Kenek rá testápolót. Fújok parfümöt a testápolóba, az segít. Nem, az pináját, hát nem segít, szagom, akár egy norvég öregasszony, itt az egy évizede tökéletesnek tűnő, mindent átütő Kenzo Jungle se segít, hiába fújom telibe az ujjaimra, pedig én ma meg akarom tenni, amit nem lehet. Mert van, amikor egy levesfőzés kevés.

Ehettem, fogdoshattam volna fokhagymát is, de azt a leghülyébb is tudja, randi előtt nem fokhagymázok, különösen nem az elején, pláne, ha ennek a történetnek csak eleje van. De a füstölt makréláról nem volt szó. Lemondom. Nincs telefon. Nincs mobiltelefon. A körömkefétől vörös ujjaimmal Domestos után matatok, az bezzeg van, kár, hogy nem lehet vele telefonálni, legfeljebb a vécékagylóba. Domestos, füstölt hal, domestos, füstölt hal, ec-pec kimehetsz, inkább legyen halszagú a kezem. Még egyszer bedörzsölöm citrommal, beleugrálok a teljesen használhatatlan, de annál leárazottabban vásárolt tűsarkúba, és elhúzok a dolgomra, amit elvégzek.

A füstölt makréla nem azonos a füstölt apróhallal. Bécsi keringő a rokkendrollal szemben. Miniben előadott bécsi keringő, elegáns, de nem finomkodó alapanyag. Zsíros, mert füstölni a zsírosat lehet a legjobban, és illatos tengeri hal, de ez az illat nem minden szövegkörnyezetben illat.

A füstölt makrélából szép szálkamentes filéket lehet hasítani, és felhasználni:

  • Fűszervajnak: 1:1 arányban kikeverni vajjal, petrezselyemmel ízesíteni
  • Vodkázáshoz, magában, legfeljebb ecetes uborkával és feketekenyérrel
  • Kapros krumplisaláta makrélával: 1 kg salátának való krumpli, 25 dkg füstölt makrélafilé, 3 evőkanál borecet, 3 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor, 1 dl olívaolaj, egy csokor apróra vágott kapor, 4 db finomra szeletelt újhagyma. A fél centis szeletekre vágott krumplit megfőzöm, leszűröm. A fűszerekből kevert öntettel meglocsolom, elkeverem a haldarabokkal és szobahőmérsékleten, vagy langyosan tálalom.
  • Almás-zelleres füstölt makréla-saláta: 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt makréla, 10 dkg gyufaszálra vágott zellergumó, 10 dkg gyufaszálra vágott édes alma, cukor, só, bors, citromlé, olívaolaj, két nagy marék rukola - Egy tálban elkeverem a hozzávalókat, kivéve az olívaolajat és a rukolát, mert azokat egy másik tálban keverm össze. Tálalásnál egy-egy adag rukolára pakolok ugyanannyit a majonézes salátából. Rukola kimaradhat.
  • Füstölt halhab: 20 dkg füstölt makréla, 3 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1/2 dl citromlé, egy csokor kapor apróra vágva - 1 dl tejszínnel elkeverem az összes alapanyagot. a másik 2 dl tejszínt keményre verem és elkeverem a halas tejszínnel. Ha egy kiskanál, forró vízben feloldott zselatint adnak hozzá, a hab formája tartós lesz.

Egy a fontos: soha ne nyúljanak hozzá puszta kézzel!

A tikokról II., rész: a tojás, mesélő: Hajnalka

"Vödörrel induljunk útnak, a csikket a tyúkok közé pöccintve, harsányan röhögve azon, hogy a szerencsétlenek, miután rávetették magukat, prüszkölve menekülnek. Ez geci dolog, de szórakoztató."

Szeretik a füstölt makrélát?