Az a kisebbik baj, hogy a túl sok paprikát tartalmazó kiszerelések miatt állandóan a nyakunkon rohad tucatnyi csili, de a napokban egyre több hobbikertben elkezdtek beérni a csilipaprikák. Annyi, amennyit ember nem tud elfogyasztani. Hogyan tartósítsuk ezeket?

A legegyszerűbb a szárítás, én most egy nyakamba szakadt Habanero-csokrot vágtam ki a napra. A lényeg az állandó, tűző napsütés, és a türelem. 3-4 nap alatt csontszárazzá válnak a félbevágott paprikák, majd nyugodtan el lehet ezeket rakni egy vászonzacskóban száraz helyre. Levesekbe, ételekbe főzve ugyanolyan ízű és erejű lesz, mint újkorában.

Más módszerek:

  • Sóban. A fent ismertetett módszerrel kiszárított paprikát összetöröm és kétszer annyi mennyiségű sóval elkeverem. Aki türelmetlen, elkészítheti friss paprikával is, de akkor nagyobb felületre kiterítve hagyja addig pihenni a keveréket amíg a só kiszívja a paprika nedvességtartalmát. Sódarálóba különösen jól illik. 
  • olajban
  • csalamádé
  • ecetben