Peti reggel megint undok volt. A rántottát kipiszkálta a terítőre, a tejet kiborította, a kakaós csigát meg a zsebébe gyűrte és odaadta az udvaron a kutyának. Az anyjában már forrt a méreg.
- Ha nem viselkedsz normálisan, hétvégén nem viszünk a nagyihoz. Pedig a kedvencedet fogja főzni. Borsólevest meg rakott krumplit.
- Utálom a borsólevest, utálom a rakott krumplit, utálom a nagyit, utálok ebédelni, nincs is kedvenc kajám, utáloma… - Ekkor kapott egy szelíd anyai sallert. Üvölteni kezdett, mint a fába szorult féreg, majd a másodiktól némileg lenyugodott és az óvodába menet csendesen hüppögve mormolta a kocsi hátsó ülésén:
-nem szeretek reggelizni, nem szeretek ebédelni, nem szeretek vacsorázni, nem szeretem a rakott krumplit, nincsis kedvenckajám - Odabenn tovább duzzogott, nem hagyta, hogy az anyja segítsen neki öltözködni, és még puszit sem adott, úgy szaladt be a nagycsoportba, hogy vissza se nézett. Ebédnél az új kislány mellé került, akinek szőke fürtjei égszínkék gumival voltak copfba rendezve. Peti szerint nagyon szép volt. Mármint a copfja. Valami furcsa neve volt, Peti nem is tudta megjegyezni, csak azt tudta, hogy ilyen bogyó van otthon a hűtőben.
Megvan!
Olívia!
Amikor megterítettek, és Ibolya néni kiosztotta az ebédet, Peti kevés bizalommal méregette tányérját.
-Edd meg Petikém, finomfőzelék pulykafasírttal. Nagyon egészséges és finom- mondta és továbblépett a tállal. Ez az indoklás nem hozta meg különösebben Peti étvágyát, elfintorodott. Támogatásért a furcsa nevű kislányra sandított, de az csillogó szemmel kanalazta az ebédet.
- Te ezt szereted?
- Persze. Nagyon szeretem. Ez a kedvencem- mondta a kislány és kék szemeivel Petire nevetett
- Tényleg? Nekem is. Nekem is ez a kedvencem- szólt tétován Peti, és kezébe vette a kanalat.
A finomfőzelék ld vegyes tavaszi főzelék via Horváth Ilona
- 40 dkg zöldborsó
- 30 dkg zöldborsó méretű kockákra aprított sárgarépa
- 30 dkg karalábé, szintén akkorára aprítva
- 3 evőkanál olaj v. zsír
- csöpp liszt
- 2,5 dl tej
- cukor, só, petrezselyem
A zöldségeket a zsiradékon megpárolom, pici liszttel meghintem, felöntöm a tejjel, ressre főzöm, sózom, ízlés szerint cukrozom és apróra vágott, friss petrezselyemmel megszórom. Mindenki szereti, ott van a nevében, finom.
Utolsó kommentek