- Mit kérsz? 

- Milánói sertésbordát.

- Nem eszel tésztát.

- És?

- A milánói sertésborda rántott hús makarónival.

- Ne már, a milánói az csak egy rántott hús, sajtos bundában. Egy milánói sertésbordát kérek akkor köret nélkül. És uborkasalátát. Kettőt. 

- Anna, most komolyan köret nélkül kérted? Hidd el, itt a nyolckerben a milánói sertésborda az rántott hús makarónival. Ha köret nélkül kéred, az olyan, mintha én meg rendelnék egy oldalast sült krumplival, sült krumpli nélkül, ugye érted, hogy mondom? A rántott húst köret nélkül úgy hívják, rántott hús.

Kihozták, makarónival. A tetejére reszelt sajttal. Trappistával. A Rákóczi téri krimó nem a Larousse gasztronómiai lexikon, a valóság túléléséhez bizony empirikus tapasztalatok kellenek.

 

 A milánói, vagy alla milanese elméletben, és a magyar határokon túli Föld nevű bolygó egészén valami mást jelent. Itt már leírtuk mit.

És senki, senki ne mondja nekem, hogy van az a párhuzamos világegyetem, ahol a rántott hús és a paradicsomos-gombás makaróni harmóniában megjelenhetnek együtt egy tányéron. Az uborkasaláta viszont csodálatos volt.  Mindkettő.

De ezzel a problémával a magyaros milánói nincs egyedül. Összeszedtünk még pár páros tévedést.

  • spagetti húsgombóccal: Hogyan eszem? Hogy?
  • szalontüdő/vadas spagettivel, vagy szarvacskával: Zsemlegombóc!!!!
  • pacal szalmakrumplival: Igen, ismerünk olyat, akinek így hozták ki.
  • csirkemell görög salátával: Nem kívánja egy jó görög saláta a csirkét, ez biztos.
  • hamburger csalamádéval: Értjük mi a retro romantikáját, de egy marhapogácsát minden jobban kisér, mint az ecetes savanyúság.
  • lecsós szelet: Imádjuk a sült húst, a jó lecsót is, mégis elrontják egymást.
  • Holstein szelet: Egy tisztességes borjúbécsi (mert eredetileg ez a Holstein) íze egyenesen üti a tükörtojás émelyítő karakterét. 
  • káposztás kocka és túrós tészta kristálycukorral: Itt van, aki kizárólag így hajlandó megenni ezeket a tésztákat, de ilyesmit csakis a négy fal között csinál.
  • Stilárisan, amitől tényleg frászt kapok, az a női magazinokban gyakran fellelhető klopfolt, aszalt szilvával töltött, mézesmázos csirkemell, a biztonság kedvéért egy kis tejszínkével, na, bravó. via süllőcske

Tudnak még ilyen intézményesített tévedéseket a tányéron?