- Anna, ugye nem sértődsz meg, ha neked is hozni kell két szatyrot?
- Nem.
- Jó, viszont azokat hozhatnád medvézve.
A Wolves Ladies újonca a Wolves centerével bevásárol a csapatnak. Csilis bab lesz. Kólás, de azt nem akartuk, csak úgy alakult.
Ez itt a medvézés. Fáj, mégis hiányzik.:
A focicsapatra főztünk, a csilis bab nem lehetett kérdés. Férfiak azok. A csili mennyisége végül kérdés volt, de azt is megválaszoltuk.
Van egy hibátlan alapreceptem, ami az eredeti, az egy, az isten, a frijoles charros, minden chili con carne és csilis bab őse. Egy percig sem akartunk ettől eltérni, egy kivétellel, konzervbabból álltunk neki. Soha nem főztem még sós lében eltett babból, de a körülmények most lehetetlenné tették a száraz bab beáztatását. A sós lében, tartósítószer nélkül eltett, közvetlenül a felbontás után fogyasztásra alkalmas konzervbab jól vizsgázott, tábori helyzetben, rettenetesen fűszeres étel készítéséhez vállalható kompromisszum.
A csilis bab egyszerű, egy egység felkockázott hasalját lepirítok, rádobok fél egység felnegyedelt vöröshagymát, valami zsíros húsból - tarja a legjobb, de száraz, karaj, comb is elmegy- fél egységet, összepirítom, fűszerezem fahéjjal, szegfűszeggel, római köménnyel, fokhagymával. Ha a babom áztatott, itt adom hozzá. Ha a babom konzerv, mint a miénk, előbb fel kell önteni, hogy a hús puhuljon.
Vízzel nem öntünk fel semmit, ugye.
Egyik srác issza a kólát, add csak ide. Bele ne öntsd! Ki főz, he? Itt érdemes elképzelni egy amifoci falat (kb. 110 kg/db), őket kell elhessegetni a tudománytól. Profi varangyos béka vagyok, lekopnak, kifújom a levegőt, beleöntjük a kólát Balázzsal, aki végig mögöttem állt, így az egér könnyen arcoskodik. Került bele sör is. Szóval fele sör, fele zsíros kólával felöntöm.
A hús megpuhult, itt jött a csili kérdés, mennyire? Ilyenkor feltolul a szolidaritás, a csapatjáték nem hosszútávfutás, Emő itt van? A múltkor meccsen kölcsönadtam neki a fogvédőm, az egy életre összeköt, a Scoville-skála beállításánál eszembe jut, nyáltesók vagyunk. Toporgunk, a jalapeno csíp, mi legyen?
Balázs dönt, gyere, fogd a kezem, amikor beleöntöm. Beleöntöttük. Csilis bab, benne van a nevében.
Itt a vége, a csilis bab átkozottul jó lett. Nekünk, akik szeretjük a csípőset. A többiek hősök voltak.
Hozzávalók egy elnagyolt, de szeretetreméltó tábori csilis babhoz (az arányokat lehet szabadon kezelni, csak nem érdemes):
- 2 rész babkonzerv (nettó tömeg, nem töltő!)
- 1 rész császárszalonna
- 1 rész töpörtyű
- 1/2 rész hús, comb akár
- sok vöröshagyma felnégyelve
- fokhagyma
- jalapeno konzerv, nagyon sok (ideális esetben friss, vagy lecsöpögtetett La Costena, de hegyes erőssel kiváltható)
- római kömény, fahéj, szegfűszeg, só, bors, ezekből is sok
- sör, kóla
Hogyan főzik a csilis babot?
Utolsó kommentek