Fojtósnak fojtós, még szerencse, mert azt akartam. De nem így. Kínlódás a mama mézesével, sokadik felvonás.
Fojtósnak fojtós, még szerencse, mert azt akartam. De nem így. Kínlódás a mama mézesével, sokadik felvonás.
Vanda és Tibi lefőzik a mama recepteskönyvét
Látom én már, ebben a melóban nekem minössze annyi dolgom lesz, hogy egyek, igyak és írjak. Amikor megérkeztem Tibihez péntek délután, a barnaszottyus husi minden hozzávalója ki volt készítve a konyhapultra. A bepácolt hús, a fűszerek, a lereszelt zöldségek, a vörösbor és a pálinka. Utóbbi nekem.
A kaffir lime rajongóit a mániákus citromhéjreszelők között kell keresni. A mama közéjük tartozott, én örököltem.
A piritós és a bundáskenyér között húzódik a határ? Vagy a hozzávalók, az alkalmazott technológiák száma a meghatározó? A túróval töltött paradicsompaprika recept, vagy nem?
Az első probléma az aludttej előállítása, illetve az erre alkalmas tej beszerzése. Az UHT nem savanyodik (->kicsapódik a fehérje), hanem megrohad (->lebomlik a fehérje), okádék lesz. Mégis sikerül tejet szerezni, az megaludt, de még mindig meg kell sütni, lekap, leég, ragad az egész. Végül csak sikerült, de senki nem akarja megosztani a porcukorral vastagon borított, sötétbarnára pirult, remegő képlet örömét.
Mama-hét lesz, a mai napot leszámítva vállalható, eredeti zalai, és somogyi receptekkel, filléres paraszti ételekkel, de hús és hal nélkül.
A reggeli leves nem ilyen. Nem vállalható. Keletkezésének körülményei ismeretlenek, és már rákérdezni se tudok, de egy egyszerű, kalóriadús reggeli, a vajjal megkent kifli kakaóval átértelmezése.
Utolsó kommentek