Kell néha mérlegelni, szerelmesen kicsit nehezebb, de pár év tapasztalattal az is megy. Mit ad három-négy sör, és mit ad a dugóban feszülten figyelve elférni a sorok között, pirosnál plexit felpattintva, parkolóban spontán haverkodni a többiekkel, belepacsizni a nehéz menetszélbe, majd az éjszaka félig kiürült körúton egy levegőre, a bukóba bő nyálat köpve, teli szájjal röhögve hazamenni és otthon még fél óráig tökrészegen örülni, megint motorozok! Még akkor is, ha egyelőre csak egy babamotoron, de nem tudok betelni vele.

Így kerültem közelebb az alkoholmentes sörökhöz, és egyáltalán nem kell sajnálni érte, pedig van miért. Az alkoholmentes sör nem jó. A sör jó.

Jéghidegen szénsavas, és melegen keserű, semmi cukor, és a hab, a kemény hab őrülten fontos, jó hab alól inni, bajuszt rajzolni vele. A bajusz eleve jó, de ebbe most ne menjünk bele túl mélyen.

Az alkoholmentes sörök pont ezeket nem nagyon tudják. 

Ráadásul az alkoholmentes sörből minden kocsma csak egyfélét tart, házilagos folyadékpótlásra hülye lennék ezt tolni, így a tudatos márkapreferencia baromság. De ez egy ilyen bolt, foglalkozunk baromságokkal, bár, egy kicsit bíztunk benne, találunk vállalható alkoholmentest. Múltkor kérdezték, mi az a csillámfaszláma, ez az. Baromság.:

Ha nem lenne már egy szárnyas disznónk, ez lehetne a kabalaállatunk. Összeszedtem az összes elérhető alkoholmentest, beleraktam a hátizsákba és kimotoroztam őket a Millenáris egyik dombjára, ahol a Tumblr Gasztrofesztivál első rendezvényén rárepültünk.

Nagy poén nincs, az alkoholmentes sörök nem igazán sörök. Négy stílust tudtunk elkülöníteni, a nem létezőt, a kegyetlenül keserűt, az édes-savanyú mártásokat, és a nicsak, sörszerűt. Innentől szabadversben folytatjuk, a lényeg, járjanak olyan járművel, ami alkohol nélkül is megrészegít, soha ne keverjék a kettőt.

A Clausthaler az iszonyat keserű iskola dékána, mindenki kiönti, nagyon rossz.

"Romlott vegyigyümi"

Az Erdinger, alkoholmentes búza kicsit helyrerakja a csapatot. "Erre mar lehetne pontot adni." és elhangzik a söríz jelző.

"Hihetően sör"

Következik az Union: "Nem merem megkóstolni, de igen, ez az igazi fesztiválsör ott vagyok a Szigeten, Nagyszinpad, megittam három sört, nem történik semmi, de mar hugyoznom kell."

"Olyan, mint a csiga (a sör alja, nem csak a cigi vége) azt sose iszom meg"

"Mosatlan sörcsap"

Dreher: Sörszagú!!!

"Te, ez olyan mint a sima Dreher."

"Több a habja, mint a füstje"

A Holsten nem lett az este sztárja: 

"Gabonakolbász érzésem van tőle, ez minekvan?

"Öblögess vele, akkor csak történik valami."

"Töketlen, semmi íze, nyers, mintha osszekevertek volna az alapanyagokat."

Van Pur, ami félbarna akart lenni, de nem jött össze.:

"Édeskés, ez itt a mélypont."

"Nem, a Mariana-árok a Clausthaler volt, ez egy édes-savanyú mártás."

Szalon 

"Ha nincs íze, akkor ez a sör sokat fejlődött az elmúlt évtizedben."

"Valóban nincs sok íze, de ez ebben a mezőnyben előny."

Összeomlás, pedig nem is ittunk. Alkoholt.

"Ez a teszt most már olyan, mintha különböző emberek adnának pofonokat nekem. Ha megmutatnánk Tarr Bélának az alkoholmentes söröket, akkor milyen filmeket csinálna?"

Arany Ászok A Holsten-féle láthatatlan iskola képviselője.

"Nincs íze, bámulatos"

"Én most érzem azt, hogy túlvállaltuk magunkat, hány sör van még? Úristen!"

A Stella-nak friss sörillata van. 

"Na azt az illatot azért ne súlyozzuk túl!" A Stella édeskés, radleres, de citrom nélkül.

A Buckler-nek határozott sör ize van, nem finom, de sörszerű.

Soproni szűz: Ez illatra és ízre is túllendül azon a ponton, hogy sörnek tűnik, munkássör, de sör.

A Gösser is a karaktermentes iskola képviselője, egészen furcsán, citromos hangulatú ásványvízre emlékeztet.

A Tesco sajátmárkás-ra nem tudtuk azt mondani, hogy rosszabb lett volna bármelyiknél.

San Miguel Szimpatizáltunk a kis üveggel, a végére hagytuk, mert sikerélménnyel kell lemenni a pályáról. Kár volt, savanyú ez is, sőt, édes és savanyú egyszerre.

Holnap radlerek.

Mikor isznak alkoholmentes sört?