Íme a hekk, csacsihal, a tőkehalak egyik alfaja, a szürke, vagy földközi-tengeri tőkehal, a Merluccius vulgaris. Így néz ki igazából. Ismerjük meg, mi van a papírtányéron sorozat.
Pistivel játszunk az étellel. Balra a közismert hekktörzs, az előpanírozott filé a pultban maradt.
Az akár méteres hosszt elérő, falánk ragadozóhal nem elegáns, aránytalanul nagy fejével sose állna meg egy gyönyörű fogas mellett, ez egy halfarokra hegesztett, kopoltyús bullterrier. Nagy a feje, hogy nagy legyen a szája, ezt tolja kékes farkával a zsákmányra. Nincs törzse, hiába árulják hekktörzs néven. Cserébe íze nem marad el az óceáni tőkehalak kedvelt húsától, karakteres, finom, tényleg.
Rántsák csak ki, mit bánom én, de ez itt a képen egy illatos halragu, hekkből.
- 2 db egész hekk feldarabolva
- 1 édesköménygumó fél centisre szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma felszeletelve
- 2 babérlevél
- egy csokor petrezselyem
- 10 dkg mandula szárazon megpirítva és durvára törve
- 1 dl ánizslikőr
- >olívaolaj, só, bors
Az olajon megpirítom a hagymákat, rádobom az édesköményt 10 percig főzöm lefedve, közepes lángon. Fedő nélkül elforralom a levét, ráöntöm a likőrt, hagyom elpárologni, hozzáadom a halat, fűszereket, egészen kevés halalaplével (a fejből főzöttel akár) felöntöm és 10 perc alatt készre főzöm. Apróra vágott, friss petrezselyemmel tálalom.
Tavaszi hekk
- 2 db egész hekk feldarabolva
- 30 dkg spenótlevél
- egy fej újfokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 dl tejszín
- 4-5 db koktélparadicsom
- olívaolaj, só, bors, csipetnyi őrölt szerencsendió, csipetnyi fahéj
A feldarabolt halakat és a nagyobb darabokra vágott újfokhagymát (ha csak régi van, elég egy fél fej) egy kevés olajon pár percig pirítom, hozzáadom a megmosott, összetépett spenótleveleket, babért, fűszereket és fedő alatt 10 percig párolom, néha megkeverem. Hozzáöntöm a tejszínt, öt perc alatt összefőzöm.
A két recept bármilyen tőkehalból, ördöghalból, harcsából is elkészíthető.
Idén voltak már hekkezni?
Utolsó kommentek