Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A krumplisaláta új élete

Az ecetes krumplisalátát nem kell bemutatnunk, bár, a klasszikus uborkasalátának is nagy sikere volt, de ez itt most nem a mozifilm, hanem a rendezői változat.

233 Tovább

Mi legyen a kiszáradt krumplipürével?

Az a jó a fűtési szezonban, meg a trehány népekben, hogy ami a pulton marad, az oxidálódik. Pontosabban kiszárad. Szélei megbarnulnak, ha puha volt kemény lesz, ha kemény volt, kőkemény. Mehetne a kukába, de 30 dkg ír vajnál mégis megállok egy pillanatra és elgondolkodom a félig beszáradt krumplipüré sorsán. Heti kármentésünk következik.

281 Tovább

Hogyan tároljuk a télálló krumplit?

Sokáig szégyelltem, hogy szeretem a krumplit. Azt gondoltam, ez kiözönséges ízlésre, középszerűségre vall. Aztán rádöbbentem, nemcsak a krumpliból készült ételeket szeretem, azt is, hogy a burgonya képes arra, hogy egész évben központi szerepet töltsön be. A tetejébe még szép is a rengeteg fehér virágjával. A falusi díva.

31 Tovább

Mások töltött paprikája

Sajnos már engem hívnak fel. Illetve ez a része nem sajnos, de fogcsikorgató, ahogy elfogynak a tudáshoz vezető telefonvonalaink. Állok, mint fasz a lagziban, nem vagyok egy csapkodós, de az ám a büszkeség, hogy nem a serpenyőm törik, hanem a csempe szilánkjai repülnek, de a töltött paprika nem megy. Megy minden, az egyben sült karajomnak csak bojt nincs a végén, de ezek a töltött paprikák kikészítenek, mert ezt is későn akartuk megtudni, ahogy a dödöllét, paprikás gombócot, a prószát.

59 Tovább

Május körete

A tojásos nokedli fejessalátával hozná meg a tavaszt, de a fejessaláta egyre kevésbé ehető, ezért a tavasz eljövetelét jobb másik eseményhez kötni, aminek fejtegetése nem tartozik szorosan a Malackaraj tárgyköréhez. Májusban már jók vagyunk, végre lehet kapni elfogadható áron újkrumplit, az egyik legegyszerűbb évadnyitó zöldséget. Ez egy emlékeztető poszt, szégyellném, ha valaki idén petrezselymes újkrumpli nélkül maradna.

A petrezselymes krumplinak nincs receptje, ökölszabályai vannak. Egyforma méretű újkrumplik, vaj, rázogatás, és lekapatás.

Az újkrumplit nem kell meghámozni, aki a földre esett kekszet kidobja, egy kefével dörzsölje át egy délután alatt a féltojásnyi szemeket, a három másodperces szabály* híveinek elég, ha folyó víz alatt többször átmossák. A krumplikat egy nagy lábosba rakom, rádobom a vajat, lefedem és közepes lángon rázogatva (sohasem keverve, mert összetörik) negyed óra alatt megpárolom. Leveszem a fedőt, és magas lángon pár perc alatt lepirítom, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, összerázom a krumplival, hagyom kicsit lekapni, sózom, tálalom. Az egyforma szemek azért fontosak, mert így mind egyformán ressre készül, nem krumplipüré és nyers kavicsok serege lesz a végeredmény.

  • 1 kg egyforma méretű újkrumpli (a féltojásnyi méret ideális)
  • 20 dkg vaj
  • két csokor friss petrezselyem

A petrezselyem miatt halakhoz különösen jól illik.

*A leesett étel három másodperc földön töltött idő után még fogyasztható

Mit készítenek újkrumpliból?

78 Tovább

Krumplipürével a traumatológián

Mivan? Felülök az ágyról, magamra borítva a pisztáciát. A felháborodás nemcsak annak szól, hogy megzavartak, hiszen most vannak azok a napok, amikor képes vagyok katatón állapotban a Bunyó karácsonyig c. filmet is megnézni a tévében, de mit akarsz enni?

114 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek