Sokakat az riaszt el a polip, vagy a kagyló vásárlásától, hogy nem tudják, hogyan kell előkészíteni a kis dögöket. Kagylójuk homokos, polipjuk gumis. Így nem lesz az.

A polipot potyolni kell, így előkészítve 30 perc főzés után omlós lesz, mint a linzertészta. A potyolás remek meló, kell egy lapos kő, vagy sima felületű klopfoló és kezdődhet a csapkodás. Egy bébipolippal nem kell sokat bajlódni, 4-5 csapás elég nekik, de egy kilós polipot jó negyed órát érdemes csapkodni.

A fekete kagyló alapos tisztítást igényel, amihez két kéz és egy kefe kell. Először a héjak közül kilógó szálakat kell határozott mozdulattal kitépni, majd a kefével átdörzsölni az állatot, és párszor váltott vízben megmosni. A törött, nyitott kagylókat el kell dobni, azokat pedig, amik főzés közben sem nyllnak ki, szintén menjenek a kukába.