Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Király vágódeszkák a kés alá

Annak sincs könnyű dolga, aki egyswzerűen csak egy jó vágódeszkát szeretne (ami nehéz mint a disznó, és nem csúszkál ide-oda). Ha pedig valaki még ahhoz is ragaszkodik, hogy valahogy kinézzen az az átkozott konyhaeszköz, meg van lőve.

0 Tovább

Mire lesz jó a zsírjegy?

Kösz a tippet Kiss Ádám!

Az elmúlt nap történései beindították a fantáziánkat, és mivel semmi sem lehetetlen, időben adunk tippeket olvasóinknak egy zsírjegyes időszak lehető leghedonistább átvészelésére.

89 Tovább

Kedvenc gyerekdrogunk

Nem tudom, hogy megy mostanában, de mi sose hülyéztük volna le a mamát. Soha nem is gondoltam ilyesmire. De, igazából volt egy, egyetlenegy eset, amikor átsuhant a zavaros hormontócsákat köpködő kamaszagyamon, a mama normális? Miért, miért rak tököt a mákos rétesbe? És mindig rakott bele? És ezt miért titkolta? Engem elárultak! Zöldség van a kedvenc édességemben! Még ha csak zöldség lenne benne!

61 Tovább

Lenyelik?

Köszönjük a pálinkát Klágnak és Sárinak.

Az úgy volt, hogy a Hajni itt marad szerdáig. Sokkal hamarabb elszabadult a pokol. Tizennyolcas karika. Aki nem bírja az ilyesmit, olvasgasson recepteket, de szerintünk ez lazán belefér a gasztronómia tárgykörébe, pláne itt. Csók. Anna és Hajni.

418 Tovább

Nem keverjük, nyomjuk

Anna és Vanda mindent bevall
A képek olyanok, amilyenek, szeretik a tubusost, ez van
Tubus, flakon, kevert és kisfaszom - nem tudok címet kitalálni. Még egy függést be kell ismernem. Van és volt ugye a karamellás tej, a túró rudi és a zsír úgy egyáltalán. A középiskolában viszont egyértelműen a majonéz dominált. Cserélték egymást a tanárok, a pasik, az igazolt és igazolatlan órák gyűltek, de a majonéz maradt mindennel szinte. Krumplis tésztára, felvágottra, sült húsra, csak zsemlével, magában, mindenhogyan. És csak egyféle volt az igazi, a tubusos, amit hisztérikusan lehet nyomkodni, hogy minél több és azonnal jöjjön belőle, aztán körömmel kisimítani, hogy még a maradék két pöttynyi is hajlandó legyen ízesíteni.
Soha nem fogom elfelejteni anyukám arcát, amikor úgy hatéves koromban jóízűen beleharapott a majonézzel vastagon megkent kenyerembe, mert azt hitte, zsíros kenyér. Így jár, aki kérdezés nélkül kóstol. Rá egy évre, Hollandiában nyaraltunk. holland barátaink már egyenesen Majonéz Lady-ként hívtak és ez talán el is árul mindent majonézevési szokásaimról, ami azóta sem változott sokat. Felnőtt vagyok, már tudom kezelni, de van az a roham, amit ennyi év rutin után sem tudok lenyomni. Ilyenkor feltépem a hűtőt és az első kezembe kerülő ételt, legyen az sajt, sonka, vagy csípőskolbász, vastagon megkenek majonézzel, és miközben fülemben a szférák zenéjét hallom, üdvözült mosollyal az arcomon elfogyasztom.
120 Tovább

Mögfázik, az a baja! Még ha csak az lenne!

Van egy kézzel írt, örökölt receptem. Nem sikerült. Az Ínyesmester szakácskönyve alapján se. Mert nem pontosak, mintha a hájas valami ragu, vagy pörkölt lenne, amit úgy gondolomformán kellene, lehetne készíteni. Hájast nem lehet Váncsából sütni, de az ő liberális receptstílusánál pontosabban megírt receptek nincsenek, és a hájas esetében a félinformáció rosszabb, mintha még annyi se volna. Mert ha nincs, neki se állok kipróbálni, és amikor egy kérdéses részhez érek a leírásban, nem tudok a rossz útra tévedni, mert odáig se vergődtem el.

57 Tovább

Fácánpucolás a panelban

Tatár Dzsónak, száz puszi kíséretében

"Tisztítani kell, mert én akkor frászt kapok?"

