Aki nem evett még pacalt, soha nem találhat jobb alkalmat az első találkozásra, mint amikor ez az alapanyag ötféleképpen elkészítve van az asztalon. Fogtam a pacalt, készítettem belőle gyömbéres kínait, klasszikus magyart, erdélyi levest, madridi pacalt és firenzeit, hogy tapasztalt és tapasztalatlan pacalevőkkel együtt eldöntsük, ki a legnagyobb király a pacalfőzésben?

A gyömbéres kínai

A kínai ötfűszerkeverék miatt (csillagánizs is van benne) elsőre mindenki lemézeskalácsozza. Mindenkinek ízlik, de senki sem gerjed rá annyira, mint ahogy a a rajongók szoktak a Kőbányai úti Illatos Csirkében. Váratlan fordulat, ez a pacal rendkívül jól megy a Staropramenhez, új sörkorcsolyát avatunk. 

Az erdélyi pacalleves

Az ecetes-tejfölös levesre vadul csap le mindenki, ezt a szakács nem érti, hiszen ez a leghalványabb ízű a jelen lévő pacalok között. Viszont ehhez hasonló emléke van mindenkinek, és a pacalnak a csorbában nincs pacalszaga, ami esetleg eltántorítaná a kezdőket. Imádja mindenki, nem kell a tányér, van, aki merőkanállal rabolja, elszabadul a pokol, a pacal nyerésre áll. 

A mi pacalunk

Köményesen, kevés csülökkel csináltam, nálunk úgy ment, fűszerpaprika és kömény, nyáron kis paradicsom. A konyhában állva zabálunk lábasokból, mindenki lelkes, eszik, örül, szereti, a pacal nem csak nyerésre áll, de diadalmenetben vonul körbe-körbe a konyhában. Ellenállásnak nyoma sincs, és megállapítjuk, s magyar recept óriási előnye a vegytiszta pacalság. Ebben jön ki a legjobban az alapanyag enyhe büfiszaga, a többi receptben sok a fűszer, a körítés, ez csak a pacalról szól, de a hagyma és a csülök elég szaftot, a paprika és a kömény elég fűszert ad neki, hogy szerethető legyen. Nem ez az abszolút győztes recept, de ez a legpacalabb mind közül, nagyon büszkék vagyunk magunkra.

Az olasz

A trippa fiorentina jól sikerült, de a magyar pörkölt után mindenkinek az olasz zöldségleves, a minestrone, vagy egy pacalos lecsó jut róla eszébe. Olyan, mint amikor egy fiúra azt mondod, aranyos - foglalja össze a lényeget Dóra, és hiába csíp a fiorentina, hiába reszelünk rá parmezánt, amitől kicsit perverz lesz, de ez akkor is csak egy aranyos fiú.

A madridi

Mindent vitt. Nem a pacal miatt, mert az ebben az ételben nem jut elég szóhoz, de amikor egy pacalban chorizo, serrano sonka, köröm van, azt a lelkes magyar közönség örjöngve habzsolja befelé. A callos a la madrilena a pacalok királya, mindenki tunkolja a szaftot, vadássza a kolbászkarikákat, hümmög, cuppog, öröm nézni. Egyszer feltétlenül próbálják ki, a recept semmivel sem bonyolultabb egy klasszikus pörköltnél, cserébe frenetikus étel, igazi atomvillanás.

Receptek a linken.

A madridi mindenhatóságán, és a magyar pacalpörkölt nyers, őszinte valóságán túl az este tanulsága, hogy a pacal nem ördögtől való étel. Aki még nem próbálta, vagy viszolyog tőle, jó társaságban nyugodtan engedje magához közel, akármi megörténhet. Tegnap egy fúj, egy böe nem hangzott el, pedig volt, aki kifejezetten félve jött az első randira, mégis boldogan, új emberként távozott. 

Miért nem eszik meg a pacalt?