Sekély vízmosáshoz érünk, a kutya már szügyig örül benne, ember megy utána, csúszik. Kaján vigyorral hátranéz, amilyen ügyetlen vagy, itt majd nagyon vigyáááááááá. Bokáig süllyed a sárban, lerántja a kutyát, egy leszúrt Rittbergerrel ússza meg a pofára esést, a kutya az arcába rázza a vizet. Könnyedén, a röhögést visszafojtva ellépdelek mellettük a köveken.

Megállok az első fa tövében, feldőlt, kicsi fehér gomba, tönkje bocskoros, zöldes árnyalatú a kalapja, még csak a napokban nyújtózik ki kerek kölyökkorából. Gyilkos galóca, szevasz, te itt maradsz.

 

Nem értek a gombákhoz, nem vagyok gombavizsgáló, de nem járja, hogy ezért a Malackarajról is száműzött legyen ez a Magyarországon 3500 fajt számláló ország. Ezért, és mert a közeli Nagycsarnokban nem lehet tisztességes gombához jutni, rohadt, kukacos, vizezik, drága, és ezt a szemetet vámpírok árulják, kalandjáték formájában fogok ismerkedni velük. Eljárunk gombászni, majd a zsákmánnyal, fotókkal, a gombavizsgálóhoz. 

Talán van az olvasók között, aki geocachingelve fedezi fel az országot vasárnaponként. A gombászás hasonló, csak fa, madár és gombaszpottolással bővített kaland, játék, kockázat nélkül. A legharapósabb elmét is leköti a fák tövében előkerülő mozdulatlan lények keresése, vérszúnyogok döfnek át garbón, farmeren, élőben láthatunk mókustetemet, a kutya hogy örül neki, a gyökér. Pont, amennyire mi is örülünk az első gombának, nézdnézdnézd, gyilkosgalóca, felismertem, nézd, még kicsi, tiszta cuki, állítólag finom, de ezt sose fogjuk megtudni. Meg ne fogd! Nem nyílméregbéka, csak egy galóca, itt a kontinentálisban a mérges sem olyan mérges. Akkor sem akarom, hogy hozzáérj!

Galóca marad, minek is zargatnám, pedig a gombafelügyelő hogy örült volna egy ilyen szép ajándéknak, idén még egyet se vittek neki. Ezek szerint, aki már bevizsgáltatja, nem Darwin-díj árnyékában tapogatózik az erdőben. Egy susulykát azért bevittem megnézetni, mert tudni akartam, tényleg susulykát találtunk-e, ami szintén mérgező, de nem ilyen látványosan felismerhető, mint a gyilkos. Igen, susulyka, a kúpos kalap segíthet a felismerésben. És ez a narancs mi? Szép és rengeteg volt belőle. A kép alapján világító tölcsérgomba, szép-szép, de mérgező. Akkor már sikítozok a gyönyörűségtől, pár négyzetméteres méregkatlanban jártunk, csak csattanó maszlag nem volt.

Izé, ezek ugye rókagombák? Igen, azok. A saját kezüleg beszerzett rókagomba is jó érzés, de a mérgesgombaszpottolás jobban felkavart. A többi gomba érdektelen, se nem ehetők, se nem mérgesek, vagy a fotó alapján nem egyértelmű a személyazonosságuk, nagy részük elég rongyos, nem mi voltunk az elsők.

Ahogy a mi merítésünk is mutatja, a gombafajok között sok az ehetetlen, sőt, néhány súlyosan mérgező, utóbbiakat célszerű felismerni a terepen, így nem viszi be a kalandvágyó yuppie a két kosár, kifejezetten szép és állítólag nagyon finom gyilkost a piacra bevizsgáltatni. A mérges fajok taglalása, ismertetése, és az ezzel járó felelősség nem tartozik a blog tárgykörébe, akit érdekel a téma, végezzen el egy tanfolyamot, de a bevizsgálást csak a két éves, felsőfokú képesítést adó gombaszakértői vizsgával lehet megúszni, semmi mással. Szerencsére keresni, fotózni, a mérgeseket is szabad.

Pár alapvető szabály az erdőben, réten, mezőn, ahol a gombákat lehet megtalálni:

  • azért mert mérges gomba, nem kell elpusztítani, része az erdőnek
  • vannak védett gombák, amiket nem szabad leszedni
  • szúnyogok, kullancsok ellen ajánlatos rendesen felöltözni
  • vadászati idényben jobb ésszel mászkálni az erdőben, vagy inkább sehogy
  • a vaddisznó sem játék, bár kicsi a valószínűsége, hogy egy csörtető kalandjátékos meglepje
  • aranyos kölyökállatokat tilos baszogatni, fogdosni, jobb elmenekülni a helyszínről, ld. előző pont
  • aranyos, betegnek kinéző állatokat sem kell baszogatni, fogdosni, ld. veszettség
  • ha kutyával megyünk, mindez rá is érvényes, ahogy a póráz is. Erdőben kóborló kutyát a vadász lelőheti.
  • szemetelni tilos
  • makroobjektív nem hülyeség, szép képeket lehet készíteni szép gombákról
  • még több hasznos tanács

Hasznos blog: Ha bolond, ne szedd le
Hasznos fórum: Gombázós topic
Hasznos kereső: Terra

Szednek gombát?