Ennek bekövetkeztét mindenki sejthette

Nyugodjak meg, dohogok, hogy nyugodnék meg, mikor két napja nem eszik? Mert szerelmes a Mázliba, mert tüzel. De a Mázli fiú! És?! Hát, vonom meg a vállam, végülis, de az lehetetlen, hogy nem érzi a szagán, hogy kan. Majd eszik, ha éhes lesz, nincs semmi baja, szól vissza az ajtóból, mennek sétálni. És ha valami visszafordíthatatlan fogínysorvadása van, ami gyógyíthatatlan, kérdezem a becsukódó ajtótól hisztérikusba forduló hangon, ehh, a falnak is beszélhetnék, kosztümös filmekben ilyenkor szoktak elájulni az agyonfűzött nők repülősóért kiáltva, én inkább bontok egy sört és tanácstalanul nézem az érintetlen szárazeledelt a tálban. Biobazmeg. Biobárány vagy mi, és hozzá sem nyúl.

A száraztáp a fogkövesedés miatt került haza, nem jó, ha nem rág a kutya. Nem kapott mostanában nagy csontokat, igaz, de csirkenyakat kap, az jó a fogaknak, micsoda felelőtlen gazdi vagyok, persze kérek olyan bioizét, mennyi?!

És nem eszi. Leöntöttem olívaolajjal, összekevertem hússal, rizzsel, zöldségekkel. Lenyalta, kiette, a száraztáp ott maradt. Úgy csináltam, mintha mi is azt ennénk, úgy se kellett. Kifogytam az ötletekből, reménytelen, húzom meg az üveget, aztán megvilágosodom. Feltépem a kamraajtót, kihozom a zsákot, és belemarkolok. Egy óra múlva feldúltan ölelgetem Pötyit, hát ilyen hülye gazdád van, Ákoskám (Pötyi igazi neve Özv. Zimonyi Ákos) hogy erre nem jött rá előbb! Zoli gyanakodva néz, igen, ettem belőle. Hát nem lehet elrágni, betonkemény, azért nem eszik ez a szerencsétlen! Biolófasz, na de ilyen többet nem lesz! Ezentúl megkóstolok mindent, amit veszünk neki. Ugye, Kiskutyám, te meg mit röhögsz, Anna tudja, persze, hogy megírom! 

PURINA Darling Made with Love Csirkével és válogatott zöldségekkel Teljes értékű állateledel felnőtt kutyák részére 500 g Összetétel: Gabonafélék, hús és állati származékok (4% csirke a világosbarna, narancssárga és zöld szemekben) Olajok és zsírok, ásványi anyagok és zöldségek (0,5% répa és 0,5% borsó a világosbarna, narancssárga és zöld szemekben) Adalékanyagok: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: Fe(E1): 32 mg/kg, I (E2) 1,6 mg/kg, Cu (E4) 7,0 mg/kg Mn (E5) 4,5 mg/kg Zn (E6) 115 mg/kg Se (E8) 0,12 mg/kg, A-vitamin (E672): 9510 BE/kg D3-vitamin (E671): 640 NE/kg. Színezékeket, antioxidánsokat és tartósítószereket tartalmaz. Analitikai összetevők: Fehérje: 17,0% Zsírtartalom: 7,0 % Nyershamu: 8,0 % Nyersrost: 2,0 % Forgalmazza: Nestlé Hungária Kft. Purina Állateledel Üzletág 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 7. Ár: 180 Ft

Hajni: Felnyitom a zacskót és hangosan felröhögök. Komolyan gondolták a made with love szöveget, a szárazkaja barna és zöld szemei szív alakúak. Vihogva mutatom Zolinak, egy türelmes tekintetű, szenvtelen hangú: egyébként van a zacskón fénykép a termékről, a válasz, de ez nem veszi el a kedvemet. Vannak piros szemek is, ezek nagyobbak és gömb alakúak. Kissé zsíros tapintásúak a szemek, zölddel kezdek. Meglepően kemény, de nem ehetetlenül. Jóízű. Inkább a gabona dominál benne, mint a hús, nem fedezek fel semmiféle műanyag ízt vagy ordító ízfokozót. Kifejezetten ízlik. Megvan, a korpás keksz! A korpás keksznek van ilyen íze! Finom.

