A sarokra éppen felférek a kocsival, a padkán súrlódik az eleje, és még ma is nyakig sáros a gombászástól, így mutat a díszpáva kondérban. A termomixerért jöttem Lajoshoz, megyünk tölteni, a mixer a mustárokhoz kell. Kölcsönreszelő, jó? Jó, de délután az agyvelőm is kifolyt húsz perc tormareszeléstől és még van három órányi tormaszár. Eltévedtem, éppen megindul a vacsoraszervíz, kenik a paprikalekvárcsíkot a halnap alá, ez nem a megfelelő helyszín a nyavalygáshoz. Malackaraj gádzsi, már tudhatnád, aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, vigyed a mixert.

Tudsz tormát reszelni? A kérdést már a pokolban kapom, az egész nap kitartó, víz,- de nem könnyálló mosómedvét már belekentem fél tekercs ipari papírtörlőbe, a maszatos fekete keretben minden vörös, ég az agyam, folyik a nyálam és még csak 10 óra van. Igen, tudok, így húzogatom a reszelőn, alul meg kiesik. De hogy reszeled? Szőr mentén, hogy reszelném?

Tormáról már írtunk, de egy alapvető, állítólag nem magától értetődő fogás kimaradt az írásból. A torma (és fehérrépa, répa) reszelési iránya. Mert nagyon nem mindegy.

Pedig a logika egyszerű. A reszelő élébe tolt zöldség szálasodik, a pengék felborzolják a rostokat, míg másik szögből közelítve szépen elvágják. A szárat érdemes reszelés közben a hossztengelye körül forgatni, így egyenletesen fogy el. Sokakat láttam már a hibás módon reszelni, remélem tömegek világosodnak meg most. A kutter szétcsapja a rostokat, odalesz a leve, reszelni muszáj.

Tormareszeléshez pedig nem jár védőfelszerelés, mert a pokolban nem az a dresscode.

 A három kiló reszelt tormából sütőtökös torma lett a pink báránykolbászhoz. Íme a megközelítő receptek, fent nevezett úr, és Kerekes Sanyi már megjárták a poklot, simán ízesítenek úgy gondolomformán 25 kg húst, ezt próbálom itt lemodellezni.

  • 2 kg darált bárányhús (minden mehet bele, de előtte illenék kiinazni)
  • 1/2 kg darált nyersszalonna
  • 1/2 kg abált (másfél órát, zöldségelt, gyöngyöző lében) és felkockázott (félcentis kockák) nyersszalonna
  • 1/2 kg cékla alufóliában megsütve, megpucolva és 3-4 mm-es kockákra vágva
  • 5 dkg kakukkfű levelei apróra vágva
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • só, bors

Az alapanyagokat bekeverem, sertés vékonybélbe töltöm, majd kisütöm, mint bármilyen kolbászt, de egy terrine-formába nyomkodva, gőzfürdőben is elkészíthető.

Párja a sütőtökös torma

  • 1/2 kg reszelt torma (jobb lapocskákra, nem finomra)
  • 10 dkg sült sütőtök, selymesre pépesítve
  • egy alma, fahéjjal puhára főzve, selymesre pépesítve

Az alapanyagokat összekeverem, sózom.

A cékla hálás festékanyag, színét hőkezelés után is tartja, és földes íze jól megy a bárányhoz.

Ismerték a torma reszelési szögét?