Köszönjük a címet Szilynek, akit szintén elkaptak a gombák

Kilója hatezer, de nem bélszín, mi az?

Talán először kényszerültem a piaci gombaárusokra. Sose veszek tőlük, mert az erdei gomba távolról sem ér hatezer forintot. Négyig még elalkudozok, némi drámázással, szombaton, egykor biztosan el lehet érni a reális, úgy 2500 Ft körüli értékig, mert egy szép szegyet, kacsamellet kivált egy erdei gomba, annyi íz, élmény bőven van benne, és a gomba a majdnem tökéletes fenntartható élelmiszer.

De ha csak egy darabot talál a lelkes hobbigombász, kénytelen nekimenni az elveinek és hozzávásárolni a többit.
Nem mintha a saját gyűjtésére nem költött volna. A képen látható gombákból a hatezres ár ellenére (alku után négy a Nagycsarnokban) az enyém volt a legdrágább, két óra keresés + 40 km benzin + 20 perc parkolás a belvárosban. Mindezt le lehetne osztani 5 kilo gombára is, de nekem aznap ez az egy róka jutott az erdőben. Jobb a nullás kezdő mellett nem megfeledkezni az autó fenntartási költségeiről, de gombászni nem csak a gombáért érdemes.

A rókagomba könnyen felismerhető, az egyik legjobb gombánk (ugyanezt írtuk az őzlábról, igaz a szarvasgombára, és ugyanez lesz a vargányával is), ettől függetlenül mindig vizsgáltassák be a kis rókákat. Alábbi recepteket el lehet készíteni tenyésztett sampinyonból is, de minek.

Rókagombarillette

  • 1/2 kg rókagomba
  • 20 dkg vaj
  • egy gerezd szétnyomkodott fokhagyma
  • 1 dl Marsala likőr (vagy tokaji aszú)
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • egy csokor apróra vágott, friss petrezselyem
  • só, bors, pirítós

A feldarabolt, megtisztított gombát a vajban megpárolom, sózom, borsozom. Hozzáadom a fűszereket, leöntöm a borral, hagyom elpárologni (egy perc), és az egészet összeturmixolom.

Rókagombás rizottó

  • 20 dkg rókagomba (így az ára is rögtön helyrekerül)
  • 20 dkg rizottórizs
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 l fehér alaplé (vagy szárnyasleves, húsleves, semmiképpen sem víz)
  • egy palack férfiasabb fehérbor
  • fél fej apróra vágott vöröshagyma
  • egy gerezd apróra vágott fokhagyma
  • só, bors

A hagymákat üvegesre párolom a vajon, gombát felaprítom, átforgatom a hagymás vajon, kiszedem a gombát. A hagymás vajba keverem a rizst, sózom, és először meglocsolom a borral, majd folyamatosan kevergetve, evőkanalanként adom hozzá az alaplét, mindig annyit, amennyit felvesz. Öt-hat perc után belekeverem a gombát, folytatom a kanalazást. Amikor már majdnem megfőtt (sose puhuljon meg, a rizottónak kellemesen keménynek kell maradnia), borsot darálok rá és tálalom.

Citromosan (a rókához jól megy a citrom)

  • 20 dkg rókagomba (akár csiperke)
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom/narancs leve, fél héja
  • 2 dl alaplé/húsleves
  • só, bors

A megtisztított, feldarabolt gombákat félig megpárolom a vajon, felöntöm a húslével, citruslével, sózom, borsozom, készre párolom.

Sajttal, köretnek, vagy saláta mellé

  • 1/2 kg rókagomba (vagy erdei gomba vegyesen)
  • 10 dkg felkockázott füstölt szalonna
  • 15 dkg Stilton
  • egy fej finomra szeletelt salotta, vagy 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl sherryecet, vagy idős, krémes balzsamecet
  • só, bors

A szalonnát kiolvasztom, megpárolom rajta a hagymát, gombákat, leöntöm az ecettel, és ráreszelem a sajtot.

Hogyen készítik a rókagombát?