Özv. Zimonyi Ákos: Kiszórok pár darabot, óvatos szagolgatás után felvesz egyet a szájába, elviszi a pokrócra. Ott további bizalmatlan szagolgatás és bökdösés után megeszi, majd visszajön egy újabb szemért. Ekkor arra gondolok, hogy ez a teszt így nagyon sokáig fog tartani, de Pötyi jön és jóízűen megeszi a maradékot, neki sokkal könnyebben megy szétrágni, mint nekem. Visszafekszik a pokrócra, aztán újra kijön a táljához, leellenőrzi, maradt-e még benne, majd komótosan kinyalja. Ízlik.

CHAPPI Ropogós falatok marhahússal és vegyes zöldséggel, omlós, húsos falatokkal Teljesértékű állateledel felnőtt kutyák számára 500 g Összetevők: Gabonafélék (min. 4% gabona a ropogós szemcsékben) Hús és állati származékok (min. 4% marhahús a barna szemcsékben), Növényi eredetű kivonatok, Olajok és zsírok, Ásványi anyagok, Zöldségfélék (min 4% sárgarépa a narancssárga szemcsékben, min. 4% zöldborsó a zöld szemcsékben). Beltartalmi értékek (%): Nyersfehérje 16, Nyersolaj 8, Nyershamu 7, Nyersrost 3, Kalcium 1, Foszfor 0,9 Nedvességtartalom 10. Nitrogénmentes kivonat (NFE) 56, Energiatartalom 100 g termékben: 1408 kJ/336 kcal Adalékanyagok: A-vitamin: 4000 NE/kg, D3-vitamin: 400 NE/kg, E-vitamin 40 mg/kg A vitaminok hatékonysága csak a minőségmegőrzési idő lejártáig garantált Réz: 100 mg/kg (rész-szulfát formájában). EU előírásnak megfelelő antioxidánsokat, tartósítószereket és színezéket tartalmaz Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Mo. Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Ár: 232 Ft

Hajni: Piros, zöld és barna darabkák, a barnák közt vannak csont alakúak is. A barna darabkák nagyobbak, kb. 2x1 cm-esek. Kiválasztok egy csont alakú szemet. Az első roppanások után elkezdem keresni a fogorvos telefonszámát, de hogyan magyarázom ki magam? Aha, szóval csak szétharapni nehéz, a belseje puhább. Ismét a gabona dominál, de érzek egy kis kozmás mellékízt is, ami kesernyéssé teszi. Keresek egy piros, kocka alakú tápot, az a húsos falatka. Közepesen kemény, rugalmas. Egyáltalán nincs hús íze, de ami annál is rosszabb, édes, fúj, kiköpöm. Veszek inkább még egy barnát, az jobb. A pernyés-füstös kesernyés íz most is kiugat belőle, emiatt nem ízlik.

Özv. Zimonyi Ákos: Közönyösen eszi, pedig direkt sok húsos falatkát raktam a tálba. Evés után rögtön elmegy a táltól, bemegy a nappaliba és lefekszik Zoli lába elé.

Pedigree Marhahússal és baromfihússal Teljesértékű állateledel felnőtt kutyák számára 500 g Összetétel: válogatott gabonafélék (min 4%), hús és állati származékok (min 4% marhahús a barna színű szemcsékben, min 4% szárnyashús a bézs színű szemcsékben), olajok és zsírok, növényi származékok, növényi fehérje kivonatok, ásványi anyagok. Analitikai összetevk (%): Fehérje 20, zsírtartalom 13, szervetlen anyagok 8, nyers rostok 3, Metabolizálható energiatartalom/100 g: 1495 kJ(357 kcal). Adalékanyagok/kg: antioxidánsok, színezékek. Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: A vitamin 6380 NE, D3 vitamin 704 NE, E vitamin 183 mg, réz-szulfát pentahidrát 12,4 mg, mangán-szulfát monohidrát 103 mg, kálium-jodát 1 mg, cink-szulfát monohidrát 460 mg, Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Magyarország Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Ár: 299 Ft

