Hívj ha alkalmas

Örülnek az ilyen sms-nek? Mire gondolnak először? Kevesen alkalmazzák a hiába kicsöngő telefon után küldött üzenet logikus megoldását, ezért egy tárgy nélküli sms-t követő visszahívás mellé mindig becsúszik egy kis gyomorliftezés. Most pont nem, pedig gyomorról volt szó. A mi gyomrunkról, amibe Balázs saját szedésű, bevizsgáltatott nagy őzlábgombája fog kerülni pár órán belül. A kérdés, milyen formában.

Hétköznap dél, nincs idő a gomba köré bevásárolni, itthon megtalálható alapanyagokból kell dolgozni, a gomba ilyen, nem lehet elrakni szombatra, vasárnapra, csoportot növeszteni rá a Facebook-on. Spontán lett, gyorsan meg kell enni, meg magyarok is vagyunk, hát kirántjuk, és kivételesen nagyon jól tesszük. Ezt a kirántós tempót nem minden gomba bírja, a komolyabb hőkezelést igénylő, és aromásabb fajtákat nem érdemes így elkészíteni, de a nagy őzláb tökéletes alany, nem pazarlás elbundázni.

A nagy őzláb talán az egyik legértékesebb és legbiztonságosabban szedhető gombánk. Magas, látványos, könnyen megtalálható, felismerhető, ettől függetlenül mindig vizsgáltassák be ezt is. Szára fás, kemény, ehetetlen, kalapja annál finomabb, határozott, édes mogyoróillata van. A mogyoróillat vezett a korianderes öntethez, jól illenek egymáshoz.

Itt még az erdőben

  •  5 nagy őzlábgomba kalap
  • két tojás
  • két evőkanál liszt
  • egy doboz sör
  • só, bors

A tojásfehérjéket felverem, elkeverem a liszttel, sárgájákkal, a sörrel lazítom, jó sűrűre hagyom. Ebbe forgatom a gombát és bő, forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöm. A chimichurri-szerű öntethez:

  • fél csokor friss, apróra vágott koriander
  • egy citrom kifacsart leve
  • egy gerezd pépesített fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors, csipetnyi őrölt chilipaprika, csipet cukor

A hozzávalókat alaposan elkeverem, és a forró rántott gombákra locsolom, akár tunkolni is lehet.

Ettek már őzlábgombát?