Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A G-pont behatol mindenhova

Villáminterjú Herczeg Ágnessel, a Gróf Buttler Borászat vezetőjével, rendhagyó elnevezésű borukról, a komolyság és a komolykodás közötti különbségről.

2007-es, félédes Kadarkájuknak a G-pont nevet adták, ezzel a macerás női alkatrésszel minden szempontból felkavarva a férfiakat.

157 Tovább

A legjobb angol étel egy ital

Nem, á, ne menjünk metróval, tök jól bírom a gyaloglást, azért jöttünk, hogy lássuk Londont, még akkor is, ha ez a negyed épp a Hungária körútra emlékeztet. Parkoló-és irodaház-sivatag, sehol egy lélek, idegborzoló és izomfagyasztó szél, színtelen szürkeség ameddig a szem ellát. Az oszlopok lassan egybefolynak és kicsi csillagokkal tarkulnak, mi bajod, á semmi, lehet, hogy elájulok, vagy hányni fogok, enni, inni, ülni, pisilni akarok, most. Jó, bírd ki a következő sarokig. Nem, most. Terhes vagyok. Csinálj valamit.

176 Tovább

Hogyan igyuk a pálinkát?

Nem minden pálinkát kell férfiassági próbaként felfogni, és minél gyorsabban, az alkoholtól és a lepárlási hibáktól hajtva, egyre lecsapni a gyomorba. Csak hasson, és minél kevésbé fájjon, de ezek az idők véget értek. Mit kezdjen magával az érdeklődő, ha szép pálinkát kap egy tulipánkehelyben? Pelle László, a Pelle Párlatok készítője segít nekünk.

Mikor igyunk jó pálinkát?

Sokat számít a pálinka ízlelésénél, hogy mit ettünk előtte, ki van e száradva a torok, vagy ittál-e előtte vizet, mert ez a 40-44 fokos alkohol leégeti a kiszáradt nyálkahártyát. Úgy gondolom, egy pálinkára elő kell készíteni a szájat, torkot.

Személy szerint nem hiszem, hogy a pálinka egy generális gasztrocsoda, amihez egy komplett menüsort le lehet főzni, abban hiszek, hogy a pálinka például egy desszert mellé és/vagy étkezés után elfogyasztott digestifként működik a legszebben. Nehéz, zsíros ételeket állítólag csapatja, de ennek kevés tudományos alapját tudom elképzelni, bár ez sok embernek tényleg könnyebbséget ad, viszont értágitó hatása miatt enyhe has és fejfájásra valóban jó hatással van. Aperitifnek pont az előbbiek miatt nem innék pálinkát, mert lemarja a szájat, tompítja az előételek, levesek finomabb ízének érzékelését. Erre alkalmasabb például a pezsgő, az szépen leöblíti, előkészíti az ízlelőbimbókat.

A reggeli pálinkafogyasztásnak is van létjogosultsága, de ez kevésbé szól az ízlelésről, téli disznóvágáson inkább védőital szerepet tölt be. Ez a fogyasztási szokás talán a jussból jöhetett, a kaszások, aratók, marokszedők nyári reggelen is megitták, mert pálinkája, bora, minden gazdának volt, ha volt szőlő, pálinka, a napszámhoz ez járt A pálinka napközben, például síelés közben is jól esik, de ez sem a kóstolás ideje.

A reggeli fogyasztásról még annyit, hogy fogmosás után közvetlenül nem célszerű, hacsak nem az alkohol hatása miatt fogyasztják ahogy rágóra sem érdemes jobbféle bort/pálinkát inni, ezek a mentolos, erős dolgoknagyon elviszik az ízeket.

Milyen pálinkát igyon, aki még csak most ismerkedik?

Célszerű azt a gyümölcsöt választani, amit szeretnek, így egy jó minőségű pálinka majd hozza a felismerés élményét. Sokan kedvelik, sőt rajonganak az egyébként számukra ismeretlen gyümölcsökből készült pálinkákért, itt az élményt nagyban nehezíti, hogy soha nem ettek még somot, vagy madárberkenyét, kevésbé tudják hova helyezni az élményt, megítélni a párlatot.

Milyen hőmérsékleten kóstoljunk?

A pálinkát ugyan lehet hűtőszekrényben tárolni, mert ugye ott akár kevésbé oxidálódik, de amennyiben igazán jó pálinkát iszunk, akkor vörösbor hőmérsékleten, 16-18 C érdemes fogyasztani, akkor jobban kibontakoznak a gyümölcs aromái. Ha 20-22 foknál melegebb lenne az ital, az alkohol elnyomja a gyümölcsöt.

Ha többfélét iszunk, milyen sorrendben?

Egy egyszerű szabályt fel lehet állítani: amilyen sorrendben érnek a gyümölcsök, ez egy egyszerű de biztos sorrend ha többféle ízt szeretnénk egymás után kóstolni. A pálinka csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, így a helyi, természetes érési időket kell figyelembe venni, nem azt, hogy egész évben lehet már feketeszedret kapni, ha nagyon keresi valaki.

Milyen pohárból igyuk?