Hajni: A zacskó feltéphetetlen. Mikor fogcsikorgatva végre sikerül, szanaszét röpülnek a szemek, beterítve az íróasztalt, bőven jut a földre és az ölembe is. Barna, vöröses és sárga szemek, a sárgák kisebbek. A sárgát a forgalmazó bézsnek hívja, akkor ez a csirkés. Édeskés és nincs csirke íze. Nagyon más se. Eddig ezeket a szemeket a legkönnyebb szétharapni, és ez a legkeserűbb is. A vizesen füstölő fűrészpor csípős szagát juttatja az eszembe. Kár érte, mert ez tűnik a legtöményebbnek is, lehet, hogy a füstösség miatt? Nem, megeszek még néhány szemet, érdekes, mert nyelés után a füstös keserű íz eltűnik és csak a gabona íze marad a számban.

Özv. Zimonyi Ákos: A gazdi bénázása miatt eb alanyunk a földről teszteli a terméket. Végigporszívózza a padlót, ez nem annak köszönhető, hogy ízletesnek tartja, hanem annak, hogy a táp szinte omlós, nem is hallom, ahogy ropogtatja. Teszek a tálba is, megeszi, lefekszik a tál mellé, némi vakarózás után elmélyült kukitisztogatásba kezd.

Pedigree DentaStix – fogtisztító rúd kutyáknak Kiegészítő állateledel kutyáknak 180g/7 db Akár 80%-kal csökkenti a fogkőképződést Összetevők: gabonafélék, növényi származékok, ásványi anyagok (nátrium-tripolifoszfát min. 2,6%, cinkszulfát min. 0,11%), hús- és állati származékok, EU előírásnak megfelelő tartósítószert és színezéket tartalmaz. Beltartalom (%): Fehérje 10, Zsír 1, Hamu 10, Rost 3. Származási hely: Magyarország Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Mo. Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Ár: 386.- Ft

Hajni: Műhús illatú, X keresztmetszetű, kb. 15 centi hosszú, rugalmas készítmény. Kellemes, síkos tapintású. Mintha összeszáradt laprágót ennék, aztán rögtön ráragad a fogamra. Egy-két perc elteltével kezdem érezni az ízét, száraz, fűrészporos érzés enni, jellegtelen, enyhén füstös íz. Meglepően hamar szét lehet rágni. A teljes fogsoromra ragadt maradéktól csak egy alapos fogmosás után szabadulok meg, a kutyaszájszagtól akkor sem.

Özv. Zimonyi Ákos: Nagyon ízlik neki. Eszeveszetten rágja, közben szemrehányóan néz, mert egyszerre eszünk. Pillanatok alatt eltünteti, szerintem nem is ért hozzá mindegyik fogához. Bökdösés, nyüszögés, izgatott topogás, aggyálmég tekintet. Felfalná az egész zacskóval. Csak tudnám, mi ízlik benne ennyire, nincs is íze.

ALFI Rágóropi Színes rágórúd kutyák részére 920 g/100 db Jutalomként naponta 2-3 szál Összetevők: húsé és állati eredetű származék, színezék Beltartalom: nyersfehérje 65%, nyerszsír 0-4%, nyershamu 0-6%, nyersrost 2-7% Származási hely: Kína Importálja: Vertimpex Kft. 1132 Budapest, Kresz G. u. 37/b. Forgalmazza: Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Hajni: Zöld színűt választok, megy az arcomhoz. Az illata a búcsúkban árult kókusztekercsre emlékeztet. Száraz tapintású, 10-12 centi hosszú, ceruzavastagságú rúd. Közepesen nehezen harapható. Rágáskor kesernyés ízű, némi műanyagot is vélek felfedezni. Lehetetlen szétrágni, a kis darabok nem engedelmeskednek a fogsoromnak, minél inkább próbálkozom, annál keserűbb íze lesz. Gyerekkoromban egyszer megettem egy gyufaskatulyát – ne kérdezzenek többet – annak volt ilyen íze.

