Dnsnek és Kevének

Argánolajat kérek szépen, könyörgöm! - ha Marokkóba mennek a haverok, ezt a mondatot jól tegyék el, és feltétlenül használják. Majd amikor megérkezik az olaj, köszönjék meg, és tegyenek vele az alábbiak szerint.

Azért kell vegzálni a pajtásokat, mert a Délnyugat-Marokkóban növő argánfa termésének bogyójából készülő argánolaj itthon szinte megfizethetetlen, 30-40 000 Forint literje. Előállítása nehézkes, és egyes márkák esetében még a komikus hülyebioadót is meg kell fizetnünk. Argánolajból csak bio létezik, olyan ez, mint a gesztenye, nő vadon, kénye-kedvére, bio az mind, erről ennyit. Annyira bio, hogy elkészítéséhez a termést lelegelő kecskék ürülékéből hasznosítják a magokat. Tisztára, mint a kopi luwak.

Az olajról a legjobb összefoglalás Váncsa István Lakoma c. könyvének 150-153. oldalán található. Ennek nyomába nem érünk, nem eredünk.

Az argánolaj finom, diós ízű olaj, butaság volna elpacsálni, elnyomni az ízét, ezért olyan ételekre érdemes elkísérletezni, amik szépen elviszik ezt a kellemes ízt. A hőkezelést nem bírja, melegítés közben sokat veszít ízéből.

  • polentára, akár egy kis sajttal 
  • pirítósra locsolva, paradicsommal, vagy egy kevés petrezselyemmel
  • amlu: őrölt mandula, méz, argánolaj keveréke pépesítve. Pirítósra lehet kenni, ütős, tömény energiaszelet.
  • csicseriborsókrémlevest meglocsolni
  • csicseriborsó, vagy babsalátát (főtt borsó behűtve, kevés petrezselyemmel, citromlével elkeverve, sózva, borsozva) meglocsolni
  • zsenge bárányhúshoz jól illik, kuszkuszt meglocsolni 
  • grillezett paprikát meglocsolni
  • grillezett camembertre locsolni

Ismerték az argánolajat?