A tulipánformájú kehely célja ugyanaz, mint a bornál, hogy a pohár falára forgatott italból felszálló illatanyagokat csapdába ejtse, koncentrálja és továbbítsa az orrhoz. Ezt hangsúlyosan jó pálinkákkal érdemes követni, egy elő, vagy utópárlatos italból (a következő részben írunk a pálinkahibákról részletesen) még jobban kihozza a hibákat. Nagyobb pohárban, borosban pedig túl intenzív lesz az alkohol, túl nagy felületen párolog, üt.

Egyre, vagy kortyolgatva?

Az egyre lehúzás az a tipikus disznótoros vállalás, gyorsan, hogy ne fájjon, de a finom pálinkákat nem csak az alkohol miatt iszunk, hanem a gyümölcsért, amit a párlatmester átmentett az italba, ezeket kortyolni, ízlelni, élvezni kell, és lehet is.

Mi az a strong spirit?

Osztrák eredetű párlattípus, itthon is készülnek ilyen, 60-65 fokos pálinkák. Ezekben a legkisebb párlási hiba is nagyon keményen megbosszulja magát, ezért ez a lepárlás egy mesterfokozata. Nagyon tömény, hosszan tartó ízélményt ad, és kiváló bonbonalapanyag.

Régen a falusi főzdékben 50%-os párlat volt a jellemző, ma kereskedelmi forgalomba általában 40 fokos pálinkák kerülnek. Azért készülnek általában ilyen erősségű pálinkák, mert 38-42 fok (gyümölcstől függő) között van az a ideális állapot, ahol az alkohol már nem nyomja el a gyümölcsöt. A jövedéki adót is az alkoholtartalom alapján kell fizetni, minél magasabb az alkoholfok, annál magasabb az adó.

És még egy fontos tanács pálinkafogyasztáshoz, vizet, vizet, vizet inni hozzá és így sokkal nehezebben vág fejbe és a másnaposság is elkerüli a fogyasztót, akár nagyobb mennyiség esetén is. Nagyon fontos hogy jó minőségű alkoholból (korrekt bor és pálinka) jellemzően nagyobb mennyiséget képes a szervezetünk másnapossági szindrómák nélkül feldolgozni, mintha a valami anyósborzasztó alkoholos italt fogyasztunk.

Hogyan isszák a pálinkát?

130 Tovább

Csavaros kifli rokkendroll

Ismerek olyat, aki szerint egy gyógyítható nemi betegséget ki kell próbálni az életben, igenis van ideje a kitágult pupilláktól elvakult, vad hajtásnak. A hasonló logika azt diktálja, a kommersz szeszesitalokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, különben honnan tudnánk értékelni, ami nem kommersz.

58 Tovább

Bizarr teák tejjel, füsttel

Moszkvai angoltanárnőm, Valéria Viktorovna például szamócakompóttal kevert brutálerős feketeteával igyekezte megnyerni jóindulatomat a rendhagyó igék iránt. Egy sanghaji vagy kensingtoni blog hasonló bejegyzésében talán egzotikumként szerepelne a magyarok citrompótlóval és rengeteg cukorral megbolondított menzateája, mi inkább a távolabbi országok sajátos teáit igyekeztünk összegyűjteni.

145 Tovább

Ne puncsolj! De! Akarok!

A punccsal először a gimnáziumi büfében találkoztam, puncskúp formájában, ami arról volt híres, hogy a rumaromával, és kakaóval fűszerezett gyártási maradékokat leöntötték rózsaszín mázzal, mégis jó volt. Vagy csak annyira, mint régen minden más. A puncskúpok (és islerek, pláne habosok, amik azóta eltűntek) vásárlása jó ürügy volt a büfé sarkában röhögő nagyobb fiúk előtti vonulgatásra, mintha nem lettem volna akkoriban elég túlsúlyos, így a puncskúpvásárlás oka és következménye örökre kibékíthetetlen ellentétbe merevedtek. A kamaszfiúk ma is a sovány és nagyon hülye picsákat lesik?

65 Tovább

Borral főztem, sörrel ettem meg

Megy itt a sírás, nincsenek a blogon receptek, tessék

Ilyen se volt még, hogy ne azzal egyem meg, amivel főztem, de ha elfogyott, akkor mi? Ha már ittam sört, akkor mi? Igyak vizet? Ha a pokolban égek el a borral főtt étel sörrel fogyasztásától, akkor sem.

33 Tovább

Flancoltunk, sörrel

Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.

53 Tovább

Nem kérek pezsgőt. Ja, Dom Pérignon? Akkor igen.

Harminc évig állítottam, hogy a pezsgő nem jó. Aztán el kellett mennem kóstolni. Ittam annyi pezsgőt, amennyit még életemben összesen soha - kb két decit - és kiderült, hogy szeretem én, csak túl kifinomult az ízlésem, ugye. Csóróként - vagy átlagfizetésből élőként - Dom Pérignont csak kóstolón lehet inni, vagy kell egy raklapnyi, ami leesett a kamionról, vagy egy gazdag mecénás.

106 Tovább

Melyik a kedvenc energiaitaluk?