Özv. Zimonyi Ákos: Elviszi a pokrócára, szagolgatja és otthagyja. Nemkő. (Pötyi csuda okos sommelier, mindegyik termék után iszik egy kis vizet. Hajni is csuda okos, ő is iszik, de ő pálinkát.)

Pedigree Schmackos Big Bits Hosszantartó húsos falatok Kiegészítő állateledel felnőtt kutyák részére 92 g Összetevők: Gabonafélék, Növényi eredetű kivonatok, Tej és tejszármazékok, Hús és állati eredetű származékok (min 4%), Ásványi anyagok Beltartalmi értékek: Nyersfehérje 1%, Nyersolaj 2%, Nyershamu 8%, Nyersrost 1%, Kalcium, Omega 3 400 mg/kg Adalékanyagok: A-vitamin: 2500 NE/kg, E-vitamin 30 mg/kg, Vas-szulfát (Vas: 15 mg/kg) A vitaminok hatékonysága csak a minőségmegőrzési idő lejártáig garantált. EU előírásnak megfelelő tartósítószereket, színezékeket és antioxidánsokat tartalmaz. Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Mo. Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Ár: 380 Ft

Hajni: Erre nagyon kíváncsi voltam. 7-8 centi hosszú téglalapok. Száraz tapintású, közepesen rugalmas. Leginkább sonkára emlékeztet az illata, na nem a saját parasztsonkánkra, haha. Fúj, édes. Nagyon. Valamelyik régen evett emberfelvágottra emlékeztet az íze, nem jövök rá, melyikre, mert kiköpöm, ehetetlenül édes.

Özv. Zimonyi Ákos: A hosszantartó húsos falatka 9 másodpercig tartott, mértem. Ízlik neki, érthetetlen, jön repetát kunyizni, dehogy kap, fúj.

PURINA Friskies Dental Fresh Gyengéden masszírozza a fogínyt Kiegészítő állateledel felnőtt kutyák részére 150 g/5 db Összetevők: Gabonafélék (min 4% rizs), ásványi anyagok, hús és állati származékok, olajok és zsírok, fűszerek (min 0,25% szegfűszeg) Az EC által engedélyezett színezéket, antioxidánst és tartósítószert tartalmaz. Beltartalmi értékek: nyersfehérje 8,0%, nyers olajok és zsírok 2,0%, nyershamu 13,0%, nyersrost 0,2%, nedvességtartalom 16%, Forgalmazza: Nestlé Hungária Kft. Purina Állateledel Üzletág 9737 Bük, Darling utca 1. Ár: 483 Ft

Hajni: 10-12 cm hosszú, hengeres termék, hosszanti bemélyedéssel. Száraz tapintású, meglepő, milyen könnyű hajlítani. Szegfűszeg illatú. Kicsit csalódott vagyok, mert egyáltalán nem masszírozza a fogínyemet. Gyerekkoromban egyszer megettem egy színes szagosradírt – jajmár, ki nem?! – annak volt ilyen állaga. Lenyelni sajnos nem bírom, mert egy idő után a szegfűszeg előront a termékből, hogy összekeveredjen a cukorral és úgy érezzem, egy elbaszott karácsonyi kísérlet főszereplője vagyok: mézeskalács-ízű bocskorszíj szárított hússal. Borzasztó, jesszusom! Kiköpöm.

Özv. Zimonyi Ákos: Gyanús szagolgatás után, mint minden zsákmányt, elviszi a pokrócra. Leteszi, ott is szagolgatja. Rágni kezdi, szemmel láthatóan megdolgoztatja a termék, nem végzi ki pillanatok alatt, sokáig és jóízűen rágja. Mivel elég vastag, rákényszerül, hogy forgassa a szájában, ide-oda helyezze. Az íze borzasztó, de nagyon tudja, amiért gyártották, máskor is veszek neki.

