Túrórudikat, pontosabban azoknak látszó tárgyakat teszteltünk, hogy kiderüljön, a Pöttyös mítosz vagy valóság?cvbfdngbn

Hat termék, a Pöttyös -multitól-, az ősorosz, a kistermelő, a multi és a másik multik terméke, iszonyú előítéleteink miatt szigorúan vakon tesztelve. Hiába a sok, formára, színre, hasonló termék, a magyar harmincasokat nem lehet ebben a témában félrevezetni.  A csokoládé töréséből megmondtuk, melyik a Pöttyös.

Csendélet a Karmamedia irodájában.

Danone super Rudi - natúr, félzsíros, tejalapú desszert Milka alpesi tejcsokoládéval bevonva - 79 Ft

Összetevők: Milka alpesi tejcsokoládé 39,3%(cukor, kakaóvaj, fölözött tejpor, kakaómassza, édes tejsavópor, tejzsír, mogyorómassza, emulgeálószerek (szójalecitin, polilicinorsav poligriceridje)aroma) fölözött tej 27,9%, hidrogénezett növényi zsír, szőlőcukor, vaj, cukor, sovány tejpor, stabilizátor(módosított kukoricakeményítő) tejsavópor, laktóz, aromák, savanyúságot szabályozó (citromsav), tartósítószer(kálium-szorbát) emulgeálószer(szójalecitin) - jól látják, túró nincs benne

Tejcsokis, és ennyi, ezzel nem tudunk mit kezdeni, túl édes. A kisebb átmérő miatt a bevonat és a töltelék aránya is kedvezőtlen irányba mozdul, nem túrórudi ez, valami egészen más termék, a Milka mindent elnyom benne. Nem mintha olyan sok elnyomnivaló lenne, mert ez egy túrómentes Rudi.

Milli Rudi natúr - natúr desszertkészítmény kakaós étbevonattal - 49 Ft

Összetevők: zsírszegény tehéntúró 42%, kakaós étbevonómassza min. 35%(cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgeálószer:szójalecitin, aroma) cukor, növényi zsír, módosított kukoricakeményítő, aroma, tartósítószer:kálium-szorbát

Szabályosan, a töltelék és a bevonta egy síkban törik, ami megnehezíti a bevonat és a töltelék külön-külön fogyasztását. A túró mintha a nyár végéig a szekrény tetején elfáradó csokinyuszi csokoládéjával lenne bevonva, ez nagyban befolyásolja az élményt.

Sole Milk Dessert - Félzsíros tejalapú desszert kakaós étbevonattal - 55 Ft

Összetevők: soványtej, kakaós étbevonat min. 27%(cukor, hidrogénezett növényi zsír, sovány kakaópor 12%, emulgeálószerek (szójalecitin, polilicinorsav poligriceridje) aromák) fehér bevonat (hidrogénezett növényi zsír, cukor,sovány tejpor, laktóz, savópor, emulgeálószer(szójalecitin) aroma) szőlőcukor, hidrogénezett növényi zsír, vaj, módosított kukoricakeményítő, citromaroma, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav) tartósítószer(kálium-szorbát) tartósítószer (kálium-szorbát) vanília aroma - ebben sincs túró

Puhán, testetlenül törik a bevonat, pedig minden szeletet együtt kezeltünk és jól behűtve próbáltunk. Bár minden termék csomagolásán ott a figyelmeztetés, nyomokban mogyorót tartalmazhat, ez a termék tovább megy, határozott mogyoróíze van. A töltelék (nem a túró) nagyon citromos, és túl pépes az állaga.

Pöttyös Túró Rudi - natúr félzsíros túródesszert kakaós étbevonattal - 79 Ft

összetevők: zsírszegény tehéntúró 40%, kakaós étbevonómassza min 35% (cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor,  emulgeálószer:szójalecitin, természetazonos vanília aroma) cukor, vaj, módosított kukorica-keményítő, savanyú savópor (túrósavópor, savanyúságpt szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát) természetes citrom aroma, tartósítószer: kálium-szorbát

Már a szilánkosra törő bevonatról felismertük. Citromos, kicsit darabos túró és a róla jól leválasztható étbevonó, mert csokoládénak ezt hivatalosan sem szabad nevezni. Próbáltunk nyitottak lenni, de a Pöttyös paraméterei, a darabos túró, a hosszú szilánkokban törő bevonó és az enyhén citromos, de nem túl édes íz elsinkófálhatatlan követelmények egy hasonló termékkel kapcsolatban. Vagy ilyen, vagy baja van, vakon is felismerjük. Ha elnézik az összetevőket, nem egy biomuffin ez se, tele van tömve ugyanazokkal az adalékanyagokkal, mint a többi rudi, de a különbséget nem az ismerős, kifordított pöttyös labdás csomagolás teszi, ebben biztosak lehetünk, a termék simán felismerhető.

Cserpes Trudi 80 Ft

tehéntúró, kakaós étbevonó massza min. 30%, cukor, vaj, citromolaj

Ez az egyetlen termék, ami nem tartalmaz tartósítószereket és aromákat, de sajnos ez csak elméletben elég a dicsőséghez, a gyakorlatban semmire se mentünk vele. Íze gyerekkori karácsonyaink étbevonóba mártott habcsókját hozta elő, Balázsnak a szaloncukrot. Egyszer teszteljék le vakon.

Az ősrudi, a szirok -155 Ft (kétszer nagyobb kivitel, hö)

Az összetevők németül és oroszul, az Aromastoff der Kondensmilch után feladjuk, nem makrobiotikus termék ez se, de zsíros, sokkal zsírosabb mindegyiknél. Tömény, fojtós, vastag, van benne anyag bőséggel, és sokkal édesebb a fentieknél, citromnak, vagy aromának nyoma sincs, attól még jó, tisztességes túrós bolti édesség. Itthon sajnos csak az Arbat hálózatban lehet kapni, a natúr mellett tejkaramellásat és mákosat.

csokoládé vs bevonómassza

A csokoládé minimum 35, a bevonó minimum 5% kakaóport kell hogy tartalmazzon a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

Ez az a bizonyos törés, és így válik el a túró a bevonótól, hogy megfelelő módon el lehessen fogyasztani.

Melyik a kedvenc étbevonós tejdesszertjük?