A jalapeno poppers a legjobb Tex-Mex gyakorlat, és lefordítható magyarra is. Sajttal töltött, rántott istennyila.

Ritkán jutunk friss jalapenóhoz, muskotály küvétől kaptam két marékkal, ezúton is köszönet érte. A jalapeno a kedvenc paprikám, frissen és füstöltve is (chipotle). Pont ínyemre való mértékben csípős, kicsit édeskés, fűszeres fajta.

A poppersnek, ahogy a chili con carnénak is megvan az eredeti, mexikói receptje. Előbbinek a chiles rellenos a la huasteca (csílesz rejjenos a la uasztéka), utóbbinak a frijoles charros.

Az huasteca:

  • 24 db sütőben elősütött, meghámozott és kierezett jalapeno (a jalapeno elég kicsi, ez a művelet szinte lehetetlen, kell hozzá legelább egy hacienda 3 fős konyhai személyzet, 2 szobalány, egy kertész, egy lovász)
  • 2 liter víz elkeverve 2 dl 10%-os almaecettel és egy kiskanál sóval
  • 24 db, jalapeno-méretűre vágott manchego (érlelt birkasajt, pecorinóval helyettesíthető, de provolone piccante, vagy egy friss kecskegomolya is finom)
  • 1 liter olaj
  • 10 db kettéválasztott tojás
  • liszt

A mennyiségek így szerepelnek Patricia Quintana könyvében, aminek egyik alapelve:  keveset semmiből sem érdemes sütni. A paprikákat, ha enyhíteni szeretnék az ízét, áztassák az ecetes vízbe, de ez a lépés elmaradhat. A bundához keményre verem a tojásfehérjéket, külön a sárgájákat simára keverem egy kevés liszttel, és óvatosan a habhoz adom, sózom. Egy mély lábasban olajat hevítek és a sajttal megtöltött, belisztezett, majd panírozott paprikákat aranybarnára sütöm benne. Az olaj legyen nagyon forró, hólyagosodjon fel a tojásos bunda. A huastecát az öntet adja, amihez sajnos itthon beszerezhetetlen tomatillo kell, bár küvétől most pont ezt is kaptunk. Ha mégis akad ez a zöldparadicsomszerű képződményük, 25 darabot forró vízben hámozzanak meg, és egy mixerben pürésítsék egy hagymával, 9 fokhagymagerezddel, 3 db chipotléval és 1 dl olajjal.

Igen, a csípős jalapeno-t, a csípős és szárított jalapeno-ból készített szószba mártogatják.

A Tex-Mex jalapeno poppers ennek a kislányos változata. A jalapenokba nem csípős birka, hanem zsíros, trappistaszerű sajtot töltenek, a bunda megegyezik az eredetivel, és tejföllel tálalják, mert csíp, juj, mi lesz akkor? Előételnek, vagy sörözéshez készítsék, és bátran mártogassák csípős, fokhagymás szószokba.

A sajttal töltött, bundázott paprika bármilyen, nálunk is fellelhető, kisméretű paprikából elkészíthető, ne legyen méregerős, csak csípjen. A sajt mellé lehet, anyósom szokott is tonhalkonzervet tölteni.

 Kipróbálják?