Sajnos már engem hívnak fel. Illetve ez a része nem sajnos, de fogcsikorgató, ahogy elfogynak a tudáshoz vezető telefonvonalaink. Állok, mint fasz a lagziban, nem vagyok egy csapkodós, de az ám a büszkeség, hogy nem a serpenyőm törik, hanem a csempe szilánkjai repülnek, de a töltött paprika nem megy. Megy minden, az egyben sült karajomnak csak bojt nincs a végén, de ezek a töltött paprikák kikészítenek, mert ezt is későn akartuk megtudni, ahogy a dödöllét, paprikás gombócot, a prószát.

Molylepke repült át az orrom előtt. A papírzacskó belső oldalán, nyálon tapadva himbálódzik a liszt. A liszt nem érdekel, de gyorsan átpörgetem a gardróbot, megy ez, szakmai felsőfok, pamutpamutgyapjúpamutselyem, egy vállpánt nélküli topot leszámítva az összes ruhám molyeledel. Nyomás a boltba levendulás fegyverekért, de előtte kitelepítem a rokonokat, rájuk sincs szükség.

Liszt, dara, mind kuka. A sárgaborsóliszt megúszta, a Mexikóból hozott csípések is, nem vészes a helyzet, ezek meg mik? Egy, kettő, három, hat tasak chile ancho.

Felhívjuk ember nagymamáját, majd elmondja, hogy is szokta tölteni, sajtosan-paradicsomosan, mazsolát karamellizál alá. Nem hívjuk fel. A töltött paprika, mindegy milyen, cukros, paradicsomos, fűszeres, sajtos, mindig kifog rajtunk. Magyar, mexikói, nem tudjuk örökíteni.

A chile ancho a chile poblano szárított változata. Hol csíp, hol nem, rulettezésre és frissen chile en nogada elkészítésére alkalmas. Nagy paprika, ezért nyersen és szárítva is jól tölthető. Ez a mexikói recept a magyar tavaszban, nyárban, gátlástalanul és eredményesen elkészíthető kápia, tévé, sőt, kaliforniapaprikából is, de a nyers paprikákat mindenképpen süssék meg (inkább grillen). Ez is csak egy, a miénkhez hasonló, darált hússal töltött paprika, paradicsommal, de pár ezer kilométerrel távolabbi felfogásban.

 

 

  • 10 db chile ancho (fejenként 3) 24 órára vízbe áztatva
  • 20 db koktélparadicsom
  • 10 db újkrumpli leforrázva
  • 0,5 kg bekevert chorizohús (fűszerezés a linken, nem nagy mutatvány)
  • 0,5 kg zsíros sajt, pl. gouda
  • 0,5 l tejszín

A paprikákat felvágom, kierezem, kiszedem a magházat, magokat. Megtöltöm egy darab sajttal, egy félbevágott újkrumplival, a chorizóval, és egy tepsibe sorolom. A paprikák közé rakok paradicsomokat (ezeket is elő lehet grillezni, éppencsak fonnyadásig) felöntöm a tejszínnel és 180 fokos sütőben 25 percet sütöm. A szárított paprika hajlamos összeaszni, azt érdemes felügyelni és ha nagyon párolog a tejszín, utántölteni.

Ez a fűszeres kolbásztöltelékre sütött zsíros sajt nem egyedi eset Dél-Európában, Latin-Amerikában, első hallásra kirázott tőle a hideg, zsíros kolbász, zsíros sajttal, de meg lehet szokni.

Mit nem tudnak úgy elkészíteni?