Ma ingyen nyalunk be a Kólának

Úristen, jól vagy? – rázogat a fekete hajú lány, hogyne, igyekszem a legbizalomgerjesztőbb pózban feküdni, csak tudnám, hogy kerültem ide. Mi nők, ha rosszul vagyunk, feltűnés nélkül, diszkréten a mosdóba igyekszünk, ha részegek, simán belerókázunk a ridikülbe. Ha a vécében fekvéstől nem lennénk jobban, jöhet a második számú gyógyír, a friss levegő.

Eljutok a kapuig, a fókamászás nem tesz jót a fehér selyemblúznak. A portaszolgálat munkatársai közösen próbálnak diagnózist felállítani, a süketséget egyértelműnek tekintik, mert ordítva kérdezgetik, menstruációs görcseim vannak-e, nemet intek, kicsit csalódottak, de pár perc múlva megállapítják, akkor vagy vakbelem van, vagy méhen kívüli terhes vagyok. Vacogok a hideg kövön, egyikük próbál hozzám érni, csak fel kell nyitnom a szemem, hátrahőköl. Orvost emlegetnek, nálam ez hívószó, igyekszem négykézláb menekülni. Az idősebb férfi győzködni kezd, nem arról van szó, hogy szirénázó mentővel száguldanak velem a kórházba, sokan rosszul lesznek vizsgák előtt, itt helyben ellátnak, nem kell félni, majd meglátom.

Pár perccel később szirénázó mentőautóval száguldanak velem a kórházba. Itt egy darabig még játszom a tököscsajt, dehogy kell ilyen izé, elmegyek gyalog a vizsgálatokra, három görcsoldó után, lefutom a maratont, hö. Nem találom a kijáratot, így elvetem a szökést, vért vesznek, nyomkodnak, hümmögnek. A hasi ultrahang előtt picsogok egy kicsit, majd órák múlva, két kiló negatív lelettel visszaténfergek a szimpatikus doktornőhöz, aki tanácstalanul pislog rám, majd a papírokra, végül Dr. Bubóhoz méltó diagnózissal nyugtatja meg magát: az általam elfogyasztott két Red Bull miatt van az egész, vigyázzak magamra és ne igyak ilyeneket.

Nem vagyok túl nyugodt, míg megmászom a négy emeletet és nemcsak amiatt, mert délután háromkor már nem szoktak véres ingű, friss tűszúrásokkal pompázó izzadt heroinistákat vizsgáztatni, inkább az aggaszt, az orvostudományba vetett hitem semmivé foszlott, ezek szerint Dr. House is kamu. Ennek ellenére energiaitalt jó ideig nem ittam, de volt annyi utóvizsga és jó könyv, hogy levegyek egy Red Bullt a polcról. És mást is.

Az energiaitalok tesztelését egyedül folytattam, mivel senkit sem bírtam rávenni a közös kóstolásra. Igyekeztem elfogulatlan lenni, egy esetben nem sikerült, de ezt jeleztem is. A tesztelt termékek közös vonása a hatásuk, a 30-32 mg/100 ml koffein teszi a dolgát, órákig fennáll, nem pörget be eszetlenül, nem okoz szívdobogást és kézremegést mint egy rossz kávé, inkább éberséget idéz elő, így ennek elemzésére külön nem tértem ki. A színükre sem, mert egytől-egyik a dehidratált szervezet által produkált pisiszínük van.

Az egészségi állapotom miatt ne aggódjanak, a fenti eset két éve történt, a saját magam által felálított diagnózist pedig úgy tudnám legkifejezőbben megfogalmazni: nemes egyszerűséggel szétbaszott az ideg.

HELL energy drink

250 ml Koffein és taurin tartalmú, vitaminozott szénsavas alkoholmentes ital. Hőkezelt. Magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, savanyúságot szabályozó anyagok, citromsav és nátrium-citrát, szén-dioxid (4,5 g/f), taurin (400 mg/100 ml) koffein aroma (32 mg/100 ml), aromák, színezék: karamell-ammóniás, vitaminok: niacin (PP), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12) Fogyasztása cukorbetegeknek, szívbetegeknek, koffeinérzékenyeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, szoptató és terhes anyáknak, gyermekeknek nem ajánlott. Hűtve fogyasztását ajánljuk. Forgalmazó: HELL Energy Magyarország Kft. 1078 Budapest, Károly krt. 1. Ár: 159.- Ft (leértékelve a Tescoban

Töltetlen savanyúcukor illat a szénsavas italokra jellemző üde pezsgés nélkül. A kellemes illatot kellemes műgyümölcsíz követi, némi műanyagos felhanggal. A második korty után a szénsav kimondottan hiányzik, emiatt állottnak tűnik az ital. A savanyúcukor íz uralkodó, de hamar eltűnik a szájból. Ha ilyen a pokol, Dante forog a sírjában és szó nincs gonosz vigyorú patás ördögökről tüzes vasvillával, meg forró vizes kondérokról. Összhatás: uncsi, mint egy rosszul sikerült házibuli megkeseredett, elvált harmincasokkal.

