A jó eszköz hatalma óriási, elképzelhetetlen. Az első éles kés, az első ipari turmix, egy jó vasserpenyő, egy kézre álló autó a valós értékénél sokkal, sokkal többet nyújt a felhasználónak. Az élményhez nem kell harmincmilliós Porsche, sokszor elég egy darab pattintott kő, egy tökéletes mozsár.

 

 Volt már több mozsaram, de soha nem kaptak el, mert azok béna mozsarak voltak. Hogyne, egy ilyen egyszerű szerkezet is lehet rossz konstrukció, sőt, a hibázási lehetőségek talán még nagyobbak, hiszen olyan kevés feltételt kell teljesítenie az eszköznek, ha csak egy sántit, mehet a kukába az egész kőkori szerszám. A tökéletes mozsár feltételei:

  • A méret fontos. Két személyre, és univerzális felhasználásra (fűszer és krémek, pépek) 4-5 dl körüli méret a tökéletes. A kisebb modellekben nem lehet kényelmesen eldolgozni egy pestót, vagy a képen látható halas krémet. Ha elég tölcséres, egy evőkanál fűszer sem vész el az alján.
  • A súly. Legyen iszonyatosan nehéz mind a mozsár, mind a törő, így a saját súlyával segíti a munkát és nem ugrál közben. 
  • A forma. Legyen tölcséres, akkor használható kevés alapanyaggal is.
  • Az anyag. Kemény, de nem merev anyagból kell készülnie, és a felülete ne szívja be a benne készített termék nedveit. A kerámia törékeny, a fém reakcióba léphet savakkal, a kő, a beton tűnik a legjobb választásnak. Ilyen például a klasszikus mexikói mozsár, a bazaltból faragott molcajete és tejolote, ha van fölösleges 5 kg hely a poggyászban, az pont egy ideális eszköz. Így készük:
  • A felület. Bizony durvának, rücskösnek kell belül lennie, csak így nem csiszolódnak, hanem törnek benne az alapanyagok.

A tisztítás, karbantartás egyszerű, a kemény mag mosogatás helyett tísztítsa száraz rizs töréssel, és egyikben sem ajánlatos hosszasan tárolni semmit, legfeljebb a tálalás erejéig.

Ha minden fenti feltétel teljesül, pár mozdulattal lehet eldolgozni pástétomokat, tésztára szószokat, mandulából lisztet, kenyérhez mártogatósokat, és amit akarnak. Mozsárban törni jó, ugyanaz a gyermeki, ősi érzés, mint gombát találni, halat filézni, sportolni, egyszerű, könnyen hozzáférhető, természetes sikerélmény. A mozsárban tört termék nem egyenlő a botmixerrel szétcsapott péppel, darabosabb, rusztikusabb, az olasz pestók esetében is szerencsésebb a mozsárban tört állag, a bazsalikom például kifejezetten rosszul tűri a fémlapátokkal turmixolást.

És a mozsár nem fogyaszt áramot, nem megy tönkre, szuper befektetés. A képen egy halpástétom.:

  • 2 kisebb, olajban konfitált makréla (a halakat harmadolom, annyi olajban ami ellepo alacsony lángon két óra alatt megfőzöm)
  • kis marék dió
  • két gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 10 dkg vaj, vagy 1 dl olívaolaj
  • só, bors

A mozsárba hajigálom az alapanyagokat és pépesítem.

Milyen mozsarat használnak?