Csökkentett zsírtartalmú vaj. Mivel ez itt egy vajblog, mert a vaj mindennél finomabb és csodálatos ízt ad egy szelet kenyérnek, süteménynek, rántott húsnak, és steaknek, különös kegyetlenséggel tud kiborítani minden, ami ellene irányul. 

Csökkentett zsírtartalmú vaj. Mintha azt mondanám, csökkentett zsírtartalmú zsír, vagy csökkentett kerekségű fenék. 

Mi a faszom folyik itt?

A vaj lényege a zsír, minél magasabb a zsírtartalma, annál jobb minőségű. Adódik a kérdés, ebbe a 40% zsírtartalmú kencébe mit a jó élet az a maradék 60%. Mutatom.:

víz, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő, guar-gumi, szentjánoskenyérliszt, karragén, só, tejsav, béta karotin, kálium-szorbát, aromák

Ez nem csökkentett zsírtartalmú vaj, hanem vajas moslék. Vajas élelmiszeripari adalékanyag. Felháborító, hogy rá lehet írni, vaj. 

Az íze? Az íze olyan, mint amit elképzelnek a fentiekből, nem édes vaj, hanem májkonzervek tápos bukéjára emlékeztető lisztes, grízes, és margarinszerű. Akkor minek van? És kinek van? Sőt, ki engedi ezt? Ki engedi Vajnak, így nagy betűvel Vajnak, mellé kicsi betűkkel csökkentett zsírtartalmú nevezni ezt a terméket? 

Itt van a bűzlő tetem elásva, amig a szabályok megengedik, hogy az ilyen moslékokat megtévesztően el lehessen nevezni egy teljesen mást tartalmazó termék nevén, nem lesz itt gasztroforradalom, csak a szarzabálás, központilag támogatott átbaszás.

Ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv szerint ez teljesen ok. Teljesen rendben van csökkentett zsírtartalmú zsírt árulni. Úgy is rendben van, ha a Vaj jó nagy, a csökkentett zsírtartalom kicsi betűkkel van szedve. Ezek a dolgok a törvényhozók szerint teljesen rendben vannak. Idézet a Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó oldaláról.:

 

Holnap bemegyek a boltba disznózsírért és kapok zsírt, de 60%-ban kukoricakeményítővel felütve, mint csökkentett zsírtartalmú Zsír? Igen? Én biztosan nem, és önök se tegyék. 

Mindig olvassák el az apró betűt. Mindig. Ne hagyják magukat átverni, és ne egyenek szart, csak mert olcsó.