Don’t stop energiaital

250 ml Vitaminokat, taurint és koffeint tartalmazó vegyes gyümölcs ízű szénsavas üdítőital Magas koffeintartalom (30 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav (citromsav), szén-dioxid, taurin (0,4%), aroma (ebből koffein 0,03%), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát), inozit, színezőanyagok (ammóniás karamell, riboflavin), tartósítószer (nátrium-benzoát), vitaminok (niacin, pantoténsav, B6 vitamin, B12 vitamin) Fogyasztása cukorbetegeknek, gyermekeknek, terhes és szoptató anyáknak, koffein érzékenyeknek nem ajánlott. Fogyassza mértékkel. Jéghidegen fogyasztva a legjobb. Alkohol egyidejű fogyasztása nem javasolt. Forgalmazza: Pet-Pack Kft. 2120 Dunakeszi, Fő út 143/A. Származási hely: Nagy-Britannia Ár: 149.- Ft (Penny Market)

Jóleső pezsgés különösebb illat és íz nélkül. Határozottabb szagolgatás után felfedezzük az energiaitalokra jellemző gyerekpezsgő illatot, de nem domináns. Nem fektettek túl nagy energiát az élvezeti értékekbe, a termék azt tudja, amire gyártották: energiát ad. Jó választás egy rohanós, munkás napon a piros lámpánál felpattintani és húzóra meginni, de ha élvezettel akarunk energiaitalt kortyolgatni, ne ezt válasszuk. Összhatás: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.   

X act energy drink

0,5 l Magas koffeintartalmú (30 mg/100 ml), szénsavas üdítőital taurinnal Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav: citromsav, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag: trinátrium-citrát; taurin (0,38%), aroma: koffein, glükononolakton, aromák, tartósítószer: kálium-szorbát, színezék: karamell ammóniás, roboflavin, inozitol, nikotinsav-amid, pantoténsav, B6-vitamin, B12-vitamin. A magas konneintartalom miatt csak korlátozott mennyiségben fogyasztható. Fogyasztása koffeinre érzékeny személyeken, gyermekeknek, cukorbetegeknek és terheseknek nem ajánlott. Ne keverjük alkohollal. Forgalmazza: LIDL Magyarország Bt., Rádi árok 6. H-1037 Budapest Ár: 149 Ft

A jellegtelenségből hirtelen elővágódó konzum szaloncukor illat. Alig szénsavas, ez nálam súlyos mínusz pontokat jelent. A szaloncukor szag átvált dobozos almaital szagra, és előbukkan a műcukor íze is, a maga műanyag jellegével. Hiányzik a szénsav. Az üveg bumfordi, forog rajta a ráhúzott műanyag borítás, amin a feliratok vannak, nem praktikus. Összhatás: ha nincs ló, jó a szamár is.  

PLAYBOY energy drink

250 ml Vegyesgyümölcs ízű szénsavas energiaital Magas koffeintartalom: 32 mg/100 ml Összetevők: ivóvíz, fruktóz-glükóz szirup, étkezési sav (citromsav), széndioxid (min. 3,0 g/l) savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát) taurin, glükonolakton, színezék (ammóniás karamell) inozid, aromák, koffein, vitaminok, természetes ginzeng, damiana-schzandra aromakivonat, guarana kivonat, L-karnitin. Tartósítószert nem tartalmaz, hőkezelt. Gyermekeknek, terhes nőknek, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, koffeinérzékenyeknek nem ajánlott. Alkohollal együtt nem fogyasztható! Javasolt napi mennyiség: max. 2 doboz Hűtve fogyasztandó. Ár: 229 Ft

A kitöltött italban kergetik egymást a buborékok, örülök, jó jel. Nagyon intenzív műgyümölcs illat, félve kóstolok benne, de az íze nem tolakodó, nem gejl, nem túl édes. Könnyű, kellemes ital, nincs utóíze, ennek ellenére unalmas. Valószínűleg azért, mert a márkától mást vártam. Valami pluszt. A doboz is csalódás, elegánsnak akar tűnni, de nem sikerül, óaranynak tűnő, valójában terrakota nyúl fekete háttér előtt, aki ezt leveszi a polcról, csak azért teszi, mert Playboy. Ettől még lapos, közhelyes és a kérdés továbbra is kínoz: mi a frásznak a Playboynak energiaital?! Összhatás: Öltönyös, elfoglaltnak látszó huszonéves wannabe-menedzser fáradtnak akar tűnni, ezért megveszi a benzinkúton, de nem issza meg.