Fűszeresnek, Dórának és nekem érkezett a baráti fácán, Fűszeres Tokajban, Dóra, hát, Dóra úrilány. Egy kedves ajándékot nem fogok elutasítani csak azért, mert 15 éve megfogadtam, én ebben az életben nem nyúlok undorító madarak büdös tollához. Annál sokkal jobban szeretem a fácánt, sőt, a fácán a kedvenc madaram, még a gyöngyit és a galambot is megelőzi. És a fácánt nem kell forrázni, mert a tyúkkal az a baj, a forrázott, ázott szag, amiért máig ritkán eszem csirkehúst.

40 Tovább

Ott a farka

A kocsonyába tesszük, pedig van jobb helye is. Cubákos és ropogós malacfarok.

Fotó: Lukács Dávid/The PIG

A malac farka, a bőr, zsír és húsra együttesen építkező, kombinált mutatványok csúcsa, kiegyenlített és kívánatos arányban tartalmazza ezeket az összetevőket. A köröm túl bőrös, a csülök és a hasalja túl zsíros, a bőrös karaj túl húsos, és utóbbiak nem is elég csontosak a szopogatáshoz. De a farka, a farka tökéletes, csak nem elég megfőzni, bekocsonyázni a teljes boldogsághoz.

37 Tovább

Vanília+körte=banán? He?

Facebookon írja Dóra, ez az új varázslat, elég baj ez neki. Gyerekeknek, naná, és neki van, így kaphatta fel a fejét a termékre, én teljesen vak vagyok minden Disney-be csomagolt élelmiszerre.

135 Tovább

Istennyila és a pokol tüze, együtt

Kénytelen voltam gumikesztyűt húzni, pedig később ezt meg fogjuk enni.

A cserkópaprikát véletlenül vettem. Kápiára mentem, megkaptam a zsákot, mondja a zöldséges, csípős, na? Csípős, de, adj egy kilót. Azt már a vádlimra kiskocsikkal gyúró néniken átvergődve tudtam, úgy tíz változatban rendelkezem otthon csípőssel, mivel csípős, de. Nagyon kellett a cserkó, nem tudnánk élni nélküle.

Egy kiló, nincs olyan kis befőttesüvegem amiben el tudnám tenni savanyúnak. Kettő darabot belefőztem a paprikalekvárba, a többi harminc ott állt, rothadásra készen.

35 Tovább

És rántottát tudnak sütni?

Fogadjunk, hogy nem!

Mérsékelten érdeklődöm a direkt tojásfogyasztás iránt, így a tökéletes módszert a tojás és cukor (és szték) fogyasztás iránt fokozottan érdeklődő Orosz Pétertől, rajta keresztül Julia Childtól tudtam meg. Ez még a film előtt volt, mi már akkor ismertük Julia Childot, és van olyan is, aki előbb szexelt, mint mobiltelefonált.

176 Tovább

Tedd a csípőst be a számba!

A jalapeno poppers a legjobb Tex-Mex gyakorlat, és lefordítható magyarra is. Sajttal töltött, rántott istennyila.

51 Tovább

Az ország legjobb fagylaltjai

Esik. És? A Fiat 500-as bemutatója óta először izgultam rá egy sajtóeseményre, pedig nem szeretem az édességeket, hideg van, és a buli egy teraszon lesz. De amikor az ország 10 legjobb étterme mutatja be fagylaltjait, ez mind érdektelen mellékkörülménnyé törpül, mert csokoládé és stracciatella helyett szalonna, dohány, paprika, curry és az isteni bodza volt a téma.

A fagylaltoskocsit elözönlik, mint sajtóbemutatón a tesztautókat, ott elég jó voltam a sok pasi között, itt egy kicsit kiegyenlítettebbek az arányok. Az élvonalban a minden hadtáppal rendelkező sajtótájékoztatón megjelenő nyugdíjasbrigád, nem, nem írnak sehova, csak kóstolni járnak, fél évszázad tapasztalatával állják el a fotósok elől a tölcséreket. Nem baj, addig kacsintgatunk Angélára, hogy a jobb keze mellől sorozatban kapjuk a lepattanókat, Dia fogja, fotózom, együtt kóstoljuk és örülünk.

