Nem volt rajtam szemüveg, otthon felejtettem. Ez elég baj, mert vezetéshez használom, bringára is szoktam, piacra pláne. A pult hátuljában még így is látom a több centis koleszterinkeretet, az a karaj mangalica lesz, két szeletet kérek, a tiszta üvegre csorog a nyálam.

Ez itt egy mangalicakaraj, márványos, fehér zsírkeretes hús, hamisíthatatlan tanúsítványok ezek.

Pár hete ugyanitt állok, ideges, száraz asszony követeli a vásárlók könyvét. Eres kezével kapkod, ferde szemüvege mögött az ismerős villanásból rögtön látom, beteg. Ráérek, kivárom mi lesz.

Honnan tudjam, hogy mangalica, nem látom a tanúsítványt, maguk átverik az embert! - gyenge hangját az őrület erősíti, morcsos sarkú szatyrát görcsösen feszíti oldalához, mákos haja kócos, pólóján rongyos a passzé. Szerencsétlen. Az értetlenül álló Attila vállán egy a maihoz hasonló mangalicakaraj, ujjnyi fehér erek csíkozzák a friss húst, rajta akkora zsírtakaró, hogy már kínos. Nehéz helyzet, a néni tanúsítványt kérne a szőke hajamról is, nem látja, hogy szőke, egyáltalán hol az igazolás a karajságról, TANÚSÍTVÁNY kell mindenről, ő az áentéesznél dolgozott, vannak kapcsolatai. Azt rögtön megértettük, hogy nem egy téesznél tologatta az aktákat, akkor talán felismerné a mangalicahúst, de azt is értjük, az ő kapcsolatai már csak a távirányítóra korlátozódnak. Elindul, tétovázik a tejesek és a zöldségesek között, utóbbit választja, és tanúsítványt kér a padlizsánról, mert az kell, különben honnan tudhatná a jóhiszemű vevő, hogy az egy padlizsán?

Hát, hogy látszik rajt'.

A mangalicát jó esetben egy bolond is felismeri, nincs szebb nála, íze alulról nyaldossa egy tisztességes szték örömét. Nálam van a képen látható karaj, amikor találkozom Fűszeressel, ezt nézd, hű, ez már tiszta tarja, jaja, az eleje, botrány!

A mangalicakaraj barátságos alany egyben sütni, de ha nem jön egy egész férfihorda vacsorára, elég fejenként egy szelet, és serpenyőben így is elkészülhet.

A jó kétujjnyi szelettel könnyebb elbánni kicsontozva, ez egy egyszerű mozdulattal megoldható. Ezek után sztékként lehet kezelni, cél a medium állapot. Fűszerezni fölösleges, néha sózni se kell.

Egy serpenyőben olajat forrósítok, közepes lángon aranybarnára sütöm az egyik oldalát (2-3 perc) megfordítom és a másikat is ugyanennyi ideig sütöm. Kiveszem egy tányérra, lefedve öt percig pihentetem. Sütés közben nem fedem le, nem öntök alá vizet, bort, semmit, és sütés előtt nem sózom, nem sütöm agyon. Elég zsíros, ezért saláta mellé kenyér, kalács, esetleg egy petrezselymes krumpli, vagy tabule jó jön.

A mangalicakaraj rózsaszín rostjai között dúsan csorog a zsír és a húsnedvek, illatosan tömény sertésíze csak nyomokban hasonlít a sertéshús állatszagára. Egy baja van, ezek után az ipari sertés lekerül a bevásárlólistáról, ami az úgy két-háromszoros árkülönbséget tekintve átírja a heti menüt, de inkább egyszer meséset, mint háromszor unalmasat.

Hogyan készítik a karajszeletet?