A punccsal először a gimnáziumi büfében találkoztam, puncskúp formájában, ami arról volt híres, hogy a rumaromával, és kakaóval fűszerezett gyártási maradékokat leöntötték rózsaszín mázzal, mégis jó volt. Vagy csak annyira, mint régen minden más. A puncskúpok (és islerek, pláne habosok, amik azóta eltűntek) vásárlása jó ürügy volt a büfé sarkában röhögő nagyobb fiúk előtti vonulgatásra, mintha nem lettem volna akkoriban elég túlsúlyos, így a puncskúpvásárlás oka és következménye örökre kibékíthetetlen ellentétbe merevedtek. A kamaszfiúk ma is a sovány és nagyon hülye picsákat lesik?

A puncsról azt gondolnánk, rumos, fűszeres tea, pedig készülhet pálinkával is. Ami közös, az a tea, a cukor, és a hőfok, a puncs édes, és forró ital, pont mint egy jól kivitelezett puncsolás, a névazonosság nem véletlen. Létezik jeges, hideg puncs is, de azt a biztonság kedvéért jeges puncsnak hívják, és senki nem is próbál fagyos nyelvvel nyalni.

Születése, a konyakot a rumtól utolsó vérükig védő franciák elgyengülésének köszönhető, 1830 körül engedélyezték az ital behozatalát, és az angol puncs szép lassan elterjedt. A pálinkás (gyümölcspárlatos) változat is Franciaországhoz köthető, de jóérzésű ember nem készít koktélt pálinkából, így ezt az ügyet inkább csendesen kaparjuk el jó mélyre.

A puncs villámgyorsan elérkezett Magyarországra, és távoli barátnőnk szakácskönyvében, az egyik létező legjobb szakácskönyvben is megtalálható. Zilahy Ágnesért eddig is rajongtunk, ez a zabaglione vs. puncsrecept sem változtatott érzéseinken.

 2011-ben, mivel a fene se szeretne megint túlsúlyt, viszont ma éppen nem jön egy tucat vendég, muszáj kicsit újraértelmezni a mennyiségeket, és az eszközparkot. A matek után elképzeltem magam, ahogy a déditől örökölt, tehát százéves receptekhez kompatibilis sodrófával kenem a tojásoknak, amúgy se piszkafa felkarom dagad, csuklóm erősödik, homlokomon izzadságcseppek gyűlnek, de inkább előkaptam az emancipáció egyik legnagyobb kaliberű fegyverét, a robotgépet. Más radikális változtatást nem tettem.

Hozzávalók (fejenként)

  • egy tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • fél narancs finomra reszelt héja (kezeletlen narancs, aki sznobságnak tartja, vegyen kezeltet, mit bánom én)
  • fél citrom finomra reszelt héja (szintén kezeletlen, fentiekhez hasonlóképpen)
  • 1 dl feketetea
  • 0,5 dl rum

A tojást a cukorral, citrusokkal habosra kikeverem, óvatosan, folyamatos keverés mellett adagolom hozzá a forró teát és a rumot, így, habosan tálalom.

A puncsszeretők, minden bizonnyal méretes közös keresztmetszetet mutatnak a kakaóivókkal, de én italból csak a keserűt, savanyút, legfeljebb az erőset, és a bort. A puncs nagyon tömény, így, tojásosan, egy triturbó reggeli, fehérje, cukor, alkohol, nyomás! Bár erős a késztetés, hogy reggeli ital legyen, de hiába tart ki a metróig, ott pont duplán verne le tőle a víz, így megmarad hétvégi vackoláshoz, mert este ennyi cukrot nem lehet elbírni, és soha ne rúgjanak be ilyesmitől.

A forróitalos hét támogatója a Nasivin orrspray.

 

A másik oldalon, a hétvégén elindult az Ördögvella, Cserna-Szabó András és Darida Benedek főznek metálra. Most éppen vért ACDC-re. Vérfogyasztás története, és maga a vérfogyasztás.

 

Puncsolnak?