A saláta fogalmát Váncsa mester óta fölösleges feszegetnünk, hiszen minden saláta, mégis mindenki pontosan tudja, a körömpörkölt nem saláta, a guacamole igen. Tartok tőle, mégis utóbbiban van több kalória.

 

 

A guacamole kulcsa az avokádó, amit már egyre több helyen lehet kapni, sajnos leginkább kőkemény állapotban. Ha muszáj, azt is meg lehet vásárolni, érlelésére jó trükk a papírzacskóba csomagolás, majd így a kikapcsolt sütőben tárolva pár nap alatt beérik.

Ideális esetben az avokádó enyhén puha, de sohasem sötétbarna foltos, elszíneződött.

Ha ilyen akad, készülhet a guacamole. Ez is olyan, mint az uborkasaláta, variál vele mindenki, ez itt az alaprecept, fölösleges piszkálni.:

  • 1 db érett avokádó
  • egy kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 friss chile serrano apróra vágva
  • fél csokor friss koriander finomra vágva
  • paradicsom
  • tortilla, vagy tortillachips

Az avokádó húsát egy villával széttöröm, elkeverem a hagymával és a paprikával, enyhén sózom. Apróra vágott paradicsommal, kevél limeal és tortillával tálalom. 

A chile serrano helyett friss jalapenót, vagy zöld hegyeserős paprikát is lehet használni, bár a serrano ezeknél csípősebb fajta.