Percekig nem történik semmi, már a torma se a régi, közvetlen közelről, zsörtölődve szippantok bele. Nem kellett volna. A savanyúságokból megmaradt tormát ki kellett volna dobni, az utolsó kis éjjel-nappaliban is legalább egy sor ecetes torma közül lehet választani. Erre nekiállok reszelni.

Az orromon áttörő, tarkómig érő tűszúrástól hátrahőkölök, összeszorítom a szemeim, de mire a sebtében beszívott levegő mentén kiboruló nyálam első cseppei elérik a padlót, elmúlt.

A kapszaicines fájdalomba bőven jut arcpirító élvezet, addig a torma csak hideg szúrásokra képes, jó nagyokra.

Mitől csíp a torma?

A sejtfalak roncsolásakor felszabaduló illóolaj felelős az élményért, ezt a folyamatot állítja meg, és tartósítja az ecet. A sokáig lereszelve tárolt torma elveszti ízét, viszont a reszeléskor minél gyorsabban adjuk hozzá az ecetet, annál enyhébb lesz a végeredmény. Három perc pihentetés után már elég erős tud lenni.

A gyökér minél fehérebb, puhább, annál frissebb, annál csípősebb.

A hajdúsági torma védett elnevezésű termék.

Tormát azért jó reszelni, mert így nem csak az orr nyálkahártyája, hanem az ujjak is sérülnek, csak egy kicsit maradandóbban. A legfrissebb tormagyökér sem trappistasajt, erőből kell nyomni, és az az erő néha a reszelő fogainak képében szedi fel a körmöt, lekapja a bőrt, később ebbe a sebbe fröccsen a tormához kevert ecet. A tormareszelőt a lassan növekvő kupac zavarja a legkevésbé, könnyeitől nem látja, hol tart. A vásárlásnál vegyék figyelembe, akármekkora az a gyökér, az utolsó harmad mindig a kukába kerül. Épeszűek dobják a felkockázott gyökeret aprítóba, de soha, soha ne hajoljanak fölé.

Vásároljanak csak jó minőségű üveges tormát, de ha szeretik a fájdalmat, vegyék csak meg a friss gyökeret, hámozzák meg, reszeljék kívánt finomságúra, és 1:2 arányú 10%-os ecet és víz keverékével higítsák igény szerinti állagra és sózzák ízlés szerint. Lezárt üvegben, hűtőben eláll pár hétig. Előnye, hogy a sokszor túl híg és pépes bolti torma házilag rusztikusabbra, sűrűbbre készíthető, nincsenek benne tartósítószerek és a többik.

A főtt, füstölt húsokon, csemegeuborkán, és ecetes céklasalátán túl is vannak lehetőségek a tormában:

  • vajjal kikeverve (felesben) sült halakhoz fűszervajnak (tonhal, lazac, fogas, harcsa)
  • rillettek ízesítésére
  • tormakrém-leves - A frissen reszelt tormát forró vajon átforgatom, felöntöm tejszínnel, botmixerrel pépesítem és halikrával/füstölt húscsíkokkal/ párol céklakockákkal tálalom
  • tormás sóban sült cékla -már érik a cékla, ehhez kicsi, édes fajta kell, akár a hosszúkás. 2 bögre sót elkeverek 5 evőkanál frissen reszelt tormával, egy narancs reszelt héjával, 2 evőkanál, friss, apróra vágott kakukkfűvel. A benedvesített céklákat beborítom a sóval, és a 180 fokos sütőben 2 óra alatt készre sütöm. Tálaláshoz 1 dl tejszínt, 1 dl tejfölt, 1/2 dl sherryt kikeverek egy evőkanál apróra vágott metélőhagymával és ugyanennyi frissen reszelt tormával, örülök.
  • krumplipürébe
  • karfiollal - A rózsáira szedett, párolt, vagy sült karfiolt tejföl, ecetes torma, apróra vágott kapor sózott keverékével leöntve tálalom
  • sajtos mártogatósnak - 20 dkg finomra reszelt cheddar, 5 dkg sült, hámozott kaliforniai, vagy kápiapaprika, egy evőkanál ecetes torma, 1 dl majonéz, só, bors, csepp worcestershire szósz. A hozzávalókat alaposan elkeverem, rozskenyérrel tálalom.

Reszeltek már tormát?