Csókolom, ha répatorta van, miért ne lehetne sütőtöktorta is? Vagy van itt még valaki, aki nem ette túl magát sült, vagy krémlevesbe pürésített sütőtökkel?

 

Az édességbe oltott zöldségeket nem mi találtuk ki, nem is ma, egy percre sem venném vállaimra ezt a terhet. Azok a zöldségek, amik eleve magukban hordozzák az édességet - répa, sütőtök, cékla, édeskömény - mind hibátlanul elfér édességben. Íme pár kiváló, novemberben is elérhető zöldségekből készülő példa, ha már unják sósan:

Az alábbi sütőtöktorta is ebbe a sorba illeszkedik, de alapanyagai a hűtőszekrényben hét végére megmaradt értékek mentén alakultak. 

  • kb. 20 dkg sült sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj (helyett olívaolaj, mert az volt)
  • egy bő hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
  • 2 tojás
  • kínai ötfűszer-keverék

A felvert fehérjék kivételével elkeverem a hozzávalókat, majd beleforgatom azt is, kivajazott (olajozott)-lisztezett tortaformába öntöm és 150 fokos sütőben 60-70 perc alatt megsül.  

Van sütőtökös édességre receptjük?