Cserna-Szabó András nagy kedvencünk, ez a poszt neki szól, az ő nevét szeretnénk még halhatatlanabbá tenni. Egy pacal segítségével.

Enyhén kötődünk a pacalhoz, még pacal-hetet is tartottunk, amit egy vitatható esztétikájú, annál imádnivalóbb fejlécterror követett Sinyának köszönhetően.

A pacal igéjét igyekszünk azóta is hirdetni, mert a pacal csípősen, körömmel, vagy gyömbérrel, kolbásszal vagy velővel, olaszos paradicsomosan, mindenhogy imádnivaló.

Most farokkal szerettük.

Idézet Bandi új könyve, az Ede a levesben pacalos fejezetéből.:

"Ui: Jómagam egy magányos, decemberi, már-már apokaliptikus hangulatú kocsonyafőzésem alkalmával, a disznófarkak mosása közben döbbentem rá a "farkas pacal" létjogosultságára. Dinamitként robbant elmémben a kérdés: milyen lehet a pacal, ha nem körömmel, hanem farokkal főzzük? (Szeretném, ha ez az étel Cserna-pacalként vonulna be a nemzeti emlékezet aranykönyvébe.)" 

A Cserna-pacal:

  • 2 kg pacal (frottírtörcsi, vagy méhsejtes részek, pacal részei) felcsíkozva
  • 1/2 kg sertésfarok hosszában felezve
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3-4 evőkanál fűszerpaprika
  • két evőkanál sertészsír
  • só, csípős ízlés szerint

Pörkűttet főztem belőle. A pacal és a farok pont egyszerre készülnek el, ezért nem kell sokat trükközni vele, ideális páros.

Mivel alapból hasaljás-pacalos vagyok, ez attól csak annyiban tér el, hogy a kis csontokat köpködni kell. Bandi, ha ezt akartad, mi megcsináltuk, viszont ami igaz, és fontos, a körmös/csülkös/hasaljás/Cserna pacalok tudnak valamit, amit a sima nem. A gyomor rugalmas szerkezete mellé adják a ragacsot, a zsíros bőrt, a bőr alatt a zsírt, így az étel mindent felülmúl, kétszeres élvezetet ad.

Mivel keverik a pacalt?