A Dining Guide étteremalauz idén hatodik alkalommal hirdeti meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkíti le a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a legjobb tíz étterem többszöri tesztelése után hozza meg döntését. Tavaly a Costes nyerte el a díjat. A tíz legjobb étterem listáját az Aranyszarvas teraszán jelentették be, minden étterem hozott egy fagylaltot, Bíró Lajos kettőt, mert ő ilyen duplázós vagány, de ezt már a Bátor Malackarajon megtudhattuk róla.

A fagylaltok előtt az Aranyszarvas séfje, Mogyorósi Gábor üdvözlőfalatjai jártak körbe. A préselt malacfej nem óvatos, vastag zsírréteget köt a számba, öblíteném nyállal, közben röhögünk, ezt érdemlem, igaz, pont én, a zsírblogos. Többet nem kérek, köszi, ekkora stefániát ebédeltem egy órája. Vanda közben pálinkázik, kicsit irígylem, sört is láttam nála, fagylaltot nem, egy szó nélkül felosztottuk a feladatokat.

Jönnek a fagylaltok, és az éttermek abc-sorrendben.

  • Alabárdos – kapros túró fagylalt

A bátran citromhéjazott fagylalt egy csúcs kapros-túrós lepény nyári kiadása, savanykás, friss, imádtuk, ahogy az édes túrót mindig, minden körülmények között imádjuk.

  • Aranyszarvas – datolya fagylalt

A tetején sós magok, azzal együtt harapva az émelyítően édes datolya helyrebillen, ez volt az egyik legnépszerűbb változat.

  • Babel Delicate – popcorn fagylalt

Amilyen rosszul hangzik, olyan finom az édes vajra játszó édesség, ettől idegenkedtem egyedül, mert a fagylalt mellett a pattogatott kukoricát se kedvelem, de az élénk vajíztől elmúlt minden előítéletem.

  • Bock Bisztró – dohány és szalonna fagylalt

A szalonnafagylalttal szemben nem voltak előítéleteim, a brutális, barnacukros szalonnacsipsszel és paradicsomlekvárral körített gombóc inkább sós, ezért ez lett az egyik kedvencem. Végül hárman etették meg velem a szalonnacsipszüket, ejnye.

A dohányfagylaltot már ismertem, és tudtam mi fog történni, de megint váratlanul ért, ahogy a sok első tesztelőt is. Elsőre kedves kis fagyi, mintha kávés lenne, nincs ebben semmi, másodikra is, majd fél perc után bizarrul, félrement szivar módjára elkezd kaparni, csípni, de csak annyira, hogy jó legyen, sőt, rögtön borogatja a következő adag hideg krém. Jó anyag, a Bockban rendszeresen szerepel az étlapon egy csokitortával, rendeljék bátran.

  • Chaetau Visz – sóska fagylalt kamilla habbal

Úgy vártam, mint hülyegyerek, imádom a sóskát, pláne édesen, a sóskafagylalt egy perverz változat a citromra, hűvös, édesen savanyú, zöld krém.

  • Costes – piquillo paprika fagylalt

Az eper alapú fagylaltban trükkösen mókázik a legfinomabb fűszerpaprikák meleg íze, és mint a dohányfagylalt, pár másodperces késleltetéssel csíp egy kedveset.

  • Csalogány 26 – curry fagylalt

A finom vaníliába kevert curry elsőre észrevétlen, majd finoman kiérezhető, ez volt az egyik legelegánsabb fagylalt.

  • Fausto’s
  • Kistücsök – bodza fagylalt

A Kistücsök bodzafagylaltjáról már írtunk egyszer, a népszerű bodzaszörp enyhén citromos, friss fagylaltváltozata üditő és imádnivaló ötlet, két dobozzal kérek, és egy óra napsütést hozzá, köszönöm.

  • Onyx – csokoládé és rebarbara fagylalt

A rebarbara savanyúsága miatt tökéletes hűsítő fagylaltalapanyag, még egy alternatíva a citromra.

Szeretik a szokatlan fagylaltokat?

84 Tovább

A régi mániám

mindent megsütni végighajtani a stefánián. De mi az a stefánia? És mire jó? Az attól függ, de most amerikai háziasszonyt játszunk Budapesten és megsütöm frissen a húst, amit mamám kizárólag vadasba, napokig pácolva, fél napig főzve tudott elképzelni.

Mert ilyen stefániát kaptam, azért.