BURN energy drink

250 ml szénsavas vegyesgyümölcs ízű ital. B vitaminokkal, taurinnal,glükonolaktonnal, koffeinnel, inozitollal és guarana kivonattal. Magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, cukor, szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, taurin, glükonolakton, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, színezék: szulfitos-ammóniás karamell, aroma, koffein, tartósítószer: kálium-szorbát, inozitol, vitaminok: niacin, pantoténsav, B6 és B12 guarana kivonat, antioxidáns: aszkorbinsav. A termék fogyasztása 14 éven aluli gyerekek, terhes nők és szoptatós anyák, koffein érzékenyek, szív és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott. Kisgyermekektől elzárva tartandó. Ajánlott napi maximális adag: 2 doboz. A megjelölt ajánlott napi adagot nem szabad túllépni. Forgalmazza: Coca-Cola HBC Magyarország Kft. 2330 Dunaharaszti, Némedi út 104. A The Coca-Cola Company engedélyével. Ár: 169 Ft

A kedvenc energiaitalom, vakteszten is kiválasztanám, száz közül is. Elfogultan állítom, hogy a legegyedibb illattal és ízvilággal rendelkezik, intenzív, műgyümölcsillat, annyira valódi, mint egy precízen megtervezett japán kert, de ugyanolyan lenyűgöző. Hosszan a szájban maradó íz, élénk pezsgés. A legszebb doboz: vörös lángnyelvek fekete háttérben. Különösen tetszik az a megoldás, hogy az összetevőket is lángot formázva tüntették fel. Összhatás: telitalálat, a legjobb, így kell kinéznie egy energiaitalnak, így kell pezsegnie és ilyen műgyümölcsízűnek kell lennie.

WATT Sunrise Energy drink

250 ml Tutti-frutti ízű szénsavas energiaital. Magas koffeintartalom: 32 mg/100 ml Öszetevők: ásványvíz, fruktóz-glükóz szirup, étkezési sav (E330), taurin, szén-dioxid (min. 3,0 g/l), savanyúságot szabályozó anyag (E331), aromák, koffein, színezék (E150), vitaminok, tartósítószer (E211) Fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek, koffeinérzékeny személyeknek nem ajánlott. Alkohollal együtt nem fogyasztható! Gyártja: BUSZESZ Zrt. H-1033 Budapest, Sorompó u. 1. Ár: 159 Ft

Az első meglepetés maga a doboz. Felkelő napot formázó sárga-bordó gömbben hatalmas duplavé, alatta fekete háttérben tizennyolcas karika. Számomra ez inkább riasztó, mint figyelemfelkeltő, de ők tudják. Kellemes, már-már geil illat, hosszan a szájban maradó túl édes íz. Kitöltve nem pezseg, nem futkároznak a buborékok, ennek ellenére megfelelően szénsavas. Hosszas kortyok után megtalálom az ide illő szavakat: simulékony, diplomatikus, szerény. Kellemes meglepetés. Összhatás: a rút külső nemes lelket takar, ill. az igazi szépség belülről fakad, meg ilyenek. (Pluszpont a tutti-frutti szóért!)

RED BULL energy drink – fokozott szellemi és fizikai igénybevitel idejére kifejlesztett ital

 250 ml Koffein és taurin tartalmú ital – magas koffeintartalom (32 mg/100 ml) Összetevők: víz, szacharóz, glükóz, savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-citrátok, magnézium-karbonátok) szénsav, étkezési sav (citromsav)0,4% taurin, 0,03% koffein, 0,024 glükononolakton, 0,02% inozit, vitaminok (niacin, pantoténsav, B6, B12, B2), aroma, színezék (karamell) Hőkezelt Gyártja: Red Bull GmbH, 5330 Fuschl am See, Austria Ár: 319 Ft

A klasszikus. Annyira, hogy nem is fordít energiát a figyelmeztetésekre, a dobozon csak a legszükségesebb tudnivalók vannak felsorolva. Az egymásnak feszülő állatoktól már a U2 videoklip idején is a falnak mentem, mindez piros bikákkal, sárga napkorong (?) előtt túl van minden határon, de ízlések és pofonok. Az italról egyetlen szó jut eszembe: visszafogottság. Visszafogott illat, visszafogott íz. Távol áll tőle minden harsányság, minden magamutogatás, ennek ellenére a szám ezt az ízt őrzi legtovább. Pontosan ez tetszik benne, ebben a visszafogottságban van az ereje. Összhatás: az energiaitalok Audrey Hepburnje abban a bizonyos kis feketében.

MIXXED UP energy drink classic 100% pure power

250 ml Magas koffeintartalmú (30 mg/100 ml) szénsavas üdítőital taurinnal. Összetevők: víz, cukor, glükóz-fruktóz szirup, étkezési sav: citromsav, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, nátrium-citrát, taurin (0,38%), inozit, niacin, pantoténsav, B6 vitamin, B12 vitamin. Fogyasztása gyermekeknek és koffeinre érzékeny személyeknek nem ajánlott. Forgalmazza: LIDL Magyarország Bt. Rádi árok 6. H-1037 Budapest Ár: 99 Ft

Közepesen szénsavas, enyhe gumicukor illat. Nyelés után tolakodó műcukor íz a szájban, ami átvált folyékony nikotinra. A restiszag felkúszik az orromba és ottmarad, Fecske és Munkás után kiáltok. Meg füstszűrőért. Kár érte, mert akár lehetne jó is, de valami sok benne. Ezt kóstolom meg legtöbbször, mindig adok neki egy esélyt, de nem ízlik. Összhatás: fényesre kinyalt hamutartó.