Erre a termékre kicsit többen vagyunk, pont nekünk is van itthon, Vandától és az ír szetter Diótól kapta:

Anna: Egybeöntött karácsonyi menü íze van, mézeskalács és rántott hús összeturmixolva, könnyen rágható, de én is kiköptem, pedig nagy rajongója vagyok az édes fűszerezésű, pláne a kínai ötfűszerkeverékes húsoknak, ez kicsit olyan. Nagyon kicsit.

Papi (5 éves Parson Russel terrier jelentős hajléktalan tapasztalatokkal, nem az a kimondottan kiművelt ínyű egyed, marhaszív, csirkenyak, rizs, konyhai maradék és Royal Canin diétán): Kettéharapja, rárág kettőt, lenyeli, szájszag marad. Esetében a fogtisztítás kizárólag titániummal, százas szöggel, vagy kényszerfogmosással oldható meg, utóbbit gyakoroljuk, imádja. Szerencsére a terrier nem sértődős modellcsoport.

Papi nem válogat

PURINA Friskies Life Plus Nutrition Active Húsban gazdag Teljes értékű állateledel felnőtt kutyáknak 3 kg Összetevők: Gabonafélék, Hús és állati származékok (min 14% hús, min 4% friss hús a puha falatokban), Növényi eredetű származékok, Növényi fehérjekivonatok, Olajok és zsírok, Különféle cukrok, Ásványi anyagok. Réz-szulfát pentahidrát (Réz=13 mg/kg) Az EK által engedélyezett takarmány-adalékokat: színezékeket, antioxidánsokat és tartósítószereket tartalmaz. Vitaminok: A-vitamint 17 000 NE/kg, D-vitamin 800 NE/kg, E-vitamin(alfa tokoferol): 100 mg/kg, B-vitamin komplex: 120 mg/kg Beltartalmi értékek: Nyersfehérje 23,0% Nyers olajok és zsírok: 11,0% Nyershamu 8,5% Nyersrost 3,0% Forgalmazza: Nestlé Hungária Kft. Büki Gyára, purina Állateledel Üzletág, 9737 Bük, Darling utca 1. Ár: (akciósan) 1.499 Ft

Hajni: Sajnos, nem tudok beszámolni a termékről, mert annyira kemény, hogy nem tudtam elharapni. Recsegő állkapoccsal feladtam a küzdelmet.

Özv. Zimonyi Ákos: Pötyi sem tudta elrágni. Próbálta szegény, de alulmaradt. Csalódottan otthagyta a tálat. Artúr viszont jól járt, van három kiló potyakajája.

Íme Artúr, a széplelkű Staffordshire.

Pedigree Gravy Bones Ropogós keksz, ízletes húsos bevonattal Kiegészítő állateledel felnőtt kutyák számára 150 g Összetevők: Gabonafélék, Ásványi anyagok, Hús és állati származékok, Növényi eredetű kivonatok, Olajok és zsírok. Beltartalmi értékek: Nyersfehérje 11%, Nyerzsír 7%, Nyershamu 16%, Nyersrost 1%, Kalcium 5%, Omega 3 400 mg/kg Adalékanyagok: A-vitamin 2500 NE/kg, E-vitamin 30 mg/kg, Vas-szulfát (Vas: 15 mg/kg) A vitaminok hatékonysága csak a minőségmegőrzési idő lejártáig garantált. EU előírásnak megfelelő antioxidánsokat és tartósítószereket tartalmaz. Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Mo. Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Ár: 283 Ft

Hajni: A zacskó felbontásakor megcsap a hússzag. Már majdnem örülni kezdek, de rögtön egy másik szag is az orromba csap, Solton, az enyvüzem mellett van ilyen szag. Maga a termék 4-5 centis, csont alakú. A felszíne csillogó, kissé ragadós tapintású. Könnyen harapható, keksz keménységű termék, füstös-kozmás ízt érzek, sajnos ez egy idő után minden más ízt elnyom, pedig akár lehetne jó is.

