Sokáig szégyelltem, hogy szeretem a krumplit. Azt gondoltam, ez kiözönséges ízlésre, középszerűségre vall. Aztán rádöbbentem, nemcsak a krumpliból készült ételeket szeretem, azt is, hogy a burgonya képes arra, hogy egész évben központi szerepet töltsön be. A tetejébe még szép is a rengeteg fehér virágjával. A falusi díva.

Még a krumplibogár is szép, gyerekkoromban örültem nekik, mikor megjelent a fekete-arany csíkos ellenség, mamáék nem annyira. Májusban nagy élmény az első újkrumpli, mikor felszedjük, vége a nyárnak, és egész télen ad munkát: átválogatni, lecsírázni. Szerettem, mikor a fészer alatt papa a kotlában főzte az apró és hibás szemeket a disznóknak, jó meleg volt és jókat beszélgettünk, aztán mentünk etetni.

Az október végén megjelenő krumpliszsákok előtt a girbegurba télálló krumpli felirat zsigerileg hat, már én is felcipeltem a negyedikre huszonöt kilót, hajnye hát nem jobb helye van a pincében, de igen, sokkal, de krumpli és alpesi erika nélkül a téli erkély mit sem ér.

A krumpli téli tárolásának is megvannak a maga ökölszabályai, az első a helyes vásárlás. Vásárláskor kérdezzünk rá, milyen fajta burgonyát árul a termelő.

Az ún. télálló krumpli azért télálló, mert hosszú nyugalmi időszakkal rendelkezik, nem csírázik ki hamar.

A két legjobban elterjedt, téli tárolásra alkalmas fajta a Desirée és a Kondor. A zsákos krumplit jól nézzük át, a korán felszedett, éretlen burgonya rosszul tárolható. Az érett krumpli héja foszlik, pereg, parás. Ne legyenek a szemek között penészes, kapavágott, rothadt gumók, mert ezek megfertőzik a többit. Olyan helyen vásároljunk, ahol éjszakára nem hagyják a szabadban a krumplit, mert megfagyhat. Az enyhe fagyás kívülről nem látszik rajta, de a belseje szürkés-feketés, ha kienged, szappanos állagú. Lehetőleg ne vegyünk sáros, vizes krumplit, ha csak ilyet kapunk azt jól ki kell szárítani, különben nem áll el. Ez heteket vehet igénybe, ha a rátapadt föld könnyen lepereg róla, kezdhetjük az átválogatást.

A krumpli átválogatásánál figyeljünk arra, hogy sértetlenek legyenek a gumók. Ha a krumpli felszínén apró lyukakat találunk, dobjuk ki, az ilyen krumpli beteg, fertőzött. A pattanóbogár lárvája nyáron a gumóban élősködik, de ősszel elhagyja azt. Ha az ilyen krumplit kettévágjuk, a közepén egy nagy lyuk tátong, nemhogy tárolni, felhasználni sem tudjuk.

A burgonya tárolására szellős, fagymentes hely a legalkalmasabb. A krumpli nagyon érzékeny, keményítőtartalma magas, ezért 0 fokon már megindul ennek a cukorrá bomlása, ettől megédesedik a gumó. Mínusz 1-3 fokon a krumpli megfagy, az ideális hőmérséklet 3-5 fok. Az ennél melegebb, párás helyiség viszont megindítja a csírázást, a krumpli tárolására alkalmatlan. Akinek nincs pincéje, az erős fagyokig tárolhatja a szabadban a krumplit, védve az esőtől és az éjszakai fagyoktól, de a téli hideg beálltakor fagymentes helyre kell vinni, megteszi a vízóraakna is.

A tél folyamán többször át kell válogatni, ha penészes, puha darabot találunk közte, dobjuk ki. Az öreg, csírás, zöldes gumók szolanintartalma magas, ez mérgezést okozhat, ezért az ilyen krumplit ne tároljuk tovább. Tél végén megindul a csírázás, a csírákat le kell törni, ezzel nyerhetünk időt. Érdemes energiát fektetni a krumpli tárolásába, mert télen a héjában főtt krumplinak liba- vagy kacsazsírral meglocsolva, friss töpörtyűvel, lilahagymával vacsorának nincs párja.

És azt tudják már hogyan lett sátán almájából Hajnalka szerelme?

Tudták, hogy a XIX.századig mindenki undorodott tőle? Válasz a .hu-n.

Szeretik a krumplit?