Hol a fagyid? Lapos, cukormámoros tekintet. Hogy a fenébe ehetted meg ilyen gyorsan? Kérsz még egyet? A terhes nő kívánós szeszélyei nem is foghatóak egy szoptató anya váratlan hullámokban feltörő, ijesztő farkasétvágyához. Nem egyszerű vágy ez: rögeszme, amely aktiválja az agy máskülönben kábítószerfüggőség esetén működő területeit, ezek pedig majd'minden szoptatás után gigantikus fagylalthegyeket vetítenek a leszívott anya képzeletébe. Tekintete elhomályosul, agyának érzékelő kapui becsukódnak, míg hozzá nem jut a napi zsákmányhoz. A kielégülés azonban szinte sosem teljes a babakocsitávban beszerezhető termékek esetében: ahhoz minimum az olasz határig, ha nem egyenesen San Gimignanoig kellene eljutnia, fagyigépe nincs, valamit pedig tenni kell.

A  házi fagylaltot nem pótolja, de átmenetileg segít a helyzeten az olaszok válasza a géphiányra: a semifreddo. A fagyás ebben az esetben ugyanis nem folyamatos keverés mellett, hanem formába töltve, egyben megy végbe. Mint minden olasz étel, a semifreddo is rendelkezik alapszabályokkal, melyeket százféleképpen dolgoznak át vagy egészítenek ki a receptek, szabad a pálya tehát, de persze csak ésszel.

A semifreddo nagy mennyiségben felhalmozható, és hosszú ideig tárolható – a fagylaltéhes szoptató anya legjobb barátja. A kitartó gépi habverőzésnek köszönhetően ez a desszert egyben csecsemőbarát is: a lila fejjel ordító kisded arca kisimul az éktelen gépi zaj hallgatása közben. Alapvető komponense a levegő: a kemény habbá vert tojásfehérje (illetve meringa all'italiana) és tejszín helyettesíti a fagylaltnál szükséges kevergetést. Ezekhez adódhat a habosra kevert tojássárgája ( illetve pâte à bombe ) is, de el is maradhat. Általában mindez valamilyen ízesítéssel – kávéval, likőrrel, csokoládéval – illetve valamilyen szilárd alapanyaggal – magvakkal, kandírozott gyümölccsel, grillázzsal - egészül ki. A keveréket formákba töltik, lefagyasztják, majd tálalás előtt húsz perccel átteszik a hűtőbe a semifreddo, félhideg állag eléréséhez.

A végeredmény inkább fagyos desszertnek, mint fagylaltnak nevezhető, mégis messze túlszárnyalja a környék fagylaltozóinak ultramarinszín kémiai képződményeit. 


Az egyszerűségében felemelő joghurtos változat nyugtatja leghatékonyabban a fagylalt-tébolyt. Két deci tejszínt nem túl kemény habbá verek. 8 deka cukrot egy evőkanál vízzel addig hevítek, míg éppen elkezd a szélén barnulni. Három tojás fehérjét elkezdek verni, közben folyamatosan, lassan hozzácsorgatom a cukorszirupot és nagyon kemény habbá dolgozom. Újabb adag szirupot készítek, melyet a habverővel folyamatosan vert tojássárgákhoz öntök. A három habot három deci sűrű joghurttal forgatom össze, majd fóliával bélelt formába, esetleg egyszemélyes formákba öntöm, és minimum négy órán át a mélyhűtőben tartom. Tálalás előtt 20 percre átteszem a hűtőbe, majd további 10 percig szobahőmérsékleten pihentetem, éppen aktuális bogyós gyümölcsökkel fogyasztok belőle litereket. Három óránként.

Ismerték?