A macaronnak van baja bőséggel, az egyik, hogy nem lehet jó minőségben otthon elkészíteni, a másik, hogy ez profi körülmények között se sokaknak sikerül, a harmadik, hogy tárolás során vagy kiszárad, vagy megpuhul. 

Akkora nagy durranásra senki se számítson, nem hallottam még senkit a roppanós macaronhéj borostáitól feldörzsölt ízlelőbimbókkal kéjesen sikongatni. Ettől még van helye a világban, kezdjük el ott kezelni, mert tegnap, március 20.-án volt a mutatós, állagra és szerkezetre építő édesség világnapja. 

Az egyszerűségével vetekedő magas ára miatt egyetlen édességet sem sznoboztak még le ennyit, pedig először meg kellene ismerni, érteni, utána beszólni. A macaron mandulalisztből, cukorból és felvert tojásfehérjéből készül, kényes minden pillanatra, hőfokra, tárolásra, az Ínyesmester szakácskönyvében is megtalálható makron néven, fölösleges bárkinek ájuldozni újdonságán, csak egy ötvenhatos menekült jön vissza nagy zajjal. Íme a recept, a Larousse-ból:

  • 480 g porcukor
  • 280 g mandulaliszt
  • 7 tojásfehérje

A színezéshez:

  • 40 g kakaó
  • 1/2 cc kávékivonat
  • 1 cc vaníliakivonat

A porcukrot elkeveri a mandulaliszttel, ha kakaós lesz a macaron, az is most kerül bele. A tojásfehérjét kökeményre veri, az ízesítők most kerülnek bele (nem mind, egy íz, egy ízesítő) A lisztet a habra szórja és lazán elkeveri egy fakanállal. Előmelegíti a sütőt 250 fokra (kevesebb biztosan nem elég) Egy sütőpapírral kibélelt lemezre 2-7 (attól függ, mekkora macaront akar) köröket formáz gyűrű segítségével, ezt negyed órát hagyja szikkadni szobahőmérsékleten. A sütőbe tolás után rögtön leveszi a hőfokot 180 fokra, és 18-20 percig süti, a lemezen hagyja kihülni. Titkok vannak, legalább ezer, csak nem leírva. 

A jó macaron papírvékony héja alatt krémes állagú, izgalmas sütemény, elrontva viszont dühítő élmény, mert drágának mindig drága.

Mielőtt végtelenül frusztráltak lesznek macaronsütés közben, Budapesten és környékén ezekben a cukrászdákban többször kapják el a fonalat a macaronnal, itt érdemes megkóstolni és ítélkezni.

Váci desszertszalon 180 Ft/db (szevízdíjjal 194 Ft/db) Vác, Köztársaság u. 21. (Fő tér)

Zazzi 200 Ft/db Solymár, Terstyánszky Ödön u. 89.

A képen is a Zazzi munkái láthatók

Gresham kávéház 3 db 850 Ft V., Roosevelt tér 5-6. 

Lukács kávéház VI., Andrássy út 70.

A másik oldalon leleplezzük a macaront, kiderül mire jó biztosan, mindenkinek. 

 

Találkoztak már vele?