MONSTER Energy (zöld feliratos)

500 ml Szénsavas ital taurinnal, panax gyökér kivonattal, L-karnitin-L-tartaráttal, koffeinnel, B-vitaminokkal, glükuronolaktonnal, inozitollal, guaranamag kivonattal. Összetevők: víz, cukor glükózszirup, savanyúságot szabályozó anyagok: citromsav és nátrium-citrát, aromák, koffein, szén-dioxid, taurin, színezék: antociánok, panax ginseng gyökér kivonat, L-karnitin-L-tartarát, tartósítószerek: kálium-szorbát és nátrium-benzoát, vitaminok: B3, B6, B2, B12 étkezési só, glükononolakton, inozitol, guaramag kivonat, maltodextrin Magas koffeintartalom 32 mg/100 ml A termék fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek és szoptató anyáknak, koffeinérzékenyeknek, szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott. Fogyasztása alkohollal nem ajánlott. Ajánlott napi maximális adag: 1 doboz A megjelölt napi maximális adagot nem szabad túllépni. Forgalmazza: Coca-Cola HBC Magyarország Kftl, 2033 dunaharaszti, Némedi út 104. A Monster Energy Limited engedélyével. Az EU-ban gyártva. Ár: 299 Ft

Nem értem a dobozt, a célközönség mintha a hedonistákat (nagyság) és a dark ill. a gothic stílus fanatikus rajongóit akarná egyszerre megcélozni (horrorisztikus M betű) de utóbbiak miért akarnának felpörögni? Az ismerős műszag után kellemes gyümölcsíz, ami átvált egy meghatározhatatlan ízbe. Az igazán kellemetlen nem ez, hanem az, ahogy rátelepszik a nyelvemre és a szájüregemre, az avas zsír kellemetlen ragaszkodása jut eszembe. Nyomokban gyümölcsszappan íz és illat kevereg körülöttem, émelyítő, aztán bevillan a gyerekkoromban tubusszámra fogyasztott Gabi fogkrém, igen határozottan erre emlékeztet. Harsány, lerohanós, levakarhatatlan. Összhatás: Prosti, erős sminkkel, vérvörös, elkenődött rúzzsal.

+1 BOMBA!

250 ml Koffein tartalmú, tutti-frutti ízű szénsavas energiaital Összetevők: víz, cukor, szén-dioxid (6 g/l), étkezési sav (citromsav), taurin (400 mg/100ml) koffein (15 mg/100 ml) aroma, színezék, kartaminkivonat (E150d), vitaminok: C vitamin, pantothen sav, B6 vitamin, biotin, tartósítószer (E211), habzásgátló (E900), nedvesítőszer (1520) felhasználásával Származási hely: Ausztria Gyártja: Mineralwasservertriebsges m.b.H. Juvina A-7301 Deutschkreuz Forgalmazza: Büki Üdítő Kft. 1221 Budapest, Naprét u. 4. Fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek és koffein érzékeny személyeknek nem ajánlott. Alkohollal nem keverhető! Ár: 329 Ft

Erjedésnek indult szőlőillat, reményt keltő pezsgés, amiről pillanatok alatt kiderül, nagyobb a füstje mint a lángja. Tutti-fruttí helyett szőlőmárkára emlékeztető, halvány, mustosan lecsengő íz, a túlhájpolt terméktől többet vártam. Karakter nélküli ital, hiányzik belőle a már megszokott műgyümölcsösség. Fogyasztás után a pohárban enyhe gumicukor illat. Személyes sértésként élem meg, hogy üveges változatban is piacra dobják, paradicsomlének kevés, pálinkának kényelmetlen. Összhatás: sok hűhó semmiért.

A portálon Hajnalka gyűlölt ellenségei: sós, olajos ropogtatnivalók.

"A sós mogyorótól kiver a ragya, így hanyagolom és inkább füstölt húsokat eszem helyette, azoktól is kiver, de legalább megvan az illúzió, hogy van alternatívám."

Melyiket veszik?

201 Tovább

Ha november hét, akkor vodkázunk

1917 november hetedikén győzött Oroszországban
a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, ha valaki elfelejtette volna

Igyunk Anna, mutasd, mennyire vagy férfi - mondta Pál (később Palkó), aki a 15 négyzetméteres kávézóban törzsvendég volt. Én is az voltam és húsz éves. Pál egyébként letöltendő büntetésére várt - valami magnót akart részegen eltulajdonítani egy általános iskolából, elkapták és hiába emberkedett, a priuszára való tekintettel két évet kapott - és ivott. Vodkát Lacikám! - bődült el és nem lehetett neki nemet mondani.

94 Tovább

Kandalló, kakaó, cukor, nyál

Kedvenc téli elfoglaltságom, hogy bámulok ki az ablakon. Nyáron eszembe sem jut, ehhez tél kell, hideg, jégvirágok, sár, latyak, hó, nagykabátba öltözött fázó emberek, szürke égbolt, levél nélküli fák.

