A padlizsánnal egy dolgot nem lehet és nem is szabad csinálni, olajban kisütni. Nem tudom, mi készteti puha húsát erre a mohó viselkedésre, de képtelenség annyi olajat önteni a legnagyobb disznótoros lábosba, amit fel ne szívna. Söralátétnyi, papírvékony padlizsánchips egy olajkutat kiszárítana, ha hagynánk. Nem értem, az olajfoltok összegereblyézésénél miért nem vetik be ezt a finom, és környezetbarát zöldséget. Talán mert a vizet is felszivná. Vízben főzni még nem próbáltam, de el tudom képzelni mit csinálna.
Egy baja van, csípi a nyelvem. Nem annyira, mint a dió, de csípi. A kapszaicin is csípi, mégse tudok lejönni róla, tehát ez nem akkora probléma, csak enyhe kellemetlenség. De a padlizsán történetesen dióval a legjobb.
A két nehéz és karakteres íz együtt jó húspótló, ha valakinek ilyen ambíciói vannak, nyúljon csak hozzájuk, olyan napokon egy rozé kacsamellet kiütnek. Egy jó sztéket nem, de annál tízszer olcsóbb.
Dióbundázott padlizsán
Olajban sütni képtelenség, de rántani már lehet a padlizsánt.
- egy, vékony (1-2mm) vastagra szeletelt (keresztben, vagy hosszában, de meghámozva még jobb
- egy kettéválasztott tojás
- egy evőkanál liszt
- sör
- 20 dkg durvára tört dió
- olaj
- só, bors
A fehérjét habbá verem, elkeverem a liszttel, sárgájával, a sörrel lazítom. Beleforgatom a sózott-borsozott padlizsánszeleteket, a megszórom a dióval és forró olajban kisütöm. A dió az olajban megpirul, a padlizsán krémesedik, nagyon finom, laktató étel, petrezselymes tabuléval és hideg sörrel a legjobb.
Diós-padlizsános baklava
- két, vékonyra szeletelt padlizsán
- egy póréhagyma, vékonyan karikázva
- 20 dkg durvára tört dió
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- egy kávéskanál durvára őrölt koriandermag
- 12 lap rétestészta
- 20 dkg vaj
- só, bors
- 2 dl balzsamecet
- 1 dl méz
- 1 szál rozmaring
- apróra vágott koriander, gránátalmamagok a tálaláshoz (opcionális)
A padlizsánokat sütőben elősütöm, meghámozom, durvára vágom. Kevés vajon puhára párolom a póréhagymát, fokhagymát. A tészta felét egyesével, minden réteget megvajazva lerakom egy serpenyőbe. Rárakom az összekevert, fűszerezett zöldségeket, beborítom a rétegenként vajazott tésztával. A tetejét is jól megvajazom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütöm. Az ecetet beforralom a mézzel, és a kisült tésztára öntöm egyenletesen. Felvágás előtt fél órát pihentetem. Tálaláskor megszórom gránátalma-magokkal, friss, zöld korianderrel. Hidegen jobb.
Diós padlizsánkrém
Az olasz salsa di noci nyomán.
- egy sütőben megsütött, meghámozott padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált dió
- tejszín
- só, bors
A hozzávalókat pürésítem, és annyi tejszínt adok hozzá, hogy kenhető legyen. Pirítósra, főtt tésztára.
Diós padlizsánkrém, egy könnyű változat
- egy sütőben megsütött, meghámozott padlizsán
- 20 dkg durvára vágott dió
- 1 dl olívaolaj
- 1/2 citrom frissen facsart leve
A hozzávalókat villával pürésítem, ne legyen túl krémes. Salátának, köretnek is felhasználható.
Szeretik a padlizsán dióval?
Utolsó kommentek