Aki a buli miatt megy, hajrá, de ha szeretne tanulni és év közben jó pálinkákba nyúlni éttermekben, kocsmákban, akár spórolhat is. Innen nézve - és koncepcióval felvértezve - jó befektetés az esemény.
Mindenkinek van kedvence. Ha tényleg, akkor a legjobb sort kóstolni. Következetesen végig kell menni az egész fesztivál összes szilváján/málnáján/birsén/amin tetszik. Nem lehetetlen, elég pár szabályt betartani, úgy az a közel 25 tétel ép ésszel és értékelhetően meglesz. Tudom, tegnap megcsináltam az összes szilvát.:
- a kupica (1-2 cl) bőven elég kóstoláshoz
- egy tétel 10-15 perc, így sem az alkohol, sem az íz nem hülyít
- rengeteg vizet kell inni, minden pálinka után pár decit
- tíz tétel után tartottam egy órás szünetet, ettem zsírosat, kenyereset, sok vízzel, pihentem és nekimentem a másodiknak
- az ismeretlen manufaktúrákkal érdemes kezdeni, amikor még frissek az érzékek
- amiről tudvalevő, hogy szar, azt ki lehet hagyni, oszt' jónapot
- amit ismertem, hogy jó, nemrég kóstoltam, rendszeresen fogyasztom, azokat hagytam a legvégére, a szép befejezés jól esik
- érdemes korán kimenni, még érdemesebb hétköznap, de ezt jókor mondom. Akkor még kevesen vannak, van idő haverkodni, kérdezni, mert nem csak a zsír, a pálinka is szépen összeköt
- a kóstolás kevéssé hordaműfaj, magányos, befelé forduló ügy
- este iszonyat hideg van, nappal brutális napsütés, réteges öltözködés gyerekek!
A legjobb játék, amivel a szilvasoron haladást lehet még szórakoztatóbbá tenni, az egy főzde, egy gyümölcs, de három fajta. Erre a szilva különösen alkalmas, a Brillnél, és a Márkházinál ajánlott végigtolni nagy odafigyeléssel, és türelemmel, mert bizony, egy gyümölcs tud ennyiféle lenni. Szilva, szilva, de az egyik hízeleg, a másik balhézik. Ezt ma szőlővel is meg fogom csinálni, hihetetlen élmény.
A nap kedvence nálam a Brill Stanley volt, elég erőszakos, karakteres szilvapálinka, ami a besztercei és a muskotályos szilvával sorbakóstolva különösen jól kijött.
Akinek nincs nótája, kérdezzen, melyik a főzde zászlóshajója, mire büszkék, és kóstolja végig azokat. Vasárnap perverz sort tartok, som, birs, szeder bodza, répa. Ezekkel viszont csak akkor érdemes foglalkozni, ha a kóstoló ismeri az adott csümölcsöt, ellenkező esetben kevesebb élményt nyújtanak, elmarad a felismerés, az íz helyének elpakolása az agyban, pedig ezek nagy pillanatok tudnak lenni.
Ha az egyik manufaktúránál becsúszik egy hibás tétel, bátran lehet továbbhaladni, aki egyet kienged, az többet is, kár véralkoholt és pénzt pazarolni. Viszont ez fordítva is igaz, ha valahol ütős pálinkát kapunk, szabad belekóstolni a többibe, és jól megjegyezni őket. A fesztiválón fájó az Agárdi, a Pelle és a Tarpa párlatok hiánya, a kóstolósorokból nagyon hiányoznak termékeik. A Márton vs. Pelle szőlőpárbajt kénytelen leszek otthon levezetni, nemes harc lesz, a fesztivál fénypontja lett volna. Bár, ha ma még felhorgad bennem a csibészség, és be tudok szerezni egy üveggel, felviszek egy Pelle muskotályt, és csakazértis. Mártonéknál minőségben és változatosságban is jelentős a szőlősor, a mai kezdés mindenképpen az lesz.
Egy nagy séta haza és ilyen ügyesen piálva csak a tompa álmosság marad, semmi gyilkos részegség, semmi másnaposság.
Fesztiváloztak már bölcsen?
Utolsó kommentek