Özv. Zimonyi Ákos: Megismeri a zacskót, Éva ilyet szokott neki hozni ajándékba. Táncolva örül. A pokróchoz rohan, örömében fojtogatja a zebrát, visszarohan. Nagyon várja a csontit, jóízűen rágja, szemmel láthatólag élvezi, nem zavarja a kozmás szag. Nyalogatja a száját, nyüszögés, orrozás.

PURINA Friskies Picnic Csirkével Alacsony zsírtaralom Kiegészítő állateledel kutyáknak 42 g Összetevők: hús és állati származékok (min 55% melyből min 4% csirke), növényi fehérje kivonatok, gabonafélék, ásványi anyagok, olajok és zsírok, növényi eredetű származékok. Az EC által engedélyezett színezéket, antioxidánst és tartósítószert tartalmaz. Beltartalmi értékek: nyersfehérje 36,0 %, nyershamu 10,0%, nyers olajok és zsírok 7,0% nyersrost 1,0% nedvességtartalom 10% Forgalmazza: Nestlé Hungária Kft. Büki Gyára Purina Állateledel Üzletág 9737 Bük Darling utca 1. Csak takarmányozási célra! Ár: 205 Ft

Hajni: Újabb feltéphetetlen zacskó. Értem, hogy takarmány, meg minden, de nem lehetne valami könnyítést rávarázsolni? Cigaretta vastagságú 12-13 cm-es puha rudak. Száraz tapintású, érdekes illatú termék. Nemcsak az illata érdekes, az íze is. A puha rúdban ropogós apró kemény szemcsék vannak, tán jobb, ha nem tudom, mi az. Elsőre édesnek tűnik, később mintha kicsit csípős lenne. Itt is érzem a gabona ízét, és valami mást is, amit nem tudok azonosítani, egy másikat megenni már nincs gusztusom.

Özv. Zimonyi Ákos: Kér még, hogyne. Hajni konklúziója: minél jobban tele van baszva egy jutalomfalat cukorral, Pötyi annál jobban hisztizik érte.

Pedigree Markies Ízletes húsos falatok velőscsonttal Kiegészítő állateledel felnőtt kutyák számára 150 g Összetevők: válogatott gabonafélék, hús és állati származékok (min 4% velőscsont, min 4% hús), cukrok, olajok és zsírok, ásványi anyagok Beltartalom(%): nyersfehérje 13, nyerszsír 10, nyershamu 11,5 nyersrost 3, kalcium 3 omega 3 zsírsav: 400 mg/kg Adalékanyagok: A-vitamin 2500 NE/kg, E vitamin 30 mg/kg, A vitaminok hatékkonysága csak a minőségmegőrzési idő végéig garantált. Vas szulfát (vas 15 mg/kg), EU előírásnak megfelelő antioxidánsokat és tartósítószereket tartalmaz. Forgalmazza és a magyar nyelvű adatokat a csomagoláson feltüntette: Mars Mo. Értékesítő Bt. 1113 Budapest, Bocskai u. 134-146. Ár: 283 Ft

Hajni: A zacskó felbontásakor kellemes tésztaszagot érzek. Henger alakú, 3-4 centis falat, kemény tésztaszerű külső rétegben barna, darálós kekszre emlékeztető izé. Ehetetlenül édes, a barna részben ropog valami, de csak a cukrot lehet érezni, semmi mást. Az állaga is a darálós kekszre emlékeztet, de ebben több cukor lehet, mint egy hekto kólában.

Özv. Zimonyi Ákos: Hogyne kérne még…

(Bréking: Mázli lány! Mentségünkre szolgáljon, hogy eddig csak nyakig láttuk a kerítésnél, és a szomszéd bácsi is váltig állította, fiú. De most kinn futkározott a szajha! A szerelem mindent legyőz, az sem számít, hogy háromszor akkora és huszonöt kilóval több mint Pötyi.)

Mivel etetik kutyáikat? És ettek már kutyatápot?