Berohadt. Nekem is. Nekem is. Mert nem hőkezeltétek, azért. A csírátlanítás a lényeg, a kapszaicin úgyse hőérzékeny vegyület, csíp a baktériumok, gombák elforralása után is.

Remélem, már nem csak engem nyomaszt a karácsony, de ami talán már mindenkinek a nyakára ült, az a ruppótlanság, és az ezzel kellemetlenül összejátszó ajándékozási hullám.

Én legalább nem elszabadult hitelek, hanem motorvásárlás következtében fogok éhezni egy picit, de éhesen éles az elme, kiváló ötletek születnek olyankor. Például spórolós ajándékötletek, ilyen a csilis olajat mindenkinek!

  • Az olaj

Az olívaolaj, erőteljes, harsány íze miatt szerintem kevéssé alkalmas, sima napraforgó, esetleg hidegen sajtolt napraforgóolaj tökéletesen megfelelnek a célnak.

  • A csili

A szárítottakkal is érdemes foglalkozni, esetükben a végeredmény füstösebb, kicsit kolbász hangulatú lesz. Minél finomabb, különlegesebb egy paprika, annál jobb lesz az olaj. Habanero, jalapeno, cascabel nagy előnnyel indulnak, mert ezek különleges mellékízei is belekerülnek az olajba. Ízetlen hegyes erősek, gyilkos thai madárcsilik felejtősek. Finom paprika kell. 

  • Az elkészítés

A felvágott, vagy akár darbabolt csilit (az arányokat a fene se tudja, de vizsonyításnak: egy habanero egy liter olajban már kellemesen csíp) alacsony lángon felteszem az olajban és 30-40 percig finoman gyöngyözve forralom. Forrón a kifertőtlenített üvegekbe töltöm, lezárom, és lehetőleg lassan, dunsztban hagyom kihülni. 

  • Felhasználás: olaj helyett, akár sütni benne, vagy ízesíteni főzelékeket, krémleveseket, majonézt keverni, pizzát sütni, agliooliopeperoncinót meglocsolni, kenyeret, zöldségeket beletunkolni. Egy recept.:

Mentás lencsesaláta

  • 1/2 kg lencse
  • 20 dkg mentalevél
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej fokhagyma
  • balzsamecet
  • csilis olaj

A beáztatott lencsét puhára főzöm a hagymákkal, amiket a végén kidobok belőle. Leszűröm, elkeverem az apróra vágott mentával, sok-sok olajjal és ecettel ízesítem, sózom.