58 Tovább

Nyakleves egy motorcsere miatt

Hajnali fél hat, pálinkához még korai, a kávét nem kívánom. Elfelejtettem kikapcsolni a telefonos ébresztőt, nem baj, így még mélyebbre tudok zuhanni az önsajnálatba. Van okom rá. Sose szerettem ezt a nyugdíjas geodétáknak való lomha dögöt, arra való, hogy a Józsi bácsi szombat reggel kiálljon vele a garázsból, aztán ötvennel, az ötödiket soha nem használva beguruljanak a mamával a városba, és ott minden más úrvezetőt tönkretegyen idegileg azzal, hogy a közlekedésben való részvétel miatti szorongásában az első bal kanyar után kinn felejtse az indexet.

Ahogy a gagyi műszerfalat sem bocsátottam meg soha az Opelnek, azt sem fogom, amit pénteken a szervízben mondott a srác, már akkor gyanús volt, mikor levette az olajos bézbólsapkát. Ilyet csak gyász esetén tesz az ember. Motorcsere. Összeszűkült szemekkel, szó nélkül fordultam ki az ajtón, rá se néztem, nem fenyegetőztem azzal, hogy felgyújtom, az már tavaly megvolt, le se köptem, mint tavalyelőtt, azóta már egyébként is sokkal nőiesebb vagyok. Ha a Szörnyre gondolok, még mélyebben hasít belém a fájdalom.

Az autó volt. Igen, az ezerkettes Zsigám. Olaj, víz, benzin, ennyi. Semmi hiszti meg arisztokrata nyavalygás. Sírtam, amikor eladtam, pedig akkor már másfél éve állt a házunk előtt, néha felcsengettek a gyerekek, hogy játszhatnak-e benne. Játszhattok. Olyan állapotban volt, hogy már a nagybátyám is legyintett rá, pedig ő választotta nekem. Az elejére festett kiterjesztett szárnyú sas már nekem is sok volt, mint ahogy a metálkék színt se tudta befogadni a gyomrom, egy Zsigulinak pirosnak kell lenni, de akkor is, gyönyörű idők voltak. Most meg beledöglünk anyagilag egy F Astrába, csoda, hogy depresszióba hullok szombat reggel?

Érzem, hogy a gyomromból kúszik fel a düh, most akkor olyat főzök, hogy még. A ragadozók eltökéltségével indulok a konyhába, állati hörgéssel nyitom ki a hűtőt és veszem elő a húst, amit kézbe fogva, marcangolva, szörcsögve fogok enni, úgy szívva ki belőle a nedveket, ahogy a kocsi szívja le a bankszámlánkat. Nyakleves, pulykából, bosszúból.

A nyakat pedig paradicsomszósszal fogom megenni, mert vért kívánok. Megmosom a nyakat, hideg vizet öntök rá és lassú tűzön felteszem főni. Megpucolom a zöldséget, répát, hagymát, két-három gerezd fokhagymát, zellert, megmosom a petrezselymet, előkészítem a sót és az egész borsot. Gyöngyözik, lehabozom, sózom. A grízgombóchoz szétválasztok egy tojást, felverem a fehérjét, a sárgájához hozzákeverem a habot, sózom és annyi darát szórok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Félrerakom, hadd pihenjen. Mikor félig megfőtt a hús, hozzáadom a leveshez a zöldségeket, ha kell, újra megsózom és készre főzöm. Ha kész, kimerek belőle, és a gyöngyöző levesben főzöm ki a gombócokat.

Sertészsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítek, ide most ez kell, rántás, liszt, magyar virtus, semmiféle olívaolaj és bazsalikom, az ott a dolcsevíta, ez meg a keserű magyar valóság. Félrehúzom a tűzről és beleöntöm a mama-féle paradicsomlét. Ha kellően besűrűsödött, ördögi vigyorral kinyitom a konyhaszekrényt, motorcsere, hogy rohadnál szét ott, ahol vagy, és hozzákeverem a cukrot.

Mikor főznének egy nyaklevest?

70 Tovább

Mihez értsen a nagydumás nő?

Megnéztem, az önhittség nem szerepel a hét főbűn között. Szerepelhetne, nyugodtabb lennék, így most önként kell önismereti gyakorlatokat tartanom.

