A kaffir lime rajongóit a mániákus citromhéjreszelők között kell keresni. A mama közéjük tartozott, én örököltem.

Amibe lehetett citromhéjat tenni, tettünk. Mindig sokkal többet a kelleténél. Fogalmunk nem volt a kaffir lime leveléről, a sima lime-ról se sok, a kaffirról meg úgy tudtuk, egy bivaly. Majdnem. Biocitrom se volt még sehol, körömkefével lenagyoltam a citromot, és ebből a reszelékből ment be az adag.

A reszelt citromhéj majd' mindenbe jó, legalábbis szerintünk. Amiben túró, vagy dió kell, abba tettünk citromhéjat is. Sokat. Elsőre ez érdektelenül hangzik, két alapanyag, na és, de a magyar konyha édes túróval és még édesebb dióval van kistafírozva, ha ezekhez bolygó atomként kötjük a citromhéjat, minden napra jut belőle. Így kapott friss és fanyar ízt a bejgli, a zserbó, a túrós palacsinta, a túrófánk, a túrós rétes, a püspökkenyér, a pozsonyi kifli, a női szeszély, a rákóczi túrós, a túróval töltött zsemle, és újra felfedeztem a citromos kolbászt, de már a mama nélkül. Minden egyes citromhéjas alkalommal végighallgattuk anyám, akkor felfoghatatlan, és érthetetlen módon magázódó rosszallását. Túl sok citromhéjat tesz bele.

A kaffir lime nagyon bejött volna a mamának. Levele delikátüzletekben kapható, friss, harsány, fűszeres íz, szuperbruttósított, rágható formátumú reszelt citromhéj, bátran vegyék magukhoz.

 Az egyszerű alap töltött zsemle így készül:

  • két zsemle
  • 20 dkg túró
  • két evőkanál tejföl
  • egy marék mazsola
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • egy rúd vanília kikapart magjai
  • tej

Levágom a zsemlék tetejét, a belsejükből a lehető legtöbb puha belet kiszedem. A tej kivételével minden hozzávalót elkeverek, megtöltöm a zsemléket. A mélytányérba öntött tejbe forgatom, éppencsak nedvesedjenek be, és egy darabka vajjal a tetején 150 fokos sütőben ropogósra sütöm.

A szexi változat, nagyon ajánlom, szívből. Bárki meg tudja csinálni, semmilyen konyhai gyakorlat nem kell hozzá és a magyar ízvilághoz ragaszkodókat is meghatja:

  • két zsemle
  • 20 dkg túró
  • 4 db kaffir lime levél, durvára vágva
  • 1 dl bodzaszirup (szörp beforralva mézsűrűségűre)
  • egy rúd vanília kikapart magjai
  • fél marék durvára tört, szárazon megpirított mandula
  • tej

Próbálták már a kaffir lime levelét?