Van egy kézzel írt, örökölt receptem. Nem sikerült. Az Ínyesmester szakácskönyve alapján se. Mert nem pontosak, mintha a hájas valami ragu, vagy pörkölt lenne, amit úgy gondolomformán kellene, lehetne készíteni. Hájast nem lehet Váncsából sütni, de az ő liberális receptstílusánál pontosabban megírt receptek nincsenek, és a hájas esetében a félinformáció rosszabb, mintha még annyi se volna. Mert ha nincs, neki se állok kipróbálni, és amikor egy kérdéses részhez érek a leírásban, nem tudok a rossz útra tévedni, mert odáig se vergődtem el.

A receptet eldugják, nem mondják el rendesen, és még azt sem tudom, melyik hivataltól kellene kiperelni nyilvánosságra hozatalát. Attól tartok, majd itt állunk 2093-ban, és senki sem fogja tudni, mi volt az a hőmérséklet, az a perc, az a fordulat, vagy mozdulat, amitől a hájas a világszám mille feuille-t megalázva lebegteti a tésztarétegeket.

Négy tepsi hájason vagyok túl, az első három morzsaként végezte a kukában, erre Hajni mamája kezembe adta a tökéletes végeredményt biztosító Szent Grált, melegen pihentessem, mert mögfázik. Nem fázott mög, valami másba halhatott bele, de ez legalább kezdett hájas formát ölteni, amennyiben az ízetlen kőbalta és a hájas közelebbi rokonok, mint a büdös morzsa és a hájas. Hogyaszondja Hajni:

felhívtam a mamát a hájas miatt. nem maradt agysejtem

nem szar a recept a mama aszongya, hogy megfázik a tésztád. megcsinálod a sima kelt tésztát ugye. Ha megkelt, kinyújtod és az olvasztott hájjal megkened a FELÉT. nem az egészet, mert úgyis ráhajtod. Limaránál van a hajtogatás pontos menete a kakaós csigánál (vajas tészta) lépésrol-lépésre lefényképezve, én is úgy hajtogatok mindent. Miután hajtogattad, pihenteted. Meleg helyen. Aztán megint nyújtod, megkened a felét, hajtogatod, pihenteted. és még egyszer. Ha kiszaggatod a kifliket, azokat is kell picit hagyni. Vagy tekerd fel a futést szaunára, vagy kapcsold be a sütot és ott pihentesd elotte egy széken a tésztát. Ha mögfázik akkor szakadós lesz a tészta és nem is sül szépen hanem összeszikkad-szárad, nekem is azért nem sikerült a rétes.

Arra most inkább nem térnék ki, hogy a melegen pihentetésen túl nem jutottam semmiféle információhoz, különösen a megcsinálod a sima kelttésztát ugye kitételt ajánlom figyelmükbe, de Hajnalka mostanában kapta meg Váncsa új könyvét, még írt is róla, annak hatása alatt lehet.

Azért az új információnak örülve nekiálltam, itt a pontos, élesztős recept, valaki el tudja mondani, miért nem lesz belőle hájas? Miért? A nagymamák sem úgy születtek, hogy évesen fölálltak a hokedlire és ezerfelé nyíló hájasvirágok bomlottak ki a hónuk alól.

  • 1/2 kg liszt (jó minőségű kenyérliszt)
  • 30 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • egy tojás
  • 10 g só
  • 60 g cukor
  • Felfuttatom a tejben, kevés cukorral az élesztőt, összegyúrom a sóval, cukorral, meleg helyen (40 fokos sütő) 45 percig kelesztem
  • kiveszem, téglalappá nyújtom, megkenem a felét a kétszer átdarált hájjal (olyan vastagon, mintha kenyeret kennék zsírral, de nem spórolósan, ahogy nem mondom meg ki szokta) ráhajtom az alsó, majd a felső harmadot.
  • visszateszem a sütőbe 15 percre
  • megint kinyújtom, kenem
  • sütő 15 perc
  • nyújtom kenem, kiszaggatom (négyzetekre, amiket háromszögbe hajtok) megint meleg helyen kelesztem 15 percig
  • addig előmelegítem a sütőt 200 fokra
  • betolom, 15 perc múlva kiveszem
  • kidobom a szemétbe

A croissant bezzeg már úgy megy, mintha pék lennék, pedig azzal is elég messziről indultam. A leveleshajtogatás lépései, és a tökéletes croissant, pontos! recepttel a portálon.

Könyörgöm szánjon meg valaki egy hájas recepttel, de ne csak úgy gondolomformán. Addig is ellépek a sokkal jobban dokumentált, nem élesztős hájastészta irányába, de nem szeretnék erről a típusról se lemondani.