Aki a hazai siralmas pizzásdoboz felhozatalon kesereg (nyilván számosan vannak ilyenek, hiszen az ország vizuális kultúrája, tipográfiai érzékenysége legendás), mindenképpen nézze meg Scott Wiener gyűjteményét. Igen, jól hallották. Van egy ember, akinek az a hobbija, hogy pizzás dobozokat gyűjt. Probléma?

A Guinness rekordok könyve a múlt héten hivatalosan elismerte, hogy Scott Wiener pizzásdoboz-gyűjteménye a világon a legnagyobb. Ez itt Scott Wiener, és az ő gyűjteményének egy része:

2008 óta gyűjti a különleges dobozokat, eddig 45 országból 595 darabot szedett össze. A dolog - mint minden őrület - egy különlegesen szép olasz darabbal kezdődött, amit "nem volt szíve kidobni". Aztán a szebbnél szebb dobozok egyre csak gyűltek, és Wiener azon kapta magát, hogy 200 dollárt fizet egy pizzáért, hogy a doboz miatt los Angelesből elszállítsák az ország másik végébe. Valószínűleg akkor már érezte, hogy baj van. Úgyhogy rákapcsolt, mert azt mindenki tudja, hogy ha csak sok pizzásdobozod van otthon, akkor simán csak egy fura bolondos figura vagy, aki annyira lusta, hogy képtelen kidobni a szemetet, de ha neked van a legtöbb a világon, akkor te vagy a pizzásdobos-király.

Scott Winer egyébként pizzatúrákat vezet New Yorkban kíváncsi turistáknak, ahol a város szerinte legjobb vagy ligizgalmasabb pizzériáit látogathatja meg, akinek ehhez támad kedve. 

Itt egy pár mutatóba, de tényleg érdemes végigkattingatni ezt a galériát itt.

Ez például egyszerre amerikai és kínai és olasz. Ed Hardy tervezte, aki, úgy tűnik, pizzadobozban erősebb, mint köcsögingekben, pedig abban sem gyenge, ha értik, merről mondjuk.

Ezt 2006-ban, Nápolyban lőtte.

A buffalói Picasso's pizzeria egyik doboza:

Szépek, nem?