruhákat.

Egy vasserpenyőben zsírt olvasztok, és a tűzforró zsiradékon körbepirítom a megtört farkat. Tökéletesen nehéz kiegyenesíteni, ezért ez kizárólag két lapát segítségével és némi vasra szorítással érhető el. A szenesedés előtti állapotra törekszem, ropognia kell a bőszen köpködő féregnek. Közben az egész lakás megtelik a sülő bőr undorító, émelyítő szagával, a művelet után fürdeni kell, de megéri. Alternatív megoldás a grill, és kevésbé fájdalmas a zsírfürdőben roppanósra sütés, de utóbbi hiába egyszerűbb, a finom pörzsanyagot nem tudja produkálni.

A farkat lehet tálalni egy salátával, sőt, az Aranyszarvasban fogassal adták, állaga és íze tökéletes partnerré teszi a húst és halat kombináló fogásokhoz, de a legegyszerűbb és teljesen szabályos eljárás melegen kikapni a serpenyőből, foggal lemarni a bőrt, és zsírtól csillogó pofából köpködni szanaszét a csigolyákat.

És hát ott a farka, ott a farka.

Hogyan eszik a malac farkát?