Rétest sütök. Egyedül. Igen, egyedül is tudom. Hogyne tudnám, annyit csapkodtam már oda, annyit mentem már körbe a tésztát az ujjamra tekerve a fiókos nagyasztal körül, hogy még.

Anna szerint a leggonoszabb az omlós tészta. Nem. A rétestészta az. Pofonegyszerűnek tűnik: liszt, olvasztott zsír, egy tojás, ecet, víz, só.

166 Tovább

Malackaszezon van!

A szopós malac cukibb, vagy finomabb?

  Megjelentek a Nagycsarnok hentespultjaiban a kocsonyának való fülek, farkak, orrok, feltekert bőrök és a téli bónusz: kismalacok! A kis drágák magukkal hozzák a méretproblémákat, amivel minden panelkonyhás küzd, kicsi a sütő. Az átlagos sütőkbe csak a legkisebb malacok férnek be, érdemes centivel vásárolni, vagy felállítani a grillt.

Fotó: Fűszeres Eszter

  Ha minden kínlódás reménytelennek bizonyul, pékségek néha elvállalják a malacsütést, ami biztosan nem HACCP-kompatibilis művelet, ezért nem árt hozzá némi ismeretség, de pénz biztosan kell. A minőségbiztosítási rendszerek kialakítói nem tudják, a kenyérrel egy térben sülő malac finomabb pékárut ad.

Szopós malac - a 4.-6. hétig számít annak a sertés, 4-5 kiló körülit érdemes venni, azon már van anyag, de a legfontosabb, hogy beférjen a sütőbe

  Ne vegyenek fagyasztott malacot, a bőre sose lesz ropogós, ami tekintve a kis sovány állatkák bőrének teljes testtömeghez viszonyított arányát, elég baj.
  A malacsütés nem melós, és nagyon látványos és kiváló a végeredmény. A végeredmény látványa érzékeny lelkeket rosszul érinthet, szólok, csak hogy tudják, lehetnek álszent húsevők a barátaink között is. A malac húsa gyönge, még nyoma sincs benne a sertéshúsra jellemző állati íznek, egy ideális világban ilyen lenne a csirkehús.
  Az esetleges szőrmaradványoktól megpucolt állat lábízületeit egy éles késsel át kell vágni, különben sütés közben az összeugró inak eltorzítják a sültet, ennyi volt a hús előkészítése.
  A malaccal pont az a baj, ami a bőrös karajjal. A bőrnek ropogósra kell sülnie, de közben nem veszíthetünk el egy cseppet sem a hús nedveiből. Ehhez egy kicsit trükközni kell, pont, mint a grillcsirkével, aminek ugyanez a nehezen összehozható kettős igény a baja.
  Előző nap alaposan körbesózom a malacot és egy rácsra rakom a hűtőbe. Száraz bőr kell a ropogósra sütéshez, ezt a folyamatot nem szabad elkummantani, és ugyanezért nem kell a malacot pácolni sem, legfeljebb a sóhoz kevert zöldfűszerekkel ízesíteni.
  Másnap, ha van erre igény, készülhet töltelék a malacba, hely éppenséggel van benne. Egy példa, a Beyond nose to tail nyomán: Négy lilahagymát fonnyasztok, felöntöm négy deci vörösborral, hagyom elpárologni, hozzáadom a malacból kiszedett, feldarabolt veséket, két kiló felkockázott pirított kenyeret, összefőzöm, fokhagymával, sóval, borssal és friss zsályával ízesítem. Beletuszkolom a malacba és természetes szálú cérnával összevarrom.
  A sütőt előmelegítem 160 fokra, nem légkeverek benne, arra most nincs szükség, csak szárítana.
  Fülét-farkát beborítom alufóliával, ha valakinek az a barbár ötlete támadna, hogy a kész malac szájába citromot rak, akkor még a sütés előtt tömje ki a száját egy alufóliából gyúrt galacsinnal és nagyon szégyellje magát.
  Mérettől függően általában három és fél-négy óra sütésre van szüksége. Ha a combjába szúrva színtelen levet ereszt, akkor biztosan készen van, ezt három óra után érdemes már leellenőrizni. A sütés végén el lehet távolítani az alufóliákat és készre pirulhat az egész.
  Szeletelés előtt legalább húsz percet kell pihentetni akár a kikapcsolt sütőben, így lesz könnyen szeletelhető.

Sütöttek már egyben malacot?

82 Tovább

Delikát

29 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek