Peti reggel megint undok volt. A rántottát kipiszkálta a terítőre, a tejet kiborította, a kakaós csigát meg a zsebébe gyűrte és odaadta az udvaron a kutyának. Az anyjában már forrt a méreg.  

- Ha nem viselkedsz normálisan, hétvégén nem viszünk a nagyihoz. Pedig a kedvencedet fogja főzni. Borsólevest meg rakott krumplit.  

- Utálom a borsólevest, utálom a rakott krumplit, utálom a nagyit, utálok ebédelni, nincs is kedvenc kajám, utáloma… - Ekkor kapott egy szelíd anyai sallert. Üvölteni kezdett, mint a fába szorult féreg, majd a másodiktól némileg lenyugodott és az óvodába menet csendesen hüppögve mormolta a kocsi hátsó ülésén:

-nem szeretek reggelizni, nem szeretek ebédelni, nem szeretek vacsorázni, nem szeretem a rakott krumplit, nincsis kedvenckajám - Odabenn tovább duzzogott, nem hagyta, hogy az anyja segítsen neki öltözködni, és még puszit sem adott, úgy szaladt be a nagycsoportba, hogy vissza se nézett. Ebédnél az új kislány mellé került, akinek szőke fürtjei égszínkék gumival voltak copfba rendezve. Peti szerint nagyon szép volt. Mármint a copfja. Valami furcsa neve volt, Peti nem is tudta megjegyezni, csak azt tudta, hogy ilyen bogyó van otthon a hűtőben.

Megvan!

Olívia!

Amikor megterítettek, és Ibolya néni kiosztotta az ebédet, Peti kevés bizalommal méregette tányérját.  

-Edd meg Petikém, finomfőzelék pulykafasírttal. Nagyon egészséges és finom- mondta és továbblépett a tállal. Ez az indoklás nem hozta meg különösebben Peti étvágyát, elfintorodott. Támogatásért a furcsa nevű kislányra sandított, de az csillogó szemmel kanalazta az ebédet.

- Te ezt szereted?

- Persze. Nagyon szeretem. Ez a kedvencem- mondta a kislány és kék szemeivel Petire nevetett  

- Tényleg? Nekem is. Nekem is ez a kedvencem- szólt tétován Peti, és kezébe vette a kanalat.

A finomfőzelék ld vegyes tavaszi főzelék via Horváth Ilona

  • 40 dkg zöldborsó
  • 30 dkg zöldborsó méretű kockákra aprított sárgarépa
  • 30 dkg karalábé, szintén akkorára aprítva
  • 3 evőkanál olaj v. zsír
  • csöpp liszt
  • 2,5 dl tej
  • cukor, só, petrezselyem

A zöldségeket a zsiradékon megpárolom, pici liszttel meghintem, felöntöm a tejjel, ressre főzöm, sózom, ízlés szerint cukrozom és apróra vágott, friss petrezselyemmel megszórom. Mindenki szereti, ott van a nevében, finom.