Még Gordon Ramsay is azt mondja, használjunk bátran bolti vajas tésztát. A többi séf is előszeretettel ajánlja ezt otthonra, igazuk van, mert a vajjal hajtogatott levelest nem könnyű elkészíteni. Boltban meg nincs. Illetve ami van, annak semmi köze a vajhoz. Leveles tészták, vaj nélkül.

Vakon bepakoltam a tíz legközelebb eső élelmiszerüzlet négyféle leveles tésztáját, nem néztem összetételt, nem hívogattam séfeket, ezért ugyan nem sergettem ki a hátsó kerekeket a havon, és nem használtam fel az egész kapcsolati hálóm a tökéletes bolti levelesért. Megvettem ami volt, amit bárki, bármikor, és bárhol megvehet ebben az országban.

Olyanok is. Itt egy szájbavágott, tisztességes levelestészta nincs. Csak a szájpadlásra tapadó margarinos úristen, az. Az van.

A leveles hiába készült eredetileg, még az ókori görögök is, olívaolajjal, ezek a termékek nem hagyománytiszteletből nyúlnak a növényi téma felé, hanem ócsitanak, egyszerűsítenek. 

Mindegyikből készítettem egy házi krémest, kicsit mille feuille, kicsit krémest. Nem kell félni a farkastól.

Mindegyik tésztát 2 miliméter vastagra nyújtottam egy sütőpapírra helyezve toltam a 200 fokos sütőbe. 5 perc múlva lesúlyoztam egy bambuszrolóval (nagyon feljön) és másik 10 perc múlva eltávolítottam róla. Megszórtam cukorral, grillezésre állítottam a sütőt, ráolvasztottam a cukrot (kb. 5 perc) és a tésztalapot megfordítva, a másik oldalát is megcukroztam, grilleztem. Kivettem, formára vágtam és megtöltöttem vaníliás sárgakrémmel, cukrászkrémmel, ahogy tetszik. Farkas vége.

Ott volt a négy krémes. Azonos krém, azonos technológia, négy tészta. Összetételük lényegében ugyanaz, liszt, növényi, kizárólag növényi zsiradékok, margarinok, emulgeálószerek, savanyúságszabályozók, tartósítószerek, trigliceridek, ésatöbbi, a szokásos ganaj.

Spar leveles

Ez nézett ki a legrosszabbul sütés végére, csupa hólyag, domborulat, viszont ez lett a legszilánkosabb, legtörékenyebb tészta, ami most jó. A tészta gyakorlatilag ízetlen, szájpadlásra felhúzó zsírosság, semmi más.

Princess

Ez szinte egyáltalán nem lett roppanós, és kellemetlen mellékíze van. Nem örülök, hogy újra kell kóstolnom, kőolajszármazékok jutnak eszembe, visszarepülök éveket, még dízel autóm volt, az a zsíros, nehéz bűz, kicsiben, már benzinessel járok, ki tudja miért, nem véletlen.

Fresco

Ha a princess nem lett elég roppanós, ez egyáltalán nem az. Szívósan ellenáll a villának, folyik a drága angolkrém, inkább a szemem folyna, hát milyen krémes ez. Nagy nehezen leválasztok egy darabot, fáradt tésztaíz, pedig nem nyers, csak öreg, rosszízű krémes, olyan bolti. Zokogok a finom krémemért, amit belepazaroltam.

A legnagyobb jóindulattal sem roppan, csak maszatol szanaszét

Nowaco

Ez megfelelően szilánkos, de ahogy egy pálinkakóstolón az utolsó tételek szerencsésebbek az elsőknél, most fordított a helyzet. Csak krémest ne kelljen ennem, nem akarok krémest enni, könyörgöm, mentsen meg valaki, de ez is szerencsére a spar-os, teljesen érdektelen kategóriába tartozik, nem kapok búcsúkőolajat a számba.

Sokkal könnyebb bolti levelestésztákkal dolgozni, kinyújtom a tésztám és már indulok is, de sajnos az aktuális, könnyedén elérhető választék nem jelent valós alternatívát a levelestészta házi elkészítésére. Ezért inkább ha nincs időm hajtogatni, nem eszek levelest, oszt jónapot, annyi finom és gyors étel van a világon.

A másik oldalon egy sokkal szívderítőbb téma, desszert  tojásból és borból, Fűszerestől, a zabaglione.

Tudnak jó, vajból készült, elérhető, bolti leveles tésztát?