Vannak kedvenc ablakaim is. A tanyán, a kiskonyha ablakából az orgonabokorra akasztott madáretetőt nézem, apu barkácsolta gyerekkorában, mellette a kiakasztott szalonna és a cinkék. A Sugovica-parti söröző ablakából a vizet nézem, a vihogó gimnazista lányokat színes sálban, és alkalmatlan tűsarkú csizmában jönnek kapucsínózni, kinyitják az ajtót, megcsap a hideg. Idősebb férfi áll meg hajadonfőtt, kopott kabátban a parton, kavicsot dob a vízbe, hátam mögött egymáshoz koppannak a biliárdgolyók, a kiscsajok esemeseket küldenek, vihognak. Az autóból a szántóföldeket bámulom, a kopár fákon ülő varjakat, a nyúzott arcokat a zebránál, koszos, kormot krákogó buszt a szomszéd sávban, az ablakra csíkokat húz a szemetelő eső.

35 Tovább

Jugó piák

Jugóba járni Baján és a Délvidéken szokásos hétvégi programnak számított. Busszal, vonattal, később autókkal indultak egész családok, barátok Szabadkára vagy Zomborba. Pucolt diót és trappista sajtot vittek le, eladták, az árából bevásároltak a piacon.

Én eleinte a cigirágónak meg a rizses csokinak örültem, később rekedtre üvöltöttem magam karácsony előtt barna bundáért, mert kismedve akartam lenni, még később kapucnis, zsebes felső kellett, mert kenguru akartam lenni, aztán már én mentem Ritt farmerért, ami éppen olyan drága volt, mint amilyen menő.

78 Tovább

Édesanyám, hát pálinkát!

A tyúkon kívül már mindenből főznek pálinkát, de miért olyan drágák ezek a különlegességek? Csupán szeszélyből? Villáminterjú az elegáns pálinkák mesterével, Pelle Lászlóval, a Pelle Párlatok készítőjével.

Hogyan lehet pálinkát készíteni, például spárgából?

Pálinkát sehogy, az párlat. A pálinka a 2002-es törvény óta csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, semmi másból. Párlatot egyszerűen, a lágyszárú növényeknek is van keményítőtartalma, elég csak a gabonákra, és az azokból készített vodkára, whiskeykre gondolni. Mindenből lehet alkoholt kinyerni, amiben van keményitő, vagy cukor. Ausztriában készül a zöldségpárlatokhoz hasonló termék, a geist, ami párlatba áztatott zöldségekből, például vargányából, mákból készül, az alkohol nagyon szépen összegyűjti ezek aromáit, de ilyenek az olasz aromatizált grappák is, például a rutás. Így lehet a teljesen cukormentes, de kellemes, erőteljes aromájú alapanyagok ízét átvinni alkoholba.

173 Tovább

Milyen az a sör, amiben nem csak sör van?

A belga sörökre, mivel belgák, nem érvényes a német tisztasági törvény. Így kerülhet bele fű, fa, virág, de jó ez nekünk?

68 Tovább

Istennyila és a pokol tüze, együtt

Kénytelen voltam gumikesztyűt húzni, pedig később ezt meg fogjuk enni.

A cserkópaprikát véletlenül vettem. Kápiára mentem, megkaptam a zsákot, mondja a zöldséges, csípős, na? Csípős, de, adj egy kilót. Azt már a vádlimra kiskocsikkal gyúró néniken átvergődve tudtam, úgy tíz változatban rendelkezem otthon csípőssel, mivel csípős, de. Nagyon kellett a cserkó, nem tudnánk élni nélküle.

Egy kiló, nincs olyan kis befőttesüvegem amiben el tudnám tenni savanyúnak. Kettő darabot belefőztem a paprikalekvárba, a többi harminc ott állt, rothadásra készen.

35 Tovább

Mi legyen a híg sörrel?

Mindenkinek van egy rokona, barátja, aki a gyanús diszkontsörökre élvez, sajnos kínálja is.

Van egy minimum, ami alatt nem szabadna sörnek nevezni azokat a dobozos húgyokat, de annak nevezik, és olcsón árulják, itt jön barátunk, és így kerül a bográcsunk mellé. Nézd meg, most vettem, százhúsz csak doboza, ahhoz képest nem is rossz, mi? Nem, ahhoz képest ez szar, baszod, havi öt kilót keresel, na fárasszál már az Aldis propagandáddal, mindennek van határa.

164 Tovább

Hogyan utaztassunk húst?

Akarok vinni libát, libamájat, kacsamellet,tejfölt. Akar. Carolával nem állok le vitatkozni, más se tenné.

A tejföl kibírja Genováig, a fagyasztott hús legfeljebb kiolvad, illetve garantáltan kiolvad, ha bármi közbejön a belső sávban, tönkremegy. Akkor talán vigyél élő, tömött libát, majd ott szétszeded, régen is lábon hajtották Bécsbe a gulyát. Látja, hogy nem viccelek, szicíliai vér feszül a kőkemény magyar paraszt kobakjának, soha le nem játszott meccs, nem is lesz ez soha lejátszva. El fogja vinni, döglötten, ha rárohad, akkor is. Én pedig hagyom, ha idegbajt kapok, akkor is.

Ott mit csinálsz vele? Megsütöd? Akkor inkább abáljuk zsírban, a zsír alatt nyugodtan szállíthatod, és még utána is eláll hetekig, évszázados technológia, sítáborokban, csóró nyaralásokon bejáratott kivitelezés, garantáltan működni fog. Igazából nem mertem megkérdezni, ki tudja mire képes egy szicíliai-genovai vérű menyecske, aki megeszi a kocsonyát, szereti a tejfölt és issza az Unicumot. Vettem tíz libacombot, megcsináltam és egy vödörben átadtam. Visszaadni hasonló okokból nem meri majd, a kelet-európai keverékek se kiszámítható farkaskutyák, de harapni, biztosan harapni.

54 Tovább

A kijavított kávé

Tegnap óta konyakkal iszom a kávét.

Az olasz koleszból ilyen csészéket lehet eltulajdonítani. Ezért tart itt ez az ország.

Apám mesélt a legendás lovasembereket kitermelő évfolyam egyik vademberéről, aki nem szívlelte a tejet, keményszárú lovaglócsizmáját mosta vele. Ezt a posztot biztosan szeretné.

Nincs itthon tej. Aludttej van. Haverok lakásán, riadtan és másnaposan ébredve, hányszor öntöttem savanyú baktériumcsomókat a kávémba. Az első szívszorító pánik után -Hol vagyok?- derekamon a kanapé nyomaival, az első életmentő kávé szokott így megsemmisülni. Óvakodjanak a több, kinyitott tejesdobozt tartalmazó hűtőktől és mindig szagoljanak bele előtte. A romlott tejes háztartásokban viszont mindig van kávétejszín, felelős nyitogatók, tudják magukról, csak elfelejtik.

Tejszín van az én hűtőmben is, szó se lehet róla. Cukorral lenyelni se tudom. Igyam magában, de a kávét magában nem lehet. Kérem mellé a valószínűtlenül vastag falú, apró csészét, a krómfrontos kávégépet art deco fonttal kiszedett logóval, egy baristát fehér ingben és puhadobozos cigarettával, a fehér falra szerelt polcokra tucatnyi gyomorkeserűt, super 200-as gyapjúöltönyök ujja alól kivillanó arany mandzsettagombokat, a Vespa pörgését elnyomó Lamborghini kelepelést, vagy bele kell öntenem a pótszert.

A Lamborghini és a kávé összefüggései

Az elszánt traktorgyáros, Ferruccio Lamborghini a kevély Enzo Ferrarira megorrolva kezdett autókat építeni. Fia, Tonino Lamborghini kiegészítőket tervez, és az első dizájnerek között jelentetett meg sajátmárkás élelmiszert, ez ma a Lamborghini kávé, az autókról is ismerős Murcielagóval, a bikás logóval.

Ami nincs. Akkor inkább iszom egy Red Bullt. Az sincs. Nem megyek le venni semmit. Erre az idegfeszültségre inni kell. hőőjj

Caffé corretto, a kijavított kávé. A módszer egyszerű. A presszókávéba egy óvatlan löttyintésnyi likőrt, rövidet kell tölteni, vagy fellazítani vele a csésze alján maradt utolsó korty kávét. Akár mindettőt. Cukrozni nem illik, van abból elég az alkoholban, csak tönrevágná az ízeket és szívrohamig pörgetne, mert a caffé corretto hatékonyabb drog a tejes és cukros változatoknál.

A párosítás legjobb alanya egy ánizslikőr, Sambuca, Pastis, akár Ouzo, ez csilingelősre élénkíti a kávét. Klasszikus választás a grappa, a törkölypálinkák. Senior versenyző a konyak, vagy bármilyen brandy, közérthető, és szerethető a rum. Perverzek a gyomorkeserűk, a mirto -szardíniai mirtuszbogyólikőr- pedig mindennél izgalmasabb.

Szép idők jönnek. A tejet sem fogom elhanyagolni, csizmám éppen akad.

Mivel korrigálják a kávét?

130 Tovább

Szerelmeslevél egy röviditalhoz

A kedvenc italom, rögtön a vörösbor és a törköly után. Mindent szeretek, ami vele kapcsolatos. A történetét, mert azokra az időkre emlékeztet, mikor megpezsdült az élet, az országot naiv hit, lelkesedés járta át, hitetlenkedve, de mosolyogva néztük a retkes buszmegállókra ragasztott táváris konyec! plakátokat, és büszke voltam, hogy apám generációja rábólintott a rendszerváltásra, holott az okosabbja már akkor tisztában volt vele, ők szívják meg legjobban.

98 Tovább

Kezdődik a borpancsolás!

Az érzés november első napjaiban, a fürdőkádban tör rám először. A lilára fagyott lábujjaimból indul, állok a kádban messzire eltartva magamtól a zuhanyt, míg felkönyörgöm a negyedikre a meleg vizet, lilabőrös vagyok és reszket minden porcikám, bazmeg, itt rajtam kívül senki nem fürdik?

60 Tovább

Tonhalkonzerv házilag

A jó tonhalkonzerv drága, miért nem készítünk házilag olajos tonhalat? Mert még drágább.

Egy baszk szakácskönyvet forgatva futottam rá a konfitált tonhalra, rögtön felizgatott.

32 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek