A Neptun-szobrot Andrea Doria rendelte Baccio Bandinellitől, de mivel a szobor soha nem lett kifizetve, ezért befejezve se, így került Carrarába, a Dóm háta mögötti szökőkútra. Mindez senkit sem érdekelne, de a szobor melletti pékségben árulták, vagy ha az olasz valóság örök állandóságát vesszük alapul, ma is ott árulják a világ legjobb ánizsos süteményét. 

A Gigantéval nem fotózkodtam, de mi hárman toltuk az ánizsos sütiket. Ricardo (MEX), Anna (H) és Eoghan (IRE). Vigyázat! 1999!

Az ánizsos süti onnan jött, hogy Giuli (I) bejelölt a Facebook-on. Giuli (I), Eoghan (IRE), a képen látható vadember felesége, akkor jöttek össze, amikor az ánizsos sütiket toltuk. Akkoriban sokan összejöttek a baráti körben. 

Ánizsos sütit néha a hegy lábánál, Pablitóval (RA) és Rei-el(YV) is ettünk, a képen Tolkien (I), Rei kutyája, minden szempontból hasonló fazon, mint Papi (GB), az én kutyám. A háttérben a márvány.

Ez itt Csibész (HU), 1991, a kutyám, régen. A foxiformákra bukok, szépen összeillünk, nincs hiba.

A recept egy fotó hátulján lett meg, boldog analóg idők. Olívaolajjal készült, kisértetiesen hasonlít Kerekes séf browniejára.

Kerekessel egyformán vonzódunk a piros sportszárakhoz, az amifocihoz, és a motorokhoz. Ha végre nem esik, ki is megyek az új éttermébe, az Almáriumba, Zuglóba, és megmutatom neki a motort. A motor vonalon most nem megyünk tovább, annyi hely az interneten sincs, de igen, az ablak a totalcar felé nyílik. 

Közkívánatra, ez itt a kertmotor:

Bár a focira részben ő beszélt rá - Malackaraj Gádzsi, jó lesz az neked, majd lenyugszol!- de csak még jobban felpörögtem, amiről már Kerekes nem tehet. Az olívaolajjal készült süteményekre egymástól függetlenül bukunk, mert a mandulás szupersütemény, egyik kedvencem, még ismeretségünk előtt került be a top 10-be. 

A mandulást Vandáéknak sütöttem. A képen Dió, a kutyájuk és Papi. Cukik. Szeretik egymást, ahogy mi is, pedig a foxik válogatósak.

 

Az ánizsos sütit a héten a Gastropolisban, a Malac, vigyázz! esten is elkészítjük, így még egy tucat ember fog kézzelfogható közelségbe kerülni vele. Meg mindenki más, aki otthon megsüti.

Nem nagy ügy, de könnyen kiszárad, óvatosan süssék, ha értik, hogy mondom 

 

  • 150 g liszt
  • 200 g keserűcsokoládé
  • 200 g holland kakaó
  • 1/2 l olívaolaj (nem extraszűz, mert annak a keserűsége elrontja az édességet)
  • 16 egész tojás
  • 40 dkg cukor
  • 50 g ánizsmag és 50 g édesköménymag durvára vágva, őrölve
  • fenyőmag ízlés szerint, opcionális

A sárgáját a cukor 2/3-val habosra keverem, apránként hozzáadom az olajat. Összeszitálom a lisztet a kakaóval, magokkal, belekeverem a cukros sárgájába. A fehérjét a maradék cukorral keményre verem, összeforgatom, kivajazott formába öntöm. 140 fokon kb 40 perc alatt megsül, még legyen szinte folyós a közepe, állás után akkor lesz jó puha!

 

A másik oldalon is Olaszországon merengünk, variációk lyukas csontra, az édesköményesen besírnak, jobb, mint az eredeti.

 

Vannak egész életükön